Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

Μία «Σουρμενίτισσα» κέρδισε χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Μία «Σουρμενίτισσα» κέρδισε χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Μία «Σουρμενίτισσα» κέρδισε χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Γράφει ο Χρήστος Κωνσταντινίδης

Μία «Σουρμενίτισσα» κέρδισε χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τις γροθιές της

Γεννήθηκε στη Μπούρσα και μεγάλωσε στην Τραπεζούντα! Η χρυσή Ολυμπιονίκης της Τουρκίας στην πυγμαχία είναι...μπορντομαβί.

Το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο χάρισε στην Τουρκία η Μπουσενάζ Σουρμενελί ( Busenaz Sürmeneli). Η 23χρονη πυγμάχος ήταν η θριαμβεύτρια στην κατηγορία των 69κ., καθώς στον τελικό νίκησε την Κινέζα Χονγκ Γκου, που με τη σειρά της αρκέστηκε στο ασημένιο μετάλλιο. Στην τρίτη θέση του βάθρου ανέβηκαν οι δύο ηττημένες των ημιτελικών, δηλαδή η Λοβλίνα Μποργκοχάιν από την Ινδία και η Οσέι Τζόουνς από τις ΗΠΑ.

«Το παιδικό μου όνειρο έγινε πραγματικότητα», δήλωσε η Σουρμενελί μεθυσμένη από την επιτυχία της. 

Το επίθετό της σημαίνει «Σουρμενίτισσα». Η Μπουσενάζ Σουρμενελί γεννήθηκε στις 25 Μαΐου 1998 στη Μπούρσα. Μεγάλωσε όμως στην Τραπεζούντα όπου η οικογένειά της μετακινήθηκε λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα της.

Στην παιδική της ηλικία ήθελε να παίξει στην τοπική γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα. Μετά την ηλικία των 10 άλλαξε άθλημα και το γύρισε στο μποξ υπό την καθοδήγησε του Τζαχίτ Σιουμέ, τεχνικού διευθυντή της Εθνικής ομάδας πυγμαχίας της Τουρκίας.

Κέρδισε σε μικρές ηλικίες πολλά μετάλλια, ενώ το 2017 κατέκτησε το ασημένιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ένωσης Ερασιτεχνών Γυναικών Πυγμάχων στην Ιταλία. Δύο χρόνια πήρε την τρίτη θέση στην ίδια διοργάνωση που διεξήχθη στην Ισπανία. Το ίδιος έτος, το 2019, στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στη Ρωσία, ενώ το 2020 πήρε ξανά το χρυσό στην κατηγορία των 69 κιλών σε διεθνές τουρνουά (64th Bocskai István Memorial International Boxing Tournament) στην Ουγγαρία.

Παράλληλα με την πυγμαχία καλλιέργησε τις γνώσεις της. Δεν έμεινε μακριά από το στοιχείο της, αφού το αντικείμενο των σπουδών της έχουν σχέση με τον αθλητισμό. Η Μπουσενάζ σπούδασε Φυσική Αγωγή στο Πανεπιστήμιο Τραπεζούντας.

Την Σουρμενελί συνεχάρη η ποδοσφαιρική ομάδα της Trabzonspor με ανάρτησή της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. «Η πρωταθλήτριά μας στο μποξ Μπουσενάζ Σουρμενελί που έγραψε το όνομά της με χρυσά γράμματα στην ολυμπιακή μας ιστορία», ανέφερε μεταξύ άλλων το μήνυμα του συλλόγου της Τραπεζούντας.