Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Προτομή για τον ήρωα δάσκαλο και έφεδρο αεροπόρο από τον Πόντο, Ματθαίο Τσολακίδη

Προτομή για τον ήρωα δάσκαλο και έφεδρο αεροπόρο από τον Πόντο, Ματθαίο Τσολακίδη
Προτομή για τον ήρωα δάσκαλο και έφεδρο αεροπόρο από τον Πόντο, Ματθαίο Τσολακίδη

Σε μία σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής 8 Μαΐου 2022 στον Σχιστόλιθο του Δήμου Σιντικής τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Ήρωα Διδασκάλου Εφέδρου Αεροπόρου Ματθαίου Π. Τσολακίδη. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης από τον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακάριο.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιότατος τόνισε ότι σπουδαίοι άνθρωποι υπάρχουν παντού και αναδεικνύουν τον τόπο τους με την προσφορά τους και τις θυσίες τους, σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει και με τον Ήρωα Ματθαίο Π. Τσολακίδη.

Ο Δήμαρχος Σιντικής κ. Φώτης Δομουχτσίδης τόνισε ότι ο Δήμος Σιντικής έχει βγάλει δύο «γεράκια», δύο ήρωες: Τον Γεώργιο Μόκκα, το όνομα του οποίου φέρει το αεροδρόμιο Χορτερού και τον Ματθαίο Π. Τσολακίδη, ο οποίος τιμήθηκε σήμερα. «Υπήρχαν 30 ατίμητοι ήρωες. Πλέον είναι είκοσι εννέα (29). Ο Ματθαίος Π. Τσολακίδης σήμερα έλαβε τη θέση και την τιμή που του αρμόζει», σημείωσε ο κ. Δομουχτσίδης, κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά στην οικογένεια του Ήρωα και στην αείμνηστη σύζυγό του Μαρία Γρεασίδη, που ήταν το στήριγμά του. «Μία οικογένεια αδάμαστη, που έδωσε τη ζωή της για να είμαστε εμείς ελεύθεροι», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ήρωα Ματθαίου Π. Τσολακίδη από τον Δήμαρχο Σιντικής, την κόρη του Ήρωα, κα Ευθυμία Τσολακίδου Σκαρλάτου και τον ανιψιό του Ήρωα, Ιατρό κ. Πρόδρομο Τσολακίδη και η επίδοση της ελληνικής σημαίας στην κα Ευθυμία Τσολακίδου Σκαρλάτου από τον κ. Δομουχτσίδη.

Στη συνέχεια, ο Σμήναρχος (Ι) κ. Παντελής Βαλασιάδης, αφού ανέγνωσε τη διαταγή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μαζί με τον Υποσμηναγό (Ι) κ. Ραφαήλ Βογιατζή απένειμαν το Αναμνηστικό Μετάλλιο της εκστρατείας πολέμου της περιόδου 1940-41 στον Έφεδρο Ανθυποσμηναγό Ιπτάμενο Βομβαρδιστή Πολυβολητή Ματθαίο Π. Τσολακίδη, το οποίο παρέλαβε η κόρη του κα Ευθυμία Τσολακίδου Σκαρλάτου.

Προτομή για τον ήρωα δάσκαλο και έφεδρο αεροπόρο από τον Πόντο, Ματθαίο Τσολακίδη

Ποιος ήταν ο Ματθαίος Τσολακίδης

Ο Ματθαίος Τσολακίδης, δευτερότοκος γιος του Παύλου και της Μαρίας, γεννήθηκε στον Πόντο το 1910 και ήρθε στην Ελλάδα με την οικογένειά του το 1923. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Σχιστολίθου και στη συνέχεια στο εξατάξιο Γυμνάσιο Σιδηροκάστρου.

Το 1935 νυμφεύεται την Μαρία Γρεασίδου του Γεωργίου και της Θεοδώρας και αποκτούν την κόρη τους Ευθυμία.

Τον Σεπτέμβριο του 1936 εισάγεται, μετά από εξετάσεις, στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και τον Ιούνιο του 1938, παρουσία επιτροπής καθηγητών, έδωσε εξετάσεις με υποδειγματική διδασκαλία στην Δ’ τάξη Δημοτικού επιτυχώς. Ένα μήνα μετά, τον Ιούλιο του 1938 παραλαμβάνει το πτυχίο του Διδασκάλου και ξεκινά να διδάσκει στο Δημοτικό Σχολείο Αηδονοχωρίου Σερρών, ενώ δίδαξε και στο Δημοτικό Σχολείο Σχιστολίθου.

Τον Απρίλιο του 1939 κατατάγεται στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Σύρου, από την οποία αποφοίτησε τον Ιανουάριο του 1940, ενώ τον Ιούλιο του 1940 του απενεμήθη πτυχίο Πολυβολητού – Βομβαρδιστού και μετατάχθηκε στην Αεροπορία με τον βαθμό του Εφέδρου Αρχισμηνία.

Τον Μάρτιο του 1941 προήχθη στον βαθμό του Εφέδρου Ανθυποσμηναγού. Ήταν η μέρα κατά την οποία έπεσε ηρωικά μαχόμενος, όταν το αεροπλάνο Μπλενχάϊμ, στο οποίο επέβαινε και εκτελούσε διατεταγμένη πολεμική αποστολή, χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά ιταλικά πυρά στην περιοχή Μπούζι – Γκλάβα Τελεπενίου της Βορείου Ηπείρου Αλβανίας.