Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Εορδαία: Έρχονται Μνημεία Μικρασιατών, Γενοκτονίας Ποντίων και Ολοκαυτώματος Πύργων

Εορδαία: Έρχονται Μνημεία Μικρασιατών, Γενοκτονίας Ποντίων και Ολοκαυτώματος Πύργων
Εορδαία: Έρχονται Μνημεία Μικρασιατών, Γενοκτονίας Ποντίων και Ολοκαυτώματος Πύργων

Προχωρούν οι διαδικασίες από το Δήμο Εορδαίας, προκειμένου η περιοχή να αποκτήσει τρία σημαντικά μνημεία, τιμώντας την ιστορία της. Πρόκειται για ένα Μνημείο Μικρασιατών, ένα Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων και ένα Μνημείο για το Ολοκαύτωμα των Πύργων.

Για το τελευταίο μνημείο, έχουν γίνει ήδη κάποιες εργασίες από την επιτροπή για το Ολοκαύτωμα και ο δήμος χρηματοδοτεί το υπόλοιπο κομμάτι. Το μνημείο Ολοκαυτώματος των Πύργων θα κοστίσει στις 24.800 ευρώ (με ΦΠΑ).

Επίσης, στην πόλη της Πτολεμαΐδας θα ανεγερθεί μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων, το οποίο και σχεδιάζεται να τοποθετηθεί στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται το κτίριο των Ποντίων, έναντι της Αγίας Σκέπης, σε ένα κομμάτι πράσινου που υπάρχει στο σημείο. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στις 34.550 ευρώ με το ΦΠΑ.

Το τρίτο είναι το μνημείο φόρος τιμής στους Μικρασιάτες, με προϋπολογισμό 39.200 ευρώ με ΦΠΑ και αυτό θα τοποθετηθεί έναντι του κτιρίου του Συλλόγου Μικρασιατών Πτολεμαΐδας, στην πρασιά του Πνευματικού Κέντρου.

Στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Εορδαίας, που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα, μετά και από εισήγηση του αντιδημάρχου Ν. Φουρκιώτη, συζητήθηκαν οι αναθέσεις για τα ποσά, με το συνολικό ύψος προϋπολογισμού και για τα τρία μνημεία να ανέρχεται στις 98.550 ευρώ.

Και τα τρία μνημεία θα αφορούν σε γλυπτά, οι επιλογές των οποίων έχουν γίνει από συλλόγους, ενώ σχετικές εγκρίσεις έχουν δοθεί από τις αρμόδιες επιτροπές αλλά και τις κατά τόπους κοινότητες Πτολεμαΐδας και Πύργων.

Πηγή: e-Ptolemeos