Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

«Τραγουδώντας και χορεύοντας τον Πόντο στην Κρήτη»

«Τραγουδώντας και χορεύοντας τον Πόντο στην Κρήτη»
«Τραγουδώντας και χορεύοντας τον Πόντο στην Κρήτη»

«Αγαπημένη γη στα Άγια χώματα  προσκυνητές θα έρθουμε με  τις λύρες το τραγούδι και τον χορό, ο αγέρας θα ψιθυρίζει ότι οι άνθρωποι όταν τραγουδάνε, χορεύουν, παίζουν θέατρο, ονειρεύονται, μένουν ζωντανοί και οι πατρίδες αθάνατες».

Ο Σύλλογος Ποντίων Π.Ε Χανίων η «Ρωμανία» σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματίων (ΠΟΠΣ), την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χανίων διοργανώνουν εκδήλωση «τιμής και μνήμης» με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή το Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 στην πόλη των Χανίων.

Συμμετέχουν η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ν. Ηρακλείου η Αδελφότητα Μικρασιατών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» και ο Χορευτικός Όμιλος Χανίων «Ο Ψηλορείτης».

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει από την "Πλατεία 1866" της πόλης των Χανίων υπό τους ήχους των λυρών και των νταουλιών, το γνωστό και ως «λάλεμαν ση στράταν», με δεκάδες χορευτές να ξεσηκώνουν και να προσκαλούν τον κόσμο, με τελικό προορισμό το Γιαλί Τζαμί στο λιμάνι της πόλης. Κατά τη διάρκεια της μουσικής παρέλασης, οι χορευτές και οι εθελοντές που θα ακολουθούν τους μουσικούς, θα προσφέρουν πατροπαράδοτα ποντιακά εδέσματα, σύμφωνα με το έθιμο των Ποντίων.

Το τετράπτυχο της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
1. Προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η μνήμη του Γένους» (παραγωγή ΠΟΠΣ, έρευνα – επιμέλεια Χριστίνα Σαχινίδου - Τσαρτσίδου)
2. Μουσικοθεατρικό δρώμενο «Ρίζα μ’»
3. Χορός και τραγούδια του Πόντου
4. Κυκλικός χορός, με όλους τους παρευρισκόμενους να στέλνουν μήνυμα ενότητας και σύμπνοιας.