Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

«Oι θησαυροί του Πόντου» παρουσιάζονται στην ΕΡΤ1

«Oι θησαυροί του Πόντου» παρουσιάζονται στην ΕΡΤ1
«Oι θησαυροί του Πόντου» παρουσιάζονται στην ΕΡΤ1

Ένα οδοιπορικό αναζήτησης, ένα ταξίδι στον Πόντο, όχι της Μικράς Ασίας, αλλά αυτού που συνεχίζει εντός της Ελλάδας, με ξεναγό την Ηρώ Σαΐα, αρχίζει στην ΕΡΤ1 το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022, στις 18:15. Η εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων, «Oι θησαυροί του Πόντου», που θα μεταδίδεται κάθε Σάββατο και Κυριακή, αναδεικνύει την πλούσια ιστορία, την πολιτισμική ταυτότητα, τα στοιχεία που μπόλιασαν την ψυχή των Ελλήνων του Πόντου με τόση ομορφιά και δύναμη.

Ακριβώς 100 χρόνια μετά τη βίαιη επιστροφή τους, οι Ακρίτες που μεγαλούργησαν από το 800 π.Χ. έως το 1922 μ.Χ. στις περιοχές πέριξ της Μαύρης Θάλασσας, κατορθώνουν να διατηρούν την ιστορική ταυτότητά τους και εξακολουθούν να αποτελούν ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια του Ελληνισμού. Θα επισκεφτούμε τους τόπους όπου εγκαταστάθηκαν μετά τον ξεριζωμό για να αναδείξουμε τις αξίες που κρατάνε τη ράτσα αυτή τόσο ξεχωριστή εδώ 3.000 χρόνια.

«Oι θησαυροί του Πόντου» παρουσιάζονται στην ΕΡΤ1

Ποια είναι τα στοιχεία που μπόλιασαν την ψυχή των Ελλήνων του Πόντου με τόση ομορφιά και δύναμη; Ποια είναι η ιδιοπροσωπία αυτής της ένδοξης ελληνικής ράτσας;

Σάββατο 18 Ιουνίου 2022, στις 18:15 - Eπεισόδιο 1ο: «Στη γενέτειρά μου»

Το ταξίδι ξεκινά από χωριό Καλλιθέα Ελασσόνας, όπου συναντάμε τις παιδικές αναφορές της Ηρούς, και τη γειτόνισσά της, τη Μάγδα. Μια πολύ δραστήρια Πόντια, η οποία μας μιλάει για την οικογενειακή της ιστορία, τις παραδόσεις και τις αξίες που ακολουθεί, αλλά και για τη διαδικτυακή της εκπομπή, μέσα από την οποία έρχονται σε επικοινωνία Πόντιοι απ’ όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια, επισκεπτόμαστε το ιερό προσκύνημα κάθε Ποντίου, την Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο. Ο διευθυντής του ιδρύματος, Αντώνης Δάλλας, μας ξεναγεί και μας αφηγείται την ιστορία του μοναστηριού. Τέλος, με τη βοήθεια των τραγουδιστών Παναγιώτη Θεοδωρίδη και Αλέξη Παρχαρίδη, επισκεπτόμαστε την παρχαρομάνα Σανξαρίνα στο παρχάρι της, όπου μαζί με την εγγονή της Ειρήνη μάς ετοιμάζουν ένα γνήσιο μουχαπέτ!

«Oι θησαυροί του Πόντου» παρουσιάζονται στην ΕΡΤ1

Στο επεισόδιο εμφανίζονται οι: Μάγδα Αθανασιάδου (αντιπρόεδρος Ευξείνου Πόντου Ελασσόνας, μέλος της ΠΟΠΣ), Αντώνης Δάλλας (διευθυντής του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά»), Σοφία Σαχταρίδου (Σανξαρίνα), Ειρήνη Χρυσοβαλάντου Σαχταρίδου (μουσικός), Αλέξης Παρχαρίδης (τραγουδιστής), Παναγιώτης Θεοδωρίδης (τραγουδιστής).