Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Τα τύμπανα, η Ποντιακή λύρα και οι Ποντιακοί χοροί ξεσήκωσαν την Αγορά Μοδιάνο

Τα τύμπανα, η Ποντιακή λύρα και οι Ποντιακοί χοροί ξεσήκωσαν την Αγορά Μοδιάνο
Τα τύμπανα, η Ποντιακή λύρα και οι Ποντιακοί χοροί ξεσήκωσαν την Αγορά Μοδιάνο

Με ήχους, χορούς και μυρωδιές του Πόντου γέμισε το Σάββατο  η Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την εκδήλωση “Μνήμη της Γεύσης – Η Ποντιακή Κουζίνα και η Εξέλιξή της”.

Η ανακαινισμένη αγορά της πόλης, ενόψει και της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, συμμετείχε στο αφιέρωμα στην Ποντιακή κουζίνα ενώ πλήθος κόσμου βρέθηκε για να απολαύσει την οργάνωση και τα νόστιμα φαγητά.

Την εκδήλωση, πραγματοποίησαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και η Αγορά Μοδιάνο, με τον τίτλο “Μνήμη της Γεύσης – Η Ποντιακή Κουζίνα και η Εξέλιξή της”, με την Chef Σοφία Ουργαντζίδου η οποία επιμελείται το γαστρονομικό line up.

Τα τύμπανα, η Ποντιακή λύρα και οι Ποντιακοί χοροί ξεσήκωσαν την Αγορά Μοδιάνο

Η Αγορά Μοδιάνο είχε πλημμυρίσει από κόσμο, ο οποίος διασκέδασε με τους Ποντιακούς χορούς, τραβώντας φωτογραφίες και βίντεο τους χορευτές. Μάλιστα το σημείο επισκέφθηκαν και αρκετοί τουρίστες που βρίσκονται αυτή την περίοδο στη Θεσσαλονίκη, για να θαυμάσουν από κοντά την ελληνική παράδοση.

Χορευτές, με ένα «Λάλεμαν ση στράταν», με τους ήχους της λύρας και τους χτύπους του νταουλιού, 15 μαθητών από την σχολή εκμάθησης νταουλιού του Κώστα Ζώη, ξεκίνησαν από την πλατεία Αγίας Σοφίας χορεύοντας στη γαστρονομική γιορτή στην Αγορά Μοδιάνο.

Τα τύμπανα, η Ποντιακή λύρα και οι Ποντιακοί χοροί ξεσήκωσαν την Αγορά Μοδιάνο

Εκεί, τα μέλη των Ποντιακών συλλόγων παρουσίασαν ζωντανά την τέχνη της κουζίνας τους, μαγειρεύοντας και προσφέροντας στους επισκέπτες, παραδοσιακά εδέσματα όπως ωτία, χαψοπούλια, μακαρίνα, πιροσκί και πολλά άλλα σε μία γαστρονομική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

Η Αγορά Μοδιάνο πλημμύρισε από ήχους, χορούς, μυρωδιές και γεύσεις του Πόντου. Γυναίκες ποντιακών συλλόγων, που κρατούν έως σήμερα τις συνταγές της πατρίδας από τις γιαγιάδες τους, παρουσίασαν στον δεύτερο όροφο της αγοράς ζωντανά την τέχνη της ποντιακής κουζίνας και τη διατροφική της αξία.

Τα τύμπανα, η Ποντιακή λύρα και οι Ποντιακοί χοροί ξεσήκωσαν την Αγορά Μοδιάνο

Σιρόν, χαψοπούλια, ωτία, τανωμένος σορβάς, υβριστόν, μακαρίνα, και άλλες συνταγές, με την προτροπή της αγαπημένης σεφ και συγγραφέως Σοφίας Ουργαντζίδου, παρασκευάστηκαν στην εξέλιξή τους, μέσα από νέες παρασκευές δικής της έμπνευσης.

Σκοπός της δράσης ήταν να επισημανθούν οι γεύσεις και οι διατροφικές παραδόσεις των Ελλήνων του Πόντου και ο βαθμός που επηρέασαν την ελλαδική κουζίνα, με τρόπο που διεγείρει την αίσθηση της γεύσης και προκαλεί μνημονική έκρηξη.

Πηγή: Thes