Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Τα Λεφτοκάρυα και η Ποντιακή μουσική στο Cosmopolis Festival 2021

Τα Λεφτοκάρυα και η Ποντιακή μουσική στο Cosmopolis Festival 2021
Τα Λεφτοκάρυα και η Ποντιακή μουσική στο Cosmopolis Festival 2021

Mε ανανεωμένο αέρα, δράσεις και πολιτιστικές συνέργειες σε όλη την πόλη μέχρι το τέλος του έτους και το βλέμμα στην… προοπτική και στην επόμενη χρονιά με πολλή θάλασσα και αναφορές στον σκηνοθέτη και ποιητή, Λευτέρη Ξανθόπουλο, ξεκίνησε φέτος το Φεστιβάλ COSMOPOLIS 2021.

Από τη μεγάλη αυτή γιορτή της μουσικής στην πόλη της Καβάλας δεν θα μπορούσε να λείψει και η Ποντιακή. Φετινή συμμετοχή είναι τα "Λεφτοκάρυα" με τους δικούς τους καλεσμένους.

Όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα: Έρχεται η στιγμή που η νύφη αφήνει το πατρικό της, ο νέος αφήνει την καλή του, η μάνα χάνει το παιδί της, η κοπέλα χάνει το αγόρι της, η γυναίκα αποχαιρετά τον άντρα της. Πώς περνάει ο καιρός σε αυτές τις ‘στάσεις’• το γάμο, τον πόλεμο, το θάνατο, τον χωρισμό, την ξενιτιά; Η επανένωση έρχεται πάντα;

Μέσα από την παράδοση του Πόντου ζωντανεύουμε τους λαϊκούς ήρωες, δημιουργούμε όμως και καινούργιους, ανακαλύπτουμε τι σήμαινε η απόσταση τότε, αλλά και τι σημαίνει σήμερα.

Παλιοί σκοποί και νέες προσωπικές δημιουργίες φτιάχνουν μια παράσταση όπου ο χρόνος είναι πολύ ελαστικός και εξυπηρετεί την παρουσία της δημοτικής μουσικής στο σήμερα.

Τα Λεφτοκάρυα θα παρουσιάσουν την Ποντιακή μουσική και τις δικές τους δημιουργίες την Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021 στις 9:00 μ.μ. στο χώρο "Μπακαλάκια".

Συμμετέχουν:
- Νατάσα Τσακηρίδου, Φωνή
- Γιάννης Τσανασίδης, Ποντιακή λύρα
- Ιάκωβος Μωυσιάδης, Πολίτικο λαούτο & Ταμπουράς
- Onur Şentürk (Guest), Σάζι & Τουλούμι
- James Wylie, Ιρανική κεμεντζέ & Σαξόφωνο