Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Λογοτεχνικές διαδρομές και μνημονικοί τόποι Ποντίων στη Θεσσαλονίκη

Λογοτεχνικές διαδρομές και μνημονικοί τόποι Ποντίων στη Θεσσαλονίκη
Λογοτεχνικές διαδρομές και μνημονικοί τόποι Ποντίων στη Θεσσαλονίκη

Τον κύκλο εκδηλώσεων με θέμα "Λογοτεχνικές διαδρομές και μνημονικοί τόποι Ποντίων στη Θεσσαλονίκη" εγκαινιάζει ο Φάρος Ποντίων, επιδιώκοντας  την ανάπτυξη του λογοτεχνικού τουρισμού στην πόλη, συνδυαζόμενου με την προσφυγική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης. Tα δύο αυτά στοιχεία καθιστούν το είδος αυτό του τουρισμού ποιοτικό, εντάσσοντάς το στο γενικότερο είδος «τουρισμό της κληρονομιάς».

Ως βασικούς στόχους της εβδομάδας ο Φάρος Ποντίων έχει θέσει την ανάδειξη της τοπικής λογοτεχνίας, με απώτερο στόχο τη φιλαναγνωσία, τη δημιουργία αστικών λογοτεχνικών διαδρομών που θα περιλαμβάνουν λογοτεχνικές αναφορές και μνημονικούς τόπους για τους Ποντίους αλλά και γενικότερα για τους απογόνους προσφύγων από τη Μικρά Ασία, την προώθηση της βιωματικής ανάγνωσης, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς (πολιτιστικός αστικός τουρισμός) και τη δημιουργία τόπων επίσκεψης που έχουν ως θεματική τον σκοτεινό τουρισμό (dark tourism). Ένα ιδιαίτερο μέρος των μνημονικών διαδρομών θα αφιερώσουμε στο Καραμπουρνάκι, όπου υπήρχαν τα γνωστά απολυμαντήρια.

Ακολουθώντας τις «λέξεις», θα ακολουθήσουμε «βήματα», θα αναδείξουμε συλλογικά βιώματα, θα αποκτήσουμε νέα βιώματα, θα συνδέσουμε την πραγματικότητα με το φαντασιακό των προσφύγων και μέσα από τη μνήμη θα αναδείξουμε το συναρπαστικό ταξίδι στη λογοτεχνία, ελπίζοντας στην επικράτηση του λογοτεχνικού τουρισμού γενικά στη Θεσσαλονίκη, τονίζει σε ανακοίνωση του.

Λογοτεχνικές διαδρομές και μνημονικοί τόποι Ποντίων στη Θεσσαλονίκη

Πρόγραμμα

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022, 18.00, Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ

Δέσποινα Δαμιανού, Επ. καθηγήτρια Λαογραφίας, συγγραφέας: «Τα σπίτια που είχα μου τα πήραν» 
Η μικρασιατική καταστροφή και η πρόσληψή της στην ελληνική λογοτεχνία: Αρετή Κονδυλίδου, Κοιν. Ανθρωπολόγος, λαογράφος ΥΝΜΤΕΜΚ ΥΠΠΟΑ
Ο προσφυγικός Ισλαχανές: Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Δρ. Λαογραφίας
Μνημονικοί τόποι & διαδρομές Ποντίων στο ιστορικό κέντρο τη Θεσσαλονίκης
Αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου και τους πρόσφυγες της Θεσσαλονίκης

Συντονισμός: Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, Ομ. Καθηγητής ιατρικής ΑΠΘ, Πρόεδρος Αδελφότητος Φίλων ΑΧΕΠΑ

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022, 13.00, Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ

Ξενάγηση στην Έκθεση του Φάρου Ποντίων «Ανοιγάρ΄ Μνήμης» (συλλογή Κώστα Αλεξανδρίδη)

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, 11.00, Πολιτιστικός Πολυχώρος Προποντίδα ΙΑΠΕ

Χαιρετισμός Δημάρχου Καλαμαριάς κ. Γιάννη Δαρδαμανέλη
Χαιρετισμός Προέδρου ΙΑΠΕ κ. Ανανία Τσιραμπίδη
Μανόλης Λαμτζίδης, Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, δικηγόρος: Τα «Απολυμαντήρια Καλαμαριάς» ως ιστορικό τοπόσημο
Φόρης Πεταλίδης, δημοσιογράφος, εκδότης εφημερίδας «Εύξεινος Πόντος»: Τόπος μνήμης τα Απολυμαντήρια Αρετσούς (Καλαμαριάς)  
Μουσική παρέμβαση: Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς Οι Μίθριοι»