Αυστραλία: Στα κόκκινα το Ελληνικό Κέντρο Μελβούρνης για τη Γενοκτονία των Ποντίων |
Στο κόκκινο χρώμα φωταγωγήθηκε την Τετάρτη το βράδυ το Ελληνικό Κέντρο, το κτήριο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας της Συντονιστικής Επιτροπής για τις Εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και των Ποντιακών Σωματείων της Μελβούρνης.
Ο κόκκινος φωτισμός συμβολίζει το αίμα που χύθηκε, το αίμα των γενοκτονημένων 353.000 Ποντίων από τους Τούρκους.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, Ποντιακής καταγωγής και ο ίδιος, δήλωσε:
«Η γιαγιά μου γεννήθηκε στην Τραπεζούντα της Μικράς Ασίας. Αυτή με μεγάλωσε εδώ στην Αυστραλία. Είχε κάνει το τρομερό ταξίδι από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα. Η γιαγιά μου ήταν μια δυναμική και ηθική γυναίκα. Δούλεψε σκληρά όταν έφτασε στην Καστοριά μεγαλώνοντας τέσσερα παιδιά μόνη της. Ωστόσο, έφερε τα τραύματα της Γενοκτονίας και του διωγμού βαθιά μέσα της. Αυτές οι οδυνηρές αναμνήσεις δεν την άφησαν ποτέ καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής της.
Πέρσι για την πραγματοποίηση της κίνησης αυτής για πρώτη φορά συνεργάσθηκε και ο Ποντιακής καταγωγής κ. Παναγιώτης Ιασωνίδης, ο οποίος δήλωσε πως στόχος ήταν να δοθεί το μήνυμα για την Ποντιακή Γενοκτονία στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία:
«Θέλαμε να δώσουμε το στίγμα στην ευρύτερη κοινωνία για την Γενοκτονία. Να φωτιστεί με κόκκινο χρώμα το κτήριο της Κοινότητας. Τελευταία φάση της Γενοκτονίας είναι η άρνηση των ευθυνών και η άρνηση της ενοχής από την Τουρκία, η οποία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Πρέπει να ζητήσει συγνώμη. Μας ονομάζει ο Ερντογάν απομεινάρια του σπαθιού, αντί να ζητήσει συγνώμη».
Η κ. Λίτσα Αθανασιάδη, Γραμματέας της Ποντιακής Εστίας, δήλωσε τότε ότι πέρασε έξω από το Ελληνικό Κέντρο και συγκλονίστηκε βλέποντάς το στο κόκκινο χρώμα.
«Είμαι σίγουρη ότι η φωταγώγηση του Ελληνικού Κέντρου θα προκαλέσει συζήτηση για τη Γενοκτονία των Ποντίων και θα ανοίξει μια νέα σελίδα για την προβολή της στην Αυστραλία και όχι μόνο. Ανοίγει συζήτηση και αποτελεί μια δημιουργική προσπάθεια που δίνει αφορμή στους ανθρώπους να ρωτήσουν γιατί το κτήριο φωταγωγήθηκε στα κόκκινα.»
Πηγή: Νέος Κόσμος