Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Απεβίωσε η Μαρία Ψαθά, κόρη του σπουδαίου Πόντιου δημοσιογράφου και συγγραφέα

Απεβίωσε η Μαρία Ψαθά, κόρη του σπουδαίου Πόντιου δημοσιογράφου και συγγραφέα
Απεβίωσε η Μαρία Ψαθά, κόρη του σπουδαίου Πόντιου δημοσιογράφου και συγγραφέα

Πέθανε η Μαρία Ψαθά, κόρη του αείμνηστου Έλληνα χρονογράφου, δημοσιογράφου και θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά.

Η Μαρία Ψαθά για χρόνια διαχειριζόταν τα πνευματικά δικαιώματα του σημαντικού έργου του πατέρα της, Δημήτρη Ψαθά. Τη είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή ο θεατρικός παραγωγός Πάνος Κατσαρίδης.

«Θα μπορούσα να γράψω δεκάδες πράγματα γι’ αυτή τη γυναίκα, για όσα ζήσαμε μαζί, για όσα μου εμπιστεύτηκε, για όσα της χρωστάω, για όσα πετύχαμε, για όσα ακόμα ονειρευτήκαμε. Θα μείνω όμως σε μια μόνο λέξη: «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» για να μη χάσει την αξία της στα πολλά λόγια. Αντίο κυρία Μαρία Ψαθά… Κουράγιο Λένα μου. Συνέχισε εσύ τώρα. Όπως θα ήθελε εκείνη».

Σε ανακοίνωση του το Σωματείο Δράσης "Νίκος Καπετανίδης" τονίζει: Με συναισθήματα λύπης και οδύνης αποχαιρετούμε την μοναδική  Μαρία Ψαθά, που έφυγε από την ζωή, κόρη του μεγίστου Δημήτρη Ψαθά, ενός Τραπεζουντίου μάστορα του λόγου και της συγγραφής, που μεγάλωσε πολλές γενιές Ελλήνων πριν και μετά τον Μεγάλο Πόλεμο.

Η ακάματη και αεικίνητη Μαρία Ψαθά υπήρξε ο σταθερός και ακλόνητος φάρος διάσωσης και επιμελητείας του τιτάνιου έργου του αειμνήστου πατέρα της Δημήτρη, διακονώντας με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού τις εκδόσεις Ψαθά με το θαυμαστό περιεχόμενο των αξεπέραστων θεατρικών έργων, ευθυμογραφημάτων, πεζών και λογοτεχνικών κειμένων.