Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Δέηση Πόντου: Μία μουσικοποιητική τοιχογραφία των παθών του Ποντιακού Ελληνισμού

Δέηση Πόντου: Μία μουσικοποιητική τοιχογραφία των παθών του Ποντιακού Ελληνισμού
Δέηση Πόντου: Μία μουσικοποιητική τοιχογραφία των παθών του Ποντιακού Ελληνισμού

Η Δέηση Πόντου αποτελεί μια ζώσα μουσικοποιητική τοιχογραφία των παθών του Ποντιακού Ελληνισμού με στοιχεία και για την Ιωνία και Αρμενία, στην νέα Ελληνική δημώδη γλώσσα για να είναι ευρύτερα κατανοητά τα νοήματα των ιστορικών γεγονότων, συμβόλων και κωδίκων.

Με βασικό πυλώνα τον αφηγητή Τάσο Νούσια έναν εκ των κορυφαίων Ελλήνων ανδρών ηθοποιών τα κείμενα διατρέχουν την Ιστορική ροή του χρόνου από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας με ποιητική διάθεση και λυρική προσέγγιση που τονίζονται από τις ενορχηστρώσεις του γνωστού συνθέτη και δημιουργού Χρήστου Παπαδόπουλου. Επί σκηνής λειτουργούν συνολικά 20 μουσικοί και τραγουδιστές με μικτή ορχήστρα παραδοσιακών λαϊκών και σύγχρονων οργάνων υπό την διεύθυνση του Χρήστου Παπαδόπουλου.

Η ροή στηρίζεται στην παρουσία των κορυφαίων ερμηνευτών του Ελληνικού πενταγράμμου αλλά και της Ποντιακής Παράδοσης. Συμμετέχουν: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιάννης Κότσιρας, Αλέξανδρος Παρχαρίδης, Χρήστος Χαλκιάς, Γιώργος Ατματσίδης, Χρήστος Καλιοντζίδης, Σταύρος Παζαρέντσης

Η Δέηση Πόντου χωρίζεται σε δύο αφηγηματικά και μουσικά μέρη.
- Στο πρώτο αποτυπώνεται με ενάργεια η αφήγηση των γεγονότων της Γενοκτονίας κυρίως με τραγούδια του Πόντου και κεντρικό πρωταγωνιστή την Λύρα του Πόντου.
- Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στην τιμή για τα 100 χρόνια από την εκτέλεση στην αγχόνη του Εθνομάρτυρα του Πόντου Νίκου Καπετανίδη όπου η Ελένη Τσαλιγοπούλου με τον Γιάννη Κότσιρα ερμηνεύουν κλασικά λαϊκά ελληνικά τραγούδια που με τα κατάλληλα κείμενα της σεναριακής ροής υποστηρίζουν την θεματολογία των ηρωικών στιγμών του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη, σε ένα κρεσέντο ήχων, εικόνων σε γιγαντοοθόνη και θεατρικών αφηγήσεων του Τάσου Νούσια και της Βερόνικας Αργέντζη.

Ο Νίκος Καπετανίδης αποτέλεσε την σημαντικότερη μορφή του Ποντιακού Ελληνισμού, δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας "Εποχή" στην Τραπεζούντα την περίοδο της Γενοκτονίας, πλήρωσε με την ζωή του την αταλάντευτη στάση του για την δημοσιοποίηση των τραγικών γεγονότων με ευθύνη της Τουρκίας εις βάρος του άμαχου πληθυσμού στον Πόντο.

Η Δέηση Πόντου θα λάβει χώρα την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 στο ανοιχτό θέατρο της Μονής Λαζαριστών στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης έχοντας την στήριξη δεκάδων φορέων του Απόδημου Ποντιακού Ελληνισμού καθώς και σωματείων Ποντίων στην Ελλάδα.

Κείμενα/Iδέα/Oργάνωση: Γιώργος Γεωργιάδης
Κείμενο: Δημήτρης Πιπερίδης
Οργάνωση/Εκτέλεση παραγωγής: Papmedia

Προπώληση εισιτηρίων εδώ.