Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Από την Κομοτηνή σε όλη την Ελλάδα ακούστηκε ο Πόντος

Από την Κομοτηνή σε όλη την Ελλάδα ακούστηκε ο Πόντος
Από την Κομοτηνή σε όλη την Ελλάδα ακούστηκε ο Πόντος

του Θανάση Φανφάνη

Η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού για τέσσερις ημέρες ακούστηκε στο πανελλήνιο αφού «χτύπησε» δυνατά στην Κομοτηνή, που είχε τη χαρά να φιλοξενεί το 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, με τέσσερις ημέρες εκδηλώσεων και κορύφωση στο μεγάλο γλέντι του Σαββάτου.

Ήταν μία εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, του Δήμου Κομοτηνής μέσω της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού και τη στήριξη της Μητρόπολης Μαρωνείας & Κομοτηνής.

Από την Κομοτηνή σε όλη την Ελλάδα ακούστηκε ο Πόντος

Θερμό χειροκρότημα από τον κόσμο

Το μεγάλο χορευτικό αντάμωμα έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου στο κλειστό της Πανεπιστημιούπολης (ΤΕΦΑΑ), με 1700 χορευτές να ενώνουν τα χέρια και να διατηρούν ζωντανή την παράδοση. Θερμή υποδοχή στους συμμετέχοντες επεφύλασσε ο κόσμος, που γέμισε το γυμναστήριο. Μάλιστα, όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, με ελεύθερη φυσικά είσοδο, δεν ήταν μόνο Πόντιοι αλλά και καταγόμενοι από τη Θράκη κι άλλα μέρη της Ελλάδας.

Το χορευτικό πρόγραμμα εκτελέστηκε άρτια από τους Πόντιους και Πόντιες χορευτές/τριες, κάθε γενιάς κι από κάθε γωνιά της πατρίδας, ενώ οι διοργανωτές μερίμνησαν, ώστε πριν κάθε χορό να ενημερώνεται ο κόσμος για ενδιαφέροντα στοιχεία, καθώς επίσης κατά τη διάρκεια αυτών να υπάρχει παλμός. Τόσο η έναρξη με τα λάβαρα δεκάδων συλλόγων, όσο η λήξη με τον πυρρίχιο χορό «σέρα», υπό τη συνοδεία των ζωντανών ορχηστρών που επιμελήθηκαν το πρόγραμμα, κέρδισαν τις εντυπώσεις. Το πρόγραμμα, παρότι μεγάλο χρονικά, δεν κούρασε, αφού περιελάμβανε τραγούδι, χορό, βραβεύσεις, ομιλίες, ιστορικές αναφορές, βίντεο κι άλλα.

Από την Κομοτηνή σε όλη την Ελλάδα ακούστηκε ο Πόντος

Σημαντικοί συμβολισμοί από τους ομιλητές

Το 17ο Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, ενώ κατά τη διάρκειά του τιμήθηκαν τρεις σημαντικές προσωπικότητες, οι: Τζορτζ Τρελόαρ, Λευτέρης Χαψιάδης και Γεώργιος Κεσίδης.

Ως εκπρόσωπος της Μητρόπολης Μαρωνείας & Κομοτηνής, μίλησε ο πατέρας Γρηγόριος από την εκκλησία Κοσμά του Αιτωλού. «Ο Πόντος και οι πατρίδες που χάθηκαν ζουν και θα ζουν μαζί με την Εκκλησία» τόνισε στο μήνυμά του, ζητώντας να μη ξεχνάμε τους προγόνους. Η Περιφέρεια ΑΜΘ ήταν και θα παραμείνει στο πλευρό του Ποντιακού Ελληνισμου, ο οποίο «έλαμπε, λάμπει και θα λάμπει για πάντα» είπε η Ζωή Κοσμίδου, εκπρόσωπος της Περιφέρειας ΑΜΘ. Η Δημοτική Αρχή στήριξε και θα στηρίζει τις δράσεις των Ποντιακών Σωματείων, όπως και το μεγάλο φεστιβάλ, καθώς είναι τιμή για τον τόπο μας, δεσμεύτηκε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης.

Από την Κομοτηνή σε όλη την Ελλάδα ακούστηκε ο Πόντος

Ιστορικά μηνύματα για τη Συνθήκη της Λωζάννης επεφύλασσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Παμποντιακής Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο οποίος ζήτησε εμφατικά από την ελληνική πολιτεία «να συνδράμει καθοριστικά στη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας». Τόνισε, παράλληλα, ότι οι Οθωμανοί έχουν προκαλέσει γενοκτονίες σε βάρος Αρμενίων και Ασσυρίων. Στη μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας στάθηκε ο επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Γιώργος Παρχαρίδης, ενώ τη διαβεβαίωση ότι «οι νέοι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται καθημερινά για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας» μετέφερε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Νεολαίας της Παμεποντιακής Γιώργος Χατζηκυριακίδης. «Σήμερα ο Πόντος ανασταίνεται. Σήμερα η Θράκη δίνει δύναμη στη μάνα γη» διαμήνυσε η τελευταία ομιλήτρια, πρόεδρος του ΣΠΟΣ ΑΜΘ, Αθηνά Νακούση.

Πηγή: Ο Χρόνος