Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Ημαθία: «Σα δύο άκρα» οι Πόντιοι στις εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας – Βαθαίνει το χάσμα της «σχίσματος»

Ημαθία: «Σα δύο άκρα» οι Πόντιοι στις εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας – Βαθαίνει το χάσμα της «σχίσματος»
Ημαθία: «Σα δύο άκρα» οι Πόντιοι στις εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας – Βαθαίνει το χάσμα της «σχίσματος»

Όχι μόνο παραμένει αγεφύρωτο, αλλά βαθαίνει όλο και πιο πολύ το χάσμα που χωρίζει τις δυο πλευρές των Ποντίων.

Και φέτος οι εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού θα είναι χωριστές, με τις δυο πλευρές να κρατάνε και να βαθαίνουν ακόμη περισσότερο της μεταξύ τους αποστάσεις.

Ως γνωστόν, το «σχίσμα των Ποντίων» έχει αιτία το ιδιοκτησιακό καθεστώς του προσκυνήματος της Παναγιάς Σουμελά το οποίο η πλευρά της Παμποντιακής Ομοσπονδίας το έχει καταγγείλει ως «παράνομο».

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) περιβάλει με πλήρη εμπιστοσύνη τη διοίκηση του Σωματείου και του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» το οποίο έχει επί σειρά ετών πρόεδρο τον κ. Τανιμανίδη.

Φέτος οι εκδηλώσεις Μνήμης, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας, θα πραγματοποιηθούν στην «Παναγία Σουμελά».

Η τέλεση Μνημόσυνου θα γίνει με τη χοροστασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βέροιας Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμωνα, ο οποίος θα εκφωνήσει και τον «πανηγυρικός της ημέρας» μέσα στον Ιερό Ναό.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη στο προαύλιο χώρος της Ιεράς Μονής.

Από την πλευρά της η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας η οποία ανήκει στη δύναμη της «Παμποντιακής Ομοσπονδίας» ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει εκδήλωση Μνήμης στον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής Καλλιθέας Βεροίας, μία από τις προσφυγικές συνοικίες της πόλης.

Σε μικρή απόσταση από τον Ιερό Ναό βρίσκεται η πλατεία  Νίκου Καπετανίδη και το μνημείο του πόντιου Ακρίτα, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι, σύμφωνα με την νομοθεσία «οι εκδηλώσεις μνήμης τελούνται…. στις έδρες των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων», κάτι το οποίο – όπως υπογραμμίζεται – δεν εφαρμόστηκε, αν και κατ’ επανάληψη ζητήθηκε, από την Αντιπεριφέρεια που έχει την ευθύνη διαμόρφωσης του προγράμματος.

Μάλιστα στην ανακοίνωση αναγνωρίζεται ο ρόλος της Αντιπεριφέρειας μόνο ως «τυπικός» καθώς, όπως ρητά αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ Βέροιας «ουσιαστικά  το μνημόσυνο γίνεται για τους αδικοχαμένους προγόνους μας, όπου συμμετέχουμε όλοι οι σύλλογοι».

Πηγή: VeriaNet