Το ταφικό έθιμο, που έχει τις ρίζες του στα αρχαία χρόνια, αναβίωσε ο Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, το πρωί της Δευτέρας 13 Ιουνίου.
Το τραπέζι στήθηκε έξω από τα νεκροταφεία του οικισμού και ήταν γεμάτο με πλούσια ποντιακά εδέσματα, μεταξύ των οποίων πιροσκί και πισία, αλλά και κόκκινα αβγά που ετοίμασαν και έφεραν Πόντιες νοικοκυρές από το σπίτι τους.
«Το Θρυλόριο είναι ένα ποντιακό χωριό και δόξα το θεό κρατάει όλα αυτά τα ποντιακά έθιμα. Η παράδοση τους λέει ότι μετά την πεντηκοστή, οι ψυχές ανασταίνονται. Βέβαια αυτές είναι παραδόσεις καθώς με την εορτή του Αγίου Πνεύματος η κάθε ψυχή πηγαίνει εκεί που ο Θεός την έχει τοποθετήσει. Γι’ αυτό έρχονται, φέρνουν τα φαγητά τους και κάνουν ένα τραπέζι, όχι λύπης αλλά χαράς. Ήρθα να ευλογήσω αυτό το τραπέζι και να κάνουμε ένα τρισάγιο. Θα ήθελα να τους ευχηθώ ο Θεός να τους αναπαύει, να τους χαρίζει τα αγαθά της βασιλείας του Θεού και αυτούς που μένουν να έχουν υγεία και να κρατάνε τις παραδόσεις. Είναι όμορφες παραδόσεις που τις έχουμε ανάγκη», τόνισε ο Μητροπολίτης.
Για το έθιμο μίλησε η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» κ. Χρύσα Μαυρίδου.
«Είμαστε μαζεμένοι εδώ στα νεκροταφεία του Θρυλορίου για να στρώσουμε ένα αποχαιρετιστήριο τραπέζι στους νεκρούς μας γιατί πιστεύουμε ότι σήμερα επιστρέφουν στον τόπο τους. Αυτό τουλάχιστον λέει η παράδοση. Με την Ανάσταση του Κυρίου ανασταίνονται και είναι ανάμεσα μας και σήμερα τους στρώνουμε το πιο ωραίο τραπέζι, για να επιστρέψουν στον τόπο τους. Είναι μια πεποίθηση, η οποία μας κάνει να νιώθουμε ιδιαίτερα όμορφα. Είναι ένα ευχάριστο, χαρούμενο τραπέζι, πέρασε από γενιά σε γενιά. Ο Σύλλογος αναβίωσε το έθιμο πριν πολλά χρόνια. Είναι ιδιαίτερη χαρά που νέες γενιές έρχονται εδώ, τα παιδιά μεγαλώνουν πλέον με το έθιμο, ανταμώνουμε κάθε Αγίου Πνεύματος και είναι ένα έθιμο που έχει ενταχθεί στην κουλτούρα του χωριού. Δεν μιλάμε πια για αναβίωση αλλά για ένα έθιμο που συνεχίζει τη ζωή του με τις επόμενες γενιές. Δεν κάνουμε ιδιαίτερη πρόσκληση στον κόσμο για να έρθει, το ξέρει και έρχεται για να στρώσει αυτό το τραπέζι, για να αποχαιρετήσουμε τους νεκρούς μας με τον καλύτερο τρόπο, να τους θυμηθούμε και να διατηρήσουμε τη μνήμη τους ζωντανή και να παρηγορηθεί και η δική μας η καρδιά. Όσο θυμάσαι τους νεκρούς σου τόσο αυτοί παραμένουν ζωντανοί», πρόσθεσε η κ. Μαυρίδου.
Πηγή: Φωνή της Ροδόπης