Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Δροσιά: Εκδήλωση μνήμης και τιμής στους αγωνιστές του Πόντου

Δροσιά: Εκδήλωση μνήμης και τιμής στους αγωνιστές του Πόντου
Δροσιά: Εκδήλωση μνήμης και τιμής στους αγωνιστές του Πόντου

Μία συγκινητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 29 Μαΐου στην Πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού, στη Δροσιά.

Εκεί, στον εξωτερικό χώρο των γραφείων της «Ένωσης Ποντίων Δροσιάς» δεκάδες πολίτες θυμήθηκαν και τίμησαν τα θύματα της ποντιακής γενοκτονίας κατά τη διάρκεια μας εκδήλωσης που περιελάμβανε πλούσιο πρόγραμμα με μουσικά δρώμενα από τη χορωδία του Συλλόγου και τον Ηλία Υφαντίδη αλλά και προβολή ταινίας μικρού μήκους για τον Ποντιακό ξεριζωμό.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν και ο δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, ο οποίος ευχαρίστησε την πρόεδρο της «Ένωσης Ποντίων Δροσιάς» Μελπομένη Μαργάρα και τα μέλη του Δ.Σ. για την πολύχρονη προσφορά τους.

Αναλυτικά ο δήμαρχος ανέφερε στον χαιρετισμό του:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που παρευρίσκομαι σήμερα στην όμορφη και συγκινητική εκδήλωσή σας, με αφορμή τη συμπλήρωση 103 ετών από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Η σημερινή μέρα συμπίπτει και με μία ακόμη σημαντική επέτειο για τον ελληνισμό, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 569 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τα Οθωμανικά στρατεύματα και την κατάργηση ουσιαστικά της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Δροσιά: Εκδήλωση μνήμης και τιμής στους αγωνιστές του Πόντου

Οφείλουμε λοιπόν να γνωρίζουμε την ιστορία μας, να την αξιολογούμε και να διδασκόμαστε από αυτήν. Γιατί όπως είναι γνωστό, λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους δεν έχουν κανένα μέλλον.

Η ονομασία της πλατείας που βρισκόμαστε αποτελεί μία ελάχιστη ένδειξη τιμής και αναγνώρισης του ηρωικού αγώνα και της μεγάλης προσφοράς των Ποντίων.

Όπως όλοι γνωρίζουμε το 1919 ξεκίνησε η τελική και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας από τους Νεότουρκους εθνικιστές του Κεμάλ Ατατούρκ με τραγικές συνέπειες. Εκατοντάδες χιλιάδες Πόντιοι σφαγιάστηκαν χωρίς έλεος.

Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί εκδιώχθηκαν και αναζήτησαν νέο προορισμό. Πάνω από 400.000 πρόσφυγες ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους.

Η σημερινή επέτειος είναι ημέρα μνήμης των θυσιών των προγόνων μας Ελλήνων Ποντίων αλλά και συνειδητοποίησης της εθνικής μας ταυτότητας, σε μία εποχή που η ιστορία ξαναγράφεται. Σήμερα αποδίδουμε τις πρέπουσες τιμές στους αγωνιστές Ποντίους. Κρατάμε ζωντανή την ιστορική μνήμη με τη σκέψη μας στο μέλλον.

Γιατί είναι πράγματι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε το παρελθόν αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι να μεριμνούμε για το μέλλον, με σκοπό να μην επιτρέψουμε να συμβεί ποτέ ξανά άλλη Γενοκτονία.

Δροσιά: Εκδήλωση μνήμης και τιμής στους αγωνιστές του Πόντου

Στον Δήμο Διονύσου έχουμε το μεγάλο προνόμιο ένα σημαντικό κομμάτι του τοπικού πληθυσμού να αποτελείται από Έλληνες του Πόντου. Είστε εσείς που ήρθατε με τις οικογένειές σας και επιδράσατε δημιουργικά σε αυτό τον τόπο. Με την εργατικότητα αλλά και τη δημιουργικότητά σας.

Να υπογραμμίσω εδώ ότι η Δροσιά έχει την τύχη να διαθέτει ένα εξαιρετικό Σύλλογο, την «Ένωση Ποντίων Δροσιάς» η οποία εδώ και πολλά χρόνια έχει μια πλούσια δράση και κρατάει ψηλά τη σημαία της ποντιακής παράδοσης. Θέλω να ευχαριστήσω τη δραστήρια κα Μαργάρα κι όλα τα μέλη του Συλλόγου για την παρουσία σας.

Ο Δήμος Διονύσου θα συνεχίσει και τώρα και στο μέλλον να είναι δίπλα σας.

Σας ευχαριστώ πολύ».


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δροσιάς Χρήστος Ποτίδης, ο πρώην κοινοτάρχης Δροσιάς Νικόλαος Μαργάρας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου Θανάσης Κρητικός, οι αντιδήμαρχοι Στέφανος Κριεμάδης, Γιάννης Φωτάκης, Μανώλης Κόκκαλης, Παναγής Λουκάτος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κωστής Κουριδάκης, Χρήστος Τσεβάς και Νίκος Καρυστινός, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σταμάτας Γιώργος Κόκκαλης, ο τοπικός σύμβουλος Δροσιάς Γιάννης Λούσης, ο αντιπρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ Χαράλαμπος Ιωαννίδης, τα μέλη του Δημοτικού Οίκου Ευγηρίας Παναγιώτης Συμεωνίδης και Χαράλαμπος Λαζαρίδης κ.α.