Το Σάββατο 28 Μαΐου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης με κεντρικό ομιλητή τον κ. Σάββας Καλεντερίδης από το Σύλλογο Ποντίων Αρκαδίας.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι βουλευτές Αρκαδίας κ. Βλάσης και κ. Παπαηλιού, οι οποίοι δυστυχώς δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον κ. Στυλίδη, αντιπρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Αρκαδίας και τον αντιδήμαρχο Καθημερινότητας τον κ. Λαγό. Ο κ. Στυλίδης ευχαρίστησε θερμά τον κόσμο που παραβρέθηκε στην εκδήλωση και ανέφερε τις μνήμες του από τον παππού του που έπαιζε Ποντιακή λύρα. Ο αντιδήμαρχος κ. Λαγός δήλωσε ότι εδώ στην Τρίπολη είμαστε όλοι Έλληνες από τον Πόντο και ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτή τη γενοκτονία. Στη συνέχεια, έγινε μια σύντομη παρουσίαση του βιογραφικού του ομιλητή.
Ο κ. Καλεντερίδης ξεκίνησε λέγοντας πόσο συγκινημένος νιώθει που επισκέφτηκε την ιστορική πόλη της Τρίπολης. Έπειτα ανέλυσε το όρος της γενοκτονίας, η οποία έχει ως στόχο να καταστρέφει εξ ολοκλήρου ή τμηματικά μια εθνική, εθνοτική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα. Στην περίπτωση των Ποντίων εφαρμόστηκαν πέντε μέθοδοί της. Και δολοφονία μελών της, και πρόκληση σοβαρής σωματικής ή διανοητικής βλάβης σε αυτά, επιβολή άθλιων συνθηκών διαβίωσης, παρεμπόδιση των γεννήσεων καθώς και βίαιη μεταφορά παιδιών.
Στη συνέχεια, έκανε μια σύντομη αναφορά στο πώς βρέθηκαν οι Έλληνες στον Πόντο, η παρουσία των οποίων χρονολογείται ήδη από την 2η χιλιετία π. Χ. με την δημιουργία των αποικιών. Γεγονότα- σταθμούς για την Γενοκτονία που θα ακολουθήσει αποτελεί η Άλωση της Κωνσταντινούπολης, το διάταγμα των Ρόδων, το 1839 και η εμφάνιση των Νεότουρκων.
Αναλυτικότερα το παραπάνω διάταγμα δίνει μεγαλύτερη ελευθερία στους μη μουσουλμανικούς πληθυσμούς, πράγμα που οδηγεί σε πλούτο. Οι Οθωμανοί δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι αυτή την ανάπτυξη και σταδιακά μέσα από την επιθυμία τους για λεηλασία γεννιέται η ιδέα της Γενοκτονίας. Οι Νεότουρκοι είναι αυτοί που θα υλοποιήσουν την γενοκτονία με εκτοπισμούς και τη δημιουργία των ταγμάτων εργασίας.
Ο κ. Καλεντερίδης τόνισε ότι επέλεγαν να πραγματοποιούν τους εκτοπισμούς τον χειμώνα, ώστε οι Πόντιοι να περπατούν ασταμάτητα μέσα στα χιόνια χωρίς προορισμό και να πεθαίνουν από τις κακουχίες χωρίς να αφήνουν πίσω τους κανένα ίχνος. Για αυτό είναι ελάχιστα τα σημάδια που διαθέτουμε για τη γενοκτονία παρά λίγα έγγραφα. Έπειτα αναφέρθηκε στο τι έκαναν οι Πόντιοι για την αναγνώριση της γενοκτονίας όταν ήρθαν στην Ελλάδα καθώς και τις ενέργειες που πραγματοποίησε το ελληνικό κράτος.
Κλείνοντας, επεσήμανε ότι η Γενοκτονία των Ποντίων είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων, δεν αφορά μόνο τους Πόντιους και πρότεινε τρόπους ώστε η γενοκτονία να αναγνωριστεί διεθνώς. Μετά την ομιλία ακολούθησαν δρώμενα και παραδοσιακοί ποντιακοί χοροί από το Σύλλογο Ποντίων Αγίας Βαρβάρας Αττικής «Ο ΦΑΡΟΣ». Την επιμέλεια – παρουσίαση έκανε η κυρία Σοφία Σαββίδου, πρόεδρος του συλλόγου ενώ τη μουσική είχαν αναλάβει ο κ. Σταύρος Σαββίδης (λύρα, τραγούδι), και ο κ. Σάββας Ηλιάδης(νταούλι).
Πηγή: ArcadiaPortal