Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Μεγάλη έκπληξη με το τραγούδι του Αντέμ για την Τράμπζονσπορ! Θα χορέψετε... Τρυγώνα (Video)

Μεγάλη έκπληξη με το τραγούδι του Αντέμ για την Τράμπζονσπορ! Θα χορέψετε... Τρυώνα
Μεγάλη έκπληξη με το τραγούδι του Αντέμ για την Τράμπζονσπορ! Θα χορέψετε... Τρυγώνα (Video)

Το νέο τραγούδι του Πέσκιογλη είναι αφιερωμένο στο καμάρι της Τραπεζούντας, που ετοιμάζεται να κατακτήσει μετά από 38 χρόνια το πρωτάθλημα Τουρκίας.

Γράφει ο Χρήστος Κωνσταντινίδης

«Eτοιμάζω ένα καινούριο τραγούδι στα (Ρωμείκα) Ποντιακά και στα Τουρκικά για την ομάδα της Τραπεζούντας μας την Τραμπζονσπόρ. 

Στα Τουρκικά έκαναν πάρα πολλά τραγούδια και ύμνοι για την Τραμπζονσπόρ

Αλλά για πρώτη φορά ο Θεός με αξίωσε να κάνω ένα τραγούδι στα Ποντιακά για την ομάδα της πόλης μας. Σε λίγο καιρό κοντά σας!!!».

     

Με αυτό το μήνυμα ο Αντέμ Εκίζ προϊδέαζε στις 22 Ιανουρίου τους απανταχού Πόντιους για το νέο του τραγούδι, το οποίο είναι αφιερωμένο στο καμάρι της Τραπεζούντας, που ετοιμάζεται να κατακτήσει μετά από 38 χρόνια το πρωτάθλημα Τουρκίας.

Ο καλλιτέχνης από το Πέσκιοϊ των Σουρμένων ονόμασε το τραγούδι «Dik oyna Trabzon» που σημαίνει «Παίξε όρθια Τραπεζούντα ».

Το βίντεοκλιπ παρουσιάστηκε το Σάββατο 19 Μαρτίου 2020, σε όλα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του ερμηνευτή. Στους στίχους, τους οποίους έγραψε στα τουρκικά ο αγαπημένος τραγουδιστής, με τη χαρακτηριστική χροιά της φωνής που παραπέμπει σε νοσταλγικές εποχές και μεταφέρει την αύρα της ποντιακής εξοχής, αναφέρεται, ότι οι «μπορντώ-μαβί» έχουν να κατακτήσουν τον τίτλο από το 1984, αλλά η μοίρα της ομάδας είναι να είναι πρωταθλήτρια. Iδού η φετινή σεζόν 2021-2022 είναι η χρονιά της (ηγείται της βαθμολογίας με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη Κόνιασπορ). Η φήμη της ομάδας, όπως αναφέρουν τα λόγια του τραγουδιού, έχει διαδοθεί σε Ευρώπη και Ασία.

Είναι επαναστατικός θρύλος. «Παίξε όρθια Τραπεζούντα, πρωταθλήτρια είσαι αυτήν τη σεζόν», λένε μερικά από τα λόγια της επωδού με τον Πόντιο τραγουδιστή να προτρέπει τον κεμεντζετζή να παίξει πιο δυνατά. Παρομοιάζει δε τη μελωδία της λύρας σαν το ψιλόβροχο των ψηλών βουνών του Πόντου, ανεβάζοντας την ατμοσφαιρικότητα του ποδοσφαιρικού ύμνου.

Στην τελευταία στροφή ο Αντέμ λέει «ζήτω η Τραπεζούντα», αποκαλώντας κατά κάποιον τρόπο κεραυνοβόλο έρωτα και καταλήγει: «Αυτήν τη χρονιά είμαστε πρωταθλητές, αυτό θα γραφεί στην ιστορία».

Δείτε το βίντεοκλιπ:
  
 
 
Λύρα παίζει ο Εζέν Οζγκιουρμπούζ, ενώ το βίντεοκλιπ επιμελήθηκε ο Μπεράτ Μπαϊρακτάρ. Τη μίξη του ήχου ανέλαβε ο Νατζί Αΐ.

Ο Αντέμ πατά πάνω στην παραδοσιακή «Τρυγώνα», σε ρυθμό 2/4 δηλαδή, ο οποίος και χορευόταν στον Πόντο, μετά την αποχώρηση των Ελλήνων από την περιοχή λόγω της ανταλλαγής πληθυσμών, σε αντίθεση με το διπάτ που σε προηγούμενο θέμα του e-Pontos.gr είχαμε αναφέρει, ότι επέστρεψε στην περιοχή, με τραγούδι του ίδιου καλλιτέχνη, που αναφερόταν στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Βαζελώνα.

Ως εδώ καλά. Που είναι τα ρωμέικα που ανέφερε ο Πέσκιογλης στην προαναγγελία του τραγουδιού του; Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του e-Pontos.gr, ο Αντέμ ετοιμάζει και έκδοση με ποντιακό στίχο, η οποία βρίσκεται αυτόν τον καιρό σε φάση επεξεργασίας. Η πορεία της πρωταθλήτριας Τράμπζονσπορ αποτελεί έμπνευση. Εξάλλου ο Σουρμενίτης καλλιτέχνης βρίσκεται σε μουσικό οίστρο. Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα ακόμα νέο τραγούδι σε συνεργασία με την Πέλλα Νικολαΐδου.