Διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας για τις απελάσεις Ελλήνων Ποντιακής καταγωγής από την Τουρκία |
Την διαμαρτυρία της εκφράζει με ανακοίνωση της, η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας για τις απελάσεις Ελλήνων Ποντιακής καταγωγής από την Τουρκία.
Τον Ιανουάριο του 2020 έγινε η πρώτη απέλαση από το Τουρκικό κράτος εις βάρος του Προέδρου του Συλλόγου «Οι Μωμόγεροι» Κωνσταντίνου Αλεξανδρίδη, χωρίς καμία αναφορά παρά μόνο ότι είναι ανεπιθύμητος στην χώρα. Σειρά τον Ιούλιο του ίδιου έτους, είχαν ο δρομέας Γιώργος Ζαχαριάδης και ο συγγραφέας Μιχάλης Καϊκουνίδης στους οποίους επίσης αρνήθηκαν την είσοδο στην Τουρκία. Στις 14 Ιουλίου στον κατάλογο προστέθηκε η καθηγήτρια Μουσικολογίας Ροζαλία Ελευθεριάδου που θεωρήθηκε επίσης, για αδιευκρίνιστο λόγο, persona non grata, παραμένοντας στα κρατητήρια του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης επιστρέφοντας στην Ελλάδα χωρίς να ολοκληρώσει το ταξίδι της στον Πόντο.
Στο ίδιο αεροδρόμιο στις 28 Μαΐου η επίσης ποντιακής καταγωγής Δρ. Μυροφόρα Ευσταθιάδου μαζί με τον ανήλικο γιό της παρέμεινε σε περιορισμό για 48 ώρες μέχρι και την δική της απέλαση.
Το ποτήρι ξεχείλισε με τον τελευταίο που προστέθηκε στον κατάλογο των ανεπιθύμητων στην Τουρκία, Ποντιακής καταγωγής Ελλήνων και ιδιαίτερα σε αυτούς που θέλουν να επισκεφτούν τον Πόντο, τον Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Γεώργιο Βαρυθυμιάδη.
Σε όλους τους παραπάνω απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία χωρίς να εξηγηθεί κάποιος συγκεκριμένος λόγος.
Το Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε διάβημα διαμαρτυρίας για την απέλαση του κ. Βαρυθυμιάδη Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Σε απάντηση της, η Τουρκία απορρίπτει το διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και σημειώνει πως ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης «δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις εισόδου» και συγκεκριμένα αναφέρει:
«Υπενθυμίζουμε στην Ελλάδα ότι η εξουσία καθορισμού των προϋποθέσεων εισόδου στη χώρα αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους. Ο Έλληνας υπήκοος που «δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις εισόδου» στη χώρα μας, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών που έλαβαν χώρα στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) με βάση τους νόμους και τους κανόνες μας, στάλθηκε πίσω στη χώρα του», επισημαίνεται.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω συμβάντων συμπεραίνουμε πως κάποιοι ενοχλούνται από τις σχέσεις που τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει οι επισκέψεις Ελλήνων Ποντιακής Καταγωγής και η στενότερη επαφή με τους νυν κατοίκους της περιοχής του Πόντου όπου ακόμα μιλιέται η Ποντιακή διάλεκτος «Ρωμείκα ή αλλιώς Ρούμτσα».
Ασχέτως των δηλώσεων «Καλών σχέσεων» του Τούρκου Προέδρου κ. Ερντογάν οι ενέργειές του και βέβαια οι εντολές απελάσεων, αλλά και το θέμα της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης και της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας, μάλλον δείχνουν ότι το Ποντιακό ζήτημα υπάρχει και είναι ενεργό και υπολογίσιμο.
Εμείς ως Ομοσπονδία καταδικάζουμε τέτοιες αυταρχικές ενέργειες οι οποίες δείχνουν ότι το Τουρκικό καθεστώς και η πολιτική του απέχουν μακράν από την Ελευθερία λόγου και όλων των άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα οποία έχει κατηγορηθεί πολλάκις από την Διεθνή Κοινότητα.
Είμαστε στο πλευρό όλων αυτών που έχουν δεχθεί την άρνηση εισόδου στα πάτρια εδάφη των προγόνων τους, χωρίς καμία αιτιολογία, κλείνει η ανακοίνωση.