Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Σύρος: Τιμή και συγκίνηση για τα 104 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων

Σύρος: Τιμή και συγκίνηση για τα 104 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων
Σύρος: Τιμή και συγκίνηση για τα 104 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής, οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η αρχή έγινε με την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών, παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων της πολιτικής, της Δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας και ολοκληρώθηκε με στεφάνωση στο μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης.

 
Ν. Καρυοφυλλίδης: “Η μέρα που τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο για την τελειωτική εξόντωση των Ελλήνων σε όλο τον Πόντο”

Μετά το πέρας της δοξολογίας πραγματοποίησε ομιλία, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος», Νικόλαος Καρυοφυλλίδης, ο οποίος θέλησε να τοποθετήσει, τους παρευρισκόμενους νοητά στην “μαύρη” ημέρα, της 19ης Μάϊου 1919, που πραγματοποιήθηκε η γενοκτονία των Ποντίων, λέγοντας ότι αυτή ήταν, “η μέρα που τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο για την τελειωτική εξόντωση των Ελλήνων σε όλο τον Πόντο, σε μια ατελείωτη πορεία θανάτου, ένα «Άουσβιτς εν ροή» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο καθηγητής Πολυχρόνης Ενεπεκίδης. Η μέρα όπου ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου για να ξεκινήσει τη 2η και πιο άγρια φάση της Ποντιακής γενοκτονίας, χωρίς να υπάρχει πόλεμος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Αυτό που ακολούθησε δύσκολα το αντιλαμβάνεται ανθρώπου νους: βιασμοί, λεηλασίες, πυρπολισμοί, ομαδικές σφαγές, απαγχονισμοί, βασανισμοί, λιμοκτονίες, εξορίες, αρπαγές περιουσίων και 353.000 θύματα των τουρκικών ορδών.”

Σύρος: Τιμή και συγκίνηση για τα 104 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων
 
Οι θυσίες των Πόντιων μανάδων

Η δοξολογία συνέπεσε με την Γιορτή της Μητέρας και μέσα στον λόγο του, ο κ. Καρυοφυλλίδης, αναφέρθηκε στη δύναμη των Ποντίων μανάδων και στο τρόπο που είχαν σκεφτεί, για να σώσουν τα παιδιά τους. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι, “ενάντια στους Έλληνες του Πόντου εφαρμόστηκε η φυσική γενοκτονία και δεν είναι μόνο η βία που επιβάλλεται, είναι και αυτό που σε αναγκάζει να γίνεις, που σε αναγκάζει να πράξεις, αυτό που δε σκεφτόσουν ποτέ σαν επιλογή, αλλά μοιάζει η μόνη λύση. Είναι οι μάνες που εγκαταλείπουν τα παιδιά τους στους φίλους Τούρκους γείτονες για να σωθούν από βέβαιο θάνατο, είναι οι γυναίκες που αυτοκτόνησαν στο Σιμικλί της Χαλδίας, είναι οι 26 κοπέλες που ρίχτηκαν στον Πρύτανη ποταμό, είναι ο γιος που αναγκάστηκε να πυροβολήσει γονείς κι αδέλφια, πριν προβεί σε αυτοχειρία και ο ίδιος, για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού. Το έγκλημα αυτό θεωρείται ως η 2η μεγάλη γενοκτονία του 20ου αιώνα μετά από αυτή των Αρμενίων.”

 
Το χρέος των Ποντίων, 104 χρόνια μετά

Κλείνοντας αναφέρθηκε εμφανώς συγκινημένος στην θλιβερή επέτειο, λέγοντας ότι,“104 χρόνια μετά, η 19 Μαΐου δίνει την αφορμή, ιδιαίτερα σε μας τους Πόντιους, να αναλογιστούμε το χρέος πού έχουμε να ανασύρουμε μνήμες και να τις ενισχύσουμε για να ξορκίσουμε τη λήθη, τη λήθη που μαζί με την αδιαφορία που επέδειξε η ανθρωπότητα επέτρεψαν στις γενοκτονίες να επαναλαμβάνονται με διαφορετικούς θύτες, διαφορετικά θύματα και κίνητρα κάθε φορά. Έχουμε χρέος για τη δικαίωση των θυμάτων, έχουμε χρέος στους συγγενείς μας και στους σύγχρονους Πόντιους. Έχουμε δικαίωμα στη συγνώμη, δικαίωμα στην αποδοχή της αλήθειας. Η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων είναι αδιαπραγμάτευτη και επιβάλλεται να αποτελεί τον στόχο όλων μας. Θα κλείσω με μία υπόσχεση, δεν ξεχνώ, και με μία ευχή, ποτέ ξανά.”

 
Η στεφάνωση στο Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης

Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης στην περιοχή του προσφυγικού συνοικισμού του Ξηροκάμπου από εκπροσώπους της πολιτείας, των Σωμάτων Ασφαλείας και Συλλόγων. Την ερχόμενη Παρασκευή 19 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί λαμπαδηφορία εις μνήμην των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, από το Σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου “Ο Εύξεινος Πόντος”. 

Η πομπή θα ξεκινήσει από το πρώην κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο λιμάνι της Ερμούπολης, θα διέλθει την παραλιακή οδό, θα κατευθυνθεί στον πεζόδρομο των οδών Πρωτοπαπαδάκη και Θυμάτων Σπερχειού και - μετά την πλατεία Κωνσταντίνου Κανάρη - θα ακολουθήσει την παραλιακή οδό και θα καταλήξει στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και ρίψη στεφάνου στη θάλασσα).