Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Ο Ε. Στυλιανίδης ανέδειξε το έργο του Θράκα ηγέτη των Ποντίων Χρύσανθου

Ο Ε. Στυλιανίδης ανέδειξε το έργο του Θράκα ηγέτη των Ποντίων Χρύσανθου
Ο Ε. Στυλιανίδης ανέδειξε το έργο του Θράκα ηγέτη των Ποντίων Χρύσανθου

Σε Επιστημονικό Ʃυνέδριο που οργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου υπό την αιγίδα της Ιεράς Ʃυνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας μίλησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου, Βουλευτής Ροδόπης και πρώην Υπουργός Δρ. Ευριπίδης Ʃτ. Ʃτυλιανίδης εκπροσωπώντας και τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα.

Θέμα του Ʃυνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν διακεκριμένοι ιεράρχες και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ήταν: «Μικρασία: Αλησμόνητη Πατρίδα – Γη Αγίων».

Το συνέδριο διοργανώθηκε επ’ ευκαιρία των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή. Το θέμα που ειδικώς ανέπτυξε ο Ευριπίδης Ʃτ. Ʃτυλιανίδης ήταν «Ο από Τραπεζούντος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος, ο πνευματικός Ηγέτης που πρωτοστάτησε σε όλους τους εθνικούς αγώνες». Το παρών έδωσαν οι τοπικές αρχές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου καθώς και πολίτες της Μυτιλήνης.

Η προσπάθεια το τελευταίο διάστημα του Θρακιώτη πολιτικού και επιστήμονα είναι να αναδείξει με ομιλίες και παρεμβάσεις πανελληνίως και διεθνώς διακεκριμένες μορφές που ταυτίζονται με τη Θράκη και αναδεικνύουν τη συμβολή της στην εθνική ιστορία και στον πολιτισμό. Είναι χαρακτηριστικός ως προς αυτή την επιδίωξη, ο επίλογος της ομιλίας του Ευριπίδη Ʃτυλιανίδη, ο οποίος τόνισε: «Η ιστορία του Θράκα Ιεράρχη και ηγέτη των Ποντίων, του Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθου, αποδεικνύει ότι τα πάθη, οι ιδεοληψίες και ο διχασμός των Ελλήνων για ακόμα μια φορά στην ιστορία μας, δεν τους επέτρεψαν να αναγνωρίσουν μορφές που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελλάδα.

Ωστόσο η πραγματική ιστορία δε γράφεται από διατεταγμένους κονδυλοφόρους, αλλά από τη ζωή και κυρίως από τους ίδιους τους λαούς. Σήμερα λοιπόν ο Προσφυγικός, ο Ποντιακός, ο Θρακικός, όλος ο Ελληνισμός γονατίζει με σεβασμό μπροστά στο μέγεθος τέτοιων εθνικών μορφών, όπως ο Τραπεζούντος Χρύσανθος. Εμπνέεται από το παράδειγμά τους, διότι συνειδητοποιεί ιστορικά ότι η σωτηρία του Αιγαίου, του Πόντου, της Κύπρου, της Θράκης, της Μακεδονίας, η σωτηρία της Ελλάδας ολάκερης είναι υπόθεση τις περισσότερες φορές ενός και μόνο ανθρώπου. Είναι δική σου υπόθεση».