Μελβούρνη: Εκδήλωση για τα Διαγενεακά τραύματα των Ποντίων Γυναικών Προσφύγων |
Το Δίκτυο Πνευματικής Τροφής Ελληνίδων Αυστραλίας γνωστό σαν Food for Thought Network στην παράκαμψη των προκλήσεων που επιβάλλονται από τα lockdown Covid τα τελευταία 2 χρόνια συνεχίζει την παράδοσή του να φιλοξενεί δωρεάν διαδικτυακές συνεδρίες Zoom με επικεφαλής επαγγελματίες ομιλητές.
Αυτές στοχεύουν στην ενημέρωση, την έμπνευση, την εκπαίδευση και συχνά τη διάδοση ιστορικών και πολιτιστικών πτυχών της κληρονομιάς μας ως Eλληνίδες της Διασποράς.
Η επερχόμενη συνεδρία του Zoom που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Ιουνίου στις 7:00 εξετάζει το ελάχιστα συζητημένο αλλά ιδιαίτερα συγκινητικό θέμα του Διαγενεακού Τραύματος των Ποντίων Γυναικών Προσφύγων. Παρά την περιφερειακή του εστίαση, το θέμα έχει ευρύτερη σημασία καθώς η ιστορία των Ελλήνων είναι στενά συνυφασμένη με τις διαμάχες, τον πόλεμο, την εξορία, την απώλεια και τον εκτοπισμό. «Τραύμα μεταξύ των γενεών» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει βαθιά τραυματικά γεγονότα του παρελθόντος, οι επιπτώσεις των οποίων μεταφέρονται στις επόμενες γενιές.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η ψυχολόγος Σοφία Γεωργιάδου από την Κοζάνη και θα γίνει στα Ελληνικά.
Οι Έλληνες του Πόντου είχαν συνεχή παρουσία στην περιοχή του Πόντου (Η περιοχή που συνορεύει με τη Μαύρη Θάλασσα στη βορειοανατολική Τουρκία), τη Γεωργία και την Ανατολική Ανατολία από τουλάχιστον το 700 π.Χ. μέχρι την ελληνική γενοκτονία και την ανταλλαγή πληθυσμών με την Τουρκία το 1923. Όσοι Έλληνες του Πόντου επέζησαν της γενοκτονίας εκδιώχθηκαν βίαια και τραυματικά από τις παραδοσιακές τους πατρίδες και έγιναν πρόσφυγες σε νέες πατρίδες όπου δεν ήταν ευπρόσδεκτοι. Συγκεκριμένα, η κ. Γεωργιάδου θα συζητήσει πώς η κοινή ιστορία, το τραύμα, η αίσθηση της απώλειας, η φτώχεια και ο εκτοπισμός που βίωσε εκείνη η γενιά των αποστερημένων Ποντίων ανδρών και γυναικών μεταδόθηκαν γραμμικά στους απογόνους τους μέσω αφηγήσεων που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της Ποντιακής ταυτότητα και το κληρονομικό της τραύμα.
Την παρουσίαση της κας Γεωργιάδου θα συμπληρώσουν τρεις δραστήριες Πόντιες από τη Μελβούρνη, η Ρώμα Σιάχου, πρώην Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, η Λίτσα Αθανασιάδη, Πρὀεδρος Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας (φωτογραφία)και η Σουμέλα Ελευθεριάδου Σταματοπούλου, Πρὀεδρος Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων(ΑΟΠΣ).
Το Food For Thought Network (FFTN) από την ίδρυσή του το 2001 και η πλατφόρμα κοινωνικής μάθησής του στο Facebook Greek Australian Women and Friends Around the World Forum είναι ένας αναπτυσσόμενος μη κερδοσκοπικός κοινοτικός οργανισμός που στοχεύει να ενδυναμώσει και να εμπλουτίσει τη ζωή των γυναικών μέσω της δωρεάν ανταλλαγής προσωπικών ιστοριών, πραγματικών πληροφοριών, επαγγελματικής εμπειρίας και συλλογική σοφία και γνώση των μελών σχετικά με το τι βοηθά/εμποδίζει τις γυναίκες στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη. Από το 2019, έχει επικεντρώσει τις δραστηριότητές του στην παροχή δυναμικών παρουσιάσεων Zoom ιδιαίτερης σημασίας και συνάφειας για τις γυναίκες και τους άνδρες της ελληνικής διασποράς.
Πηγή: ΕΡΤ