H φετινή 16η Μαΐου ήταν μια μέρα μεγάλης συγκίνησης και υπερηφάνειας για τους Έλληνες κατοίκους της αμερικανικής πόλης Norwalk του Κονέκτικατ, ειδικά για όσους έχουν καταγωγή από τον Πόντο, καθώς στο πάρκο Irving C. Freese της πόλης αποκαλύφθηκε το πρώτο δημόσιο μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στις ΗΠΑ.
Από τη Γιώτα Φλώρου
«Η ιδέα για το μνημείο ξεκίνησε πριν από περίπου 12 χρόνια από προηγούμενες διοικήσεις της κοινότητας στις οποίες συμμετείχα κι εγώ ως μέλος. Εργαστήκαμε με τουλάχιστον τρεις δημοτικές Αρχές» αναφέρει ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά και της ποντιακής κοινότητας Norwalk Κώστας Τσιλφίδης στην «Espresso».
Όπως λέει, τα προβλήματα τα οποία έπρεπε να ξεπεραστούν ήταν αρκετά. Το κυριότερο από αυτά ήταν η παραχώρηση ενός δημόσιου πάρκου της πόλης.
«Εδώ στην πόλη τα δημόσια πάρκα ανήκουν στις εταιρίες που προμηθεύουν με νερό τις διάφορες περιφέρειές της. Εμείς θέλαμε το μνημείο να τοποθετηθεί σε ένα μεγαλύτερο και πιο κεντρικό πάρκο, το οποίο, όμως, είναι διαθέσιμο μόνο για μνημεία που αφορούν τους βετεράνους των αμερικανικών πολέμων. Αν και επιμείναμε αρκετά, δεν καταφέραμε να μπει εκεί. Τελικά, μπήκε σε ένα πάρκο που είναι πολύ κοντά στην κοινότητά μας».
Η λύρα και ο αετός
Το μνημείο επιμελήθηκε ο γνωστός γλύπτης Γιώργος Κικώτης, ο οποίος έχει κατασκευάσει και άλλα μνημεία που τιμούν τη Γενοκτονία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, όπως η Δράμα, η Φλώρινα, η Ορεστιάδα, αλλά και την προτομή του τραγουδιστή Στέλιου Καζαντζίδη που υπάρχει στον τάφο του στο Κοιμητήριο Ελευσίνας.
Στο μνημείο δεσπόζει μια εικόνα που δείχνει την έξοδο από τον Πόντο και σύμβολα του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως η λύρα και ο αετός του Πόντου, το Ορος Μελά και η Παναγία Σουμελά, ενώ υπάρχει και χώμα από τη γη των προγόνων. Το μνημείο στοίχισε συνολικά περίπου 30.000 δολάρια, δηλαδή περίπου 26.000 ευρώ. Μέρος των χρημάτων καλύφθηκε από την ποντιακή κοινότητα του Norwalk.
Όπως λέει ο κ. Τσιλφίδης, όμως, υπήρξε μεγάλη και συγκινητική ανταπόκριση από μέλη άλλων συλλόγων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, καθώς και από άλλα άτομα που δεν ανήκουν στους ποντιακούς συλλόγους. Τα συναισθήματα που ένιωσαν τα μέλη της ποντιακής κοινότητας του Norwalk την ημέρα της αποκάλυψης του μνημείου τον περασμένο Μάιο ήταν πολύ έντονα.
«Νιώσαμε μια ικανοποίηση που κάναμε πραγματικότητα ένα όνειρο που είχαμε τόσα χρόνια. Όλοι εμείς που συνδεόμαστε είτε άμεσα είτε έμμεσα με τον ποντιακό πολιτισμό, που έχουμε προσωπικές αναμνήσεις και διηγήσεις από τους παππούδες και τους γονείς μας, αισθανθήκαμε και μια προσωπική ικανοποίηση. Νιώθουμε μια υπερηφάνεια και μια ελπίδα ότι θα υπάρχει συνέχεια στην Ιστορία και στον πολιτισμό μας.
Αυτό το μνημείο θα μείνει στις επόμενες γενιές και πιστεύω πως μελλοντικά θα γίνουν περισσότερα έργα από τους νέους ανθρώπους» λέει ο κ. Τσιλφίδης, προσθέτοντας πως έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται κινήσεις από άλλους συλλόγους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, ώστε να στηθούν ακόμα περισσότερα αντίστοιχα μνημεία και σε άλλες αμερικανικές πόλεις.
Η ποντιακή κοινότητα του Norwalk δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ήταν ένα τρόπος να συνδεθούν βαθύτερα όλοι οι κάτοικοι της πόλης που είχαν καταγωγή από τον Πόντο, αλλά κυρίως να διαδοθούν η Ιστορία, η κουλτούρα, οι χοροί και τα τραγούδια του Πόντου στις νέες γενιές. Μάλιστα, η πόλη Norwalk έχει τιμήσει τους Ποντίους μετονομάζοντας την οδό όπου στεγάζεται η ποντιακή κοινότητα σε Pontian Society Way!
Πηγή: Espresso