Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Θεσσαλονίκη: Τίμησαν τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (Video - Φωτο)

Θεσσαλονίκη: Τίμησαν τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Θεσσαλονίκη: Τίμησαν τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Ημέρα μνήμης η σημερινή και στη Θεσσαλονίκη τιμήθηκε η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ άλλων το παρών έδωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Αμανατίδης και η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου.

Θεσσαλονίκη: Τίμησαν τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

“Έχει έρθει η ώρα της καθολικής αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων. Εχει έρθει η ώρα για μία συγνώμη από την Τουρκία. Την αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να πορευτούμε στο μέλλον σε ειρήνη. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τιμά και θα τιμά πάντα τη μνήμη των 353.000 αθώων ψυχών Ελλήνων του Πόντου”, τόνισε σε δηλώσεις του ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Θεσσαλονίκη: Τίμησαν τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Ζέρβας υπογράμμισε: “Τιμούμε και θυμόμαστε τα γεγονότα εκείνων των εποχών. Την απώλεια των πατρίδων, την απώλεια τόσων χιλιάδων ζωών. Σήμερα αγωνιζόμαστε για να δικαιωθεί ο αγώνας τους”.

Τέλος η Χριστίνα Σαχινίδου επεσήμανε: “19 Μαίου ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Εμείς ως απόγονοι επιζήσαντες εκείνων των ηρώων και αγωνιστών του Πόντου έχουμε χρέος και μνημονεύουμε τους νεκρούς όλο τον χρόνο. Βρισκόμαστε εδώ για να ανάψουμε το κεράκι της μνημοσύνης. Όμως το κερί μας αυτό θέλουμε να φωτίσει τη διεθνή κοινότητα και να στείλει ένα μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να εντάξει στην διπλωματική της ατζέντα τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς”.

Πηγή: Thes