Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Ημερίδα για τα 100 χρόνια από την έλευση των πρώτων κατοίκων στην Αργυρούπολη Δράμας

Ημερίδα για τα 100 χρόνια από την έλευση των πρώτων κατοίκων στην Αργυρούπολη Δράμας
 Ημερίδα για τα 100 χρόνια από την έλευση των πρώτων κατοίκων στην Αργυρούπολη Δράμας

Ο Μοορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αργυρούπολης «Η Αναγέννηση», σε συνεργασία και υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, συνδιοργανώνουν ημερίδα υπό τον κεντρικό τίτλο: «100 χρόνια Αργυρούπολη».

Η ημερίδα διοργανώνεται στα πλαίσια του εορτασμού συμπλήρωσης 100 χρόνων από την έλευση των πρώτων κατοίκων και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιουνίου και ώρα 19.00, στην πολιτιστική στέγη στην Αργυρούπολη.

Θέμα της ημερίδας είναι «τα μεταλλεία της Αργυρούπολης και η συμβολή τους στη διάσωση του Ποντιακού Ελληνισμού». Ομιλητής θα είναι ο κ. Βασίλης Κωνσταντινίδης, Γεωλόγος – Ωκεανογράφος, μέλος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Αφεντούλης, σημειώνει ότι είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις στην Αργυρούπολη, «με σκοπό την επιμόρφωση όλων μας».

Όπως τονίζει ο ίδιος, «οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της Αργυρούπολης και συγκεκριμένα στις 15 Ιουνίου 1922. Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αργυρούπολης, ιδρύθηκε το 1930 και είναι από τους ιστορικότερους συλλόγους του Νομού Δράμας».

Όπως μας λέει, «η Αργυρούπολη στη Δράμα ιδρύθηκε για πρώτη φορά από τους πρόσφυγες που ήρθαν εκείνα τα χρόνια στην περιοχή και εμείς συνεχίζουμε σήμερα τα έθιμα των προγόνων, με ευθύνη και σεβασμό στην παράδοση και το ιστορικό μας παρελθόν με θέματα που αφορούν την Αργυρούπολη».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

19 Ιουνίου 19:00, 1η ημερίδα με θέμα: «Τα μεταλλεία της Αργυρούπολης  και η συμβολή τους στην διάσωση του Ποντιακού Ελληνισμού». Ομιλητής ο κ.  Βασίλης Κωνσταντινίδης, Γεωλόγος–ωκεανογράφος, μέλος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών.

26 Ιουνίου 11:00 π.μ., 2η διαθεματική ημερίδα: «Τα χορευτικά και αισθητικά στοιχεία των Ποντιακών χορών και η ανάγκη προστασίας της αυθεντικότητας τους».

Συμμετέχουν:
- «Χοροί της Αργυρούπολης, κώδικας και χρυσός κανόνας της αυθεντικότητας των ποντιακών χορών», ομιλητής ο κ. Μιχάλης Καραβέλας
- «Χορευτικές και αισθητικές εκφράσεις των ποντιακών χορών», ομιλητής ο κ. Μωϋσιάδης Παναγιωτης.
- «Αποσαφηνίσεις των χορών που χορευτήκαν από Ποντίους αλλά δεν ήταν ποντιακοί», ομιλητής ο κ. Πιλαλίδης Θεόδωρος.

9 Ιουλίου 11:00 π.μ., 3η ημερίδα με θέμα: «Η θρησκευτική ζωή στην Αργυρούπολη, τα μοναστήρια της Χαλδίας», ομιλητής ο κ. Κυριακίδης Θεοδόσιος.

10 Ιουλίου 19:00, 4η ημερίδα με θέμα: «Ζιπ’κες κι Ζιπούνες» Οι ενδυμασίες των Ελλήνων του Πόντου. Ομιλήτρια η κα. Διαμαντίδου Μαρία.

17 Ιουλίου 19:30, 5η ημερίδα με θέμα: «Από την Αργυρούπολη του Πόντου στην Αργυρούπολη της Δράμας, η πορεία μιας μουσικής παράδοσης στο χρόνο». Ομιλητής ο κ. Τσανασίδης Ιωάννης.