Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Με αφιέρωμα στον Ποντιακό Ελληνισμό το 42ο Πανελλήνιο Ιστορικό Συνέδριο

Με αφιέρωμα στον Ποντιακό Ελληνισμό το 42ο Πανελλήνιο Ιστορικό Συνέδριο
Με αφιέρωμα στον Ποντιακό Ελληνισμό το 42ο Πανελλήνιο Ιστορικό Συνέδριο

της Σοφίας Προκοπίδου 

Με έμφαση στις έρευνες των νέων ιστορικών πραγματοποιείται στο Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης το ΜΒ’ (42ο) Πανελλήνιο Ιστορικό Συνέδριο της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας. Μεταξύ των νέων ιστορικών ο 33χρονος Αργύρης Τασούλας, ιστορικός στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων ΙΔΙΣ (Πάντειο), με θέμα “Η ύβρις του Νικήτα Σ. Χρουτσόφ: οι ελληνοσοβιετικές σχέσεις το 1961”, που είναι αποτέλεσμα της έρευνάς του στα αρχεία της Μόσχας. Μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), τονίζει την επικαιρότητα της ερευνάς του, που έκανε επί 4 χρόνια στη Ρωσία, όπου σπούδασε ως υποψήφιος διδάκτωρ την περίοδο από 2017-2021.

“Επέλεξα για μιλήσω για το 1961 συγκεκριμένα, διότι, όπως και σήμερα είναι χρονιά του ψυχρού πολέμου, είναι η χρόνια που χτίζεται το “τείχος του Βερολίνου” και σηματοδοτεί μια μεγάλη ρήξη της Ανατολής και Δύσης. Μια μέρα πριν από το κτίσιμο του τείχους του Βερολίνου, ο Χρουστσόφ κάνει μια αδιανόητη δήλωση για το πυρηνικό βομβαρδισμό της... Ακρόπολης. Φυσικά, δεν έχει στο μυαλό του στην Αθήνα, στο μυαλό του έχει το Βερολίνο. Ξέρει, ότι θα κατακριθεί σφοδρώς διεθνώς για ένα έργο το οποίο θα δημιουργούσε το μεγάλο ρήγμα. Επίσης, όμως η Σοβιετική Ένωση είναι στην περίοδο που παραδόξως δεν ασκεί ιδιαίτερη κριτική στην Ελλάδα για τη συμφωνία της στην ΕΟΚ, και επειδή είχα την ευκαιρία να κάνω την έρευνα μου στη Ρωσία πριν τον πόλεμο με την Ουκρανία, και έχω έγγραφα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣ και του Υπουργείο Εξωτερικών, πιστεύω, είναι καλή ευκαιρία να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα για μια κρίσιμη περίοδο του ψυχρού πολέμου, που ίσως ενδεχομένως να μας δώσει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για το πως η Ρωσία γενικά βλέπει τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο στις περιόδους κρίσης”, καταλήγει ο Αργύρης Τασούλας.

Με αφιέρωμα στον Ποντιακό Ελληνισμό το 42ο Πανελλήνιο Ιστορικό Συνέδριο

Στο συνέδριο λαμβάνουν μέρος 28 ιστορικοί ενώ στην τελετή έναρξης την Τετάρτη 10 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού με ιστορική και νομική προσέγγιση.

Στην συζήτηση πήρε μέρος ο ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, με θέμα “Η Γυναικοκτονία των Ελληνίδων του Πόντου” κι αναφέρθηκε στην γενοκτονία των γυναικών του Πόντου, στις σφαγές και τους εκτοπισμούς εναντίον ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που έγιναν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. «Η γυναικοκτονία είναι βιολογική. Η οικογένεια και η γυναίκα είναι η συνέχεια της ζωής. Χωρίς αυτές δεν υπάρχει συνέχεια. Αυτή η βιολογική γυναικοκτονία έγινε ειδικά στον Πόντο”, τόνισε ο κ. Φωτιάδης. Στη συζήτηση πήραν επίσης μέρος ο κ. Νικόλαος Ζάικος, Αν. Καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών ΠαΜΑΚ, που ανέπτυξε το θέμα του “ Δίκαιο και ατιμώρητα μαζικά εγκλήματα του παρελθόντος. Η περίπτωση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου” και ο δρ Ιστορίας Θεοδόσης Κυριακίδης που μίλησε για τις “Μεθοδολογικές και θεωρητικές προσεγγίσεις στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου”. 

Εικαστική παρέμβαση 

Στην τελετή έναρξης του 42ου Πανελλήνιου Ιστορικού Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Ο Ελληνισμός του Πόντου» σε επιμέλεια Σοφίας Αμπερίδου, με τη συμμετοχή 17 καλλιτεχνών, μεταξύ και η γνωστή ζωγράφος Λία Ελευθεριάδου με έργο “Η μούσα του Πόντου”.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, Αγγελική Δεληκάρη, Επίκ. Καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας των Σλαβικών Λαών Α.Π.Θ. μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι στο συνέδριο “έχουν βήμα και μεταπτυχιακοί, δίνεται βήμα και στους διδακτορικούς φοιτητές μας οι οποίοι είναι μέλη της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας” και σημείωσε ότι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την, Παρασκευή 12 Μαΐου (10.00 - 14.30) με συνεδρίες ελεύθερων ανακοινώσεων, στις οποίες συμμετέχουν τακτικά και έκτακτα μέλη της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, διακεκριμένοι επιστήμονες που θεραπεύουν όλες τις περιόδους της ελληνικής Ιστορίας, νέοι ερευνητές και υποψήφιοι διδάκτορες ελληνικών ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων”.