Πειραιάς: Το «Πυρρίχιο Πέταγμα» φωταγωγήθηκε συμβολικά σε κόκκινο χρώμα προς τιμήν των θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού |
Σε έντονα συγκινησιακό κλίμα, ο Δήμος Πειραιά τίμησε τη Δευτέρα 29 Μαΐου, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 104 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού, στο Μνημείο Γενοκτονίας «Πυρρίχιο Πέταγμα», στην πλατεία Αλεξάνδρας.
Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, ακολούθησαν ομιλίες και κατάθεση στεφάνων.
Ο λυράρης Χρήστος Ναβροζίδης, με τον Νικηφόρο Ιωαννίδη στο νταούλι, απέδωσαν το ποντιακό παραδοσιακό τραγούδι «Αητέντς επαραπέτανεν», το οποίο αποτελεί «Ωδή στον Άγνωστο Στρατιώτη» και ακολούθησε ο Πυρρίχιος χορός από πυρριχιστές του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων υπό τις οδηγίες του Όμηρου Παχατουρίδη. Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.
Το Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα», έργο του εικαστικού κ. Παναγιώτη Τανιμανίδη, ανεγέρθηκε στην πλατεία Αλεξάνδρας το 2017, με δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, πρώτου σε σταυρούς εκλεγμένου Δημοτικού Συμβούλου Πειραιά.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, σε δήλωσή του, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Τιμώ βαθύτατα τις Ομοσπονδίες των Ποντιακών Σωματείων που διοργανώνουν αυτήν τη γιορτή μνήμης και τιμής, αισθάνομαι βαθιά συγκινημένος και ευχαριστώ τον Πρόεδρο κ. Ευάγγελο Μαρινάκη για τη μεγάλη δωρεά στην πόλη του Πειραιά, αλλά και στην ιστορία μας.
Εύχομαι όλοι μας να μεταλαμπαδεύσουμε τα ζώπυρα του Γένους στη διάδοχη γενιά, σε μια εποχή βαθύτατου αναθεωρητισμού και ιστορικών ανατροπών».
Εκ μέρους του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμίδης, ο οποίος, τόνισε:
«Με την εκδήλωση αυτή στέλνουμε ένα μήνυμα ότι δεν έχουμε ξεχάσει και ούτε θα ξεχάσουμε, έως ότου βρουν δικαίωση όλοι εκείνοι που δολοφονήθηκαν και εκτοπίστηκαν από τις πατρίδες τους. Ως Δημοτική Αρχή, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το γεγονός ότι σε αυτό το σημείο, στην πλατεία Αλεξάνδρας, ανεγέρθηκε πριν από έξι χρόνια ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Ποντιακού Ελληνισμού. Ένα μνημείο με υπερτοπικό χαρακτήρα, το οποίο πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς για τους απανταχού Ποντίους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά δημόσια, τον δωρητή του Μνημείου κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, χάρη στον οποίο έγινε εφικτή η ανέγερση ενός τόσο επιβλητικού και σημαντικού μνημείου, στο οποίο ο Πειραιάς και οι Πειραιώτες μπορούν να τιμούν με τον τρόπο που αρμόζει στην ιστορία αυτής της πόλης τα θύματα της Γενοκτονίας».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης: ο Βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων Νίκος Βλαχάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Σταύρος Βοϊδονικόλας, ο υποψήφιος βουλευτής Νικόλαος Μανωλάκος, οι Αντιδήμαρχοι: Δημήτρης Αράπης, Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου, Δημήτρης Καρύδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γρηγόρης Μόφορης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά «Κανάλι Ένα» Αλέξανδρος Τζεφεράκος, ο Πρόεδρος της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας Αλέξανδρος Νανόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βασίλης Ταταρόπουλος, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά Κωνσταντίνος Σχισμένος, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργος Παπαμανώλης – Ντόζας, εκ μέρους του Λιμενικού Σώματος, ο Πλοίαρχος Νικόλαος Ακουμιανάκης, ο Γ.Γ. του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων Αθανάσιος Λάμπρου, η Πρόεδρος του Ομίλου Εξάλειπτρον Νανά Λάτση και μέλη της ποντιακής κοινότητας.