Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Αγιασμός των υδάτων για πρώτη φορά στα Παρχάρια

Αγιασμός των υδάτων για πρώτη φορά στα Παρχάρια
Αγιασμός των υδάτων για πρώτη φορά στα Παρχάρια

Στις 19 Ιανουαρίου 2023 γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια με το παλιό ημερολόγιο, και πολλοί παλιννοστήσαντες ή απόγονοι αυτών ακόμα τηρούν την παράδοση, που έφεραν οι πρόγονοί τους, να τα τιμούν αυτή την ημέρα.

Έτσι και φέτος, όπως γίνεται τα τελευταία τρία χρόνια, πραγματοποιήθηκε η Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη π. Γρηγόριου Βουλγαρέλη στον Ιερό Ναό Κοσμά του Αιτωλού στην Κομοτηνή, φέτος όμως, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» πραγματοποίησαν και κατάδυση του σταυρού, στα ορεινά Παρχάρια της Νυμφαίας.


Έτσι λίγο μετά τις 11 το πρωί, μέλη του Συλλόγου αλλά και ο π. Γρηγόριος βρέθηκαν στον ναό του Αγίου Γεωργίου στα Παρχάρια, και στη συνέχεια μετέβησαν στο γεφυράκι από όπου περνά το ποτάμι που οριοθετεί το χώρο που γίνεται κάθε άνοιξη το μεγάλο πανηγύρι, για να πραγματοποιήσουν την τελετή του αγιασμού των υδάτων.

Παρόλο που δεν ήταν πολλοί αυτοί που βρέθηκαν στο χώρο για την τελετή αυτή την πρώτη φορά που πραγματοποιείται, ελπίδα του Συλλόγου, και της ενορίας, είναι τα επόμενα χρόνια να κάνουν θεσμό αυτό τον εορτασμό, και να είναι πολλοί αυτοί που βρίσκονται στις 19 Ιανουαρίου στο χώρο, τιμώντας αυτή τη σημαντική γιορτή που τους συνδέει και με την παράδοσή τους.

Αγιασμός των υδάτων για πρώτη φορά στα Παρχάρια

Άλλωστε ελπίδα του Συλλόγου είναι να κάνει τα Παρχάρια προορισμό, όχι μόνο την ημέρα που διεξάγεται το πανηγύρι, αλλά όλο το χρόνο. Η αρχή έγινε κατά την περίοδο της πανδημίας, όταν η περιοχή έγινε ευρύτερη γνωστή σε πολίτες και συλλόγους που ήθελαν να βρουν ένα ανοιχτό χώρο για να περπατήσουν ή ακόμα και να αθληθούν.

Σε συνεργασία πάντα με την Ταξιαρχία, η οποία έχει βοηθήσει σημαντικά όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και με το Δήμο και άλλους φορείς, ελπίζουν πως στο μέλλον, σε συνδυασμό και με το παρακείμενο Οχυρό της Νυμφαίας, να αποτελέσει προορισμό που θα φέρει, και θα κρατήσει, επισκέπτες στην περιοχή.