Με τραγούδια, χορούς, θεατρικές παραστάσεις και την προβολή αποσπασμάτων του ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη με τίτλο: «90 χρόνια σε 90’», γιορτάστηκε σήμερα η συμπλήρωση των 90 χρόνων από την ίδρυση της Ευξείνου Λέσχης, 1933-2023, σε μία εντυπωσιακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από το ΔΣ της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης.
Ήταν μια εκδήλωση που ανέδειξε το πλουσιότατο εθνικό, κοινωνικό, πνευματικό και πολιτιστικό έργο της Ευξείνου Λέσχης, για το οποίο και τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΛΘ Γιάννης Αποστολίδης, «γιορτάζουμε σήμερα τα 90 χρόνια από την ίδρυση του ιστορικού σωματείου μας, της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης. Είναι γνωστός ο ρόλος του στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, αλλά και γενικότερα στο πανελλήνιο, μέσω του ποντιακού κόσμου, ότι το εθνικό, το κοινωνικό, το μορφωτικό και το πολιτιστικό έργο της λέσχης από τότε που ιδρύθηκε είναι εξαιρετικά σημαντικό».
Όπως ο ίδιος σημείωσε, «η ιδρυτική ομάδα, της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, ήταν στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου, ήταν η οργάνωση που διηύθυνε τον αγώνα για τον ελεύθερο ανεξάρτητο αυτόνομο Πόντο».
Ο κ. Αποστολίδης, αποκάλυψε ότι, «έχουμε και τη σημαία της σχεδιαζόμενης τότε Αυτόνομης Ελληνικής Δημοκρατίας, μέσα στο πολιτικό αρχείο του Πόντου που φυλάσσεται από το σωματείο μας με ευλάβεια. Αυτές τις ημέρες μάλιστα έχω να αναγγείλω το ευχάριστο γεγονός ότι ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση του αρχείου. Χιλιάδες σελίδες, εγκαθίσταται εντός των ημερών και η βάση δεδομένων του πολιτικού αρχείου. Είμαστε ευτυχισμένοι που συμπίπτει αυτή η δημιουργία τις βάσης δεδομένων του πολιτικού αρχείου και η ψηφιοποίηση, με την επέτειο των 90 χρόνων της λέσχης».
Αναφερόμενος στο ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη με τίτλο: «90 χρόνια σε 90’», υπογράμμισε πως, «υπάρχουν 30 ώρες γυρίσματος και αυτό το υλικό έχει συμπυκνωθεί σε μιάμιση ώρα διάρκεια. Πολύ σύντομα εντός του Ιανουαρίου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ στο κοινό, και θα έχουμε όλοι την χαρά να το δούμε».
Ο Αντιπρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Θάνος Μπέγκας, είπε: « Η 90χρονη Εύξεινος Λέσχη έχει προσφέρει τα μέγιστα τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στη Μακεδονία αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Έχει φροντίσει όχι μόνο να διατηρήσει στο ακέραιο την πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και να την μεταφέρει στις νεότερες γενιές. Προσφέρει πάρα πολλά σε κοινωνικό, πολιτιστικό επίπεδο και είναι ο κύριος φορέας της, στη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων».
Στην εκδήλωση προβλήθηκαν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη με τίτλο: «90 χρόνια σε 90’» και οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν τραγούδια και χορούς από το χορευτικό τμήμα της ΕΛΘ και τρία μονόπρακτα από το θεατρικό τμήμα της ΕΛΘ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Γεωργιάδη.
«Η Εύξεινος Λέσχη με τα μέσα που διέθετε την περίοδο της κατοχής, έχει περιθάλψει εκατοντάδες παιδιά, έχει προσφέρει φάρμακα και τα έχει σώσει στην κυριολεξία, μεταφέρνοντάς τα από τη Θεσσαλονίκη που λιμοκτονούσαν, σε χωριά της Κοζάνης και των Γιαννιτσών, όπου τα παιδιά αυτά επέζησαν εξαιτίας αυτής της κίνησης», τόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Ασλανίδης.
Μάλιστα υπογράμμισε ο ίδιος ότι, «η Εύξεινος Λέσχη έχει πραγματικά τεράστιο ρόλο στα θεατρικά και πολιτιστικά δρώμενα, γιατί φανταστείτε λίγα χρόνια μετά την έλευση των πρώτων προσφύγων, ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν να παίζουν θέατρο στην ποντιακή διάλεκτο. Να ακούνε δηλαδή ουσιαστικά οι Πόντιοι την γλώσσα των προγόνων τους, μέσα από θεατρικά και φυσικά τα χορευτικά, τα οποία είναι πασίγνωστο ότι έκαναν όχι μόνο το γύρο της Ελλάδας αλλά του κόσμου». Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρέστησαν ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης και η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου.
Πηγή: Μακεδονία