Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Κοπή Βασιλόπιτας και παρουσίαση νέων εκδόσεων στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών

Κοπή Βασιλόπιτας και παρουσίαση νέων εκδόσεων στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών
Κοπή Βασιλόπιτας και παρουσίαση νέων εκδόσεων στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών

Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (Ε.Π.Μ.), με την ευκαιρία της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, πραγματοποίησε την Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2024, την πρώτη εκδήλωση της νέας χρονιάς, με τίτλο «Παρουσίαση του εκδοτικού έργου της Ε.Π.Μ.»

Αρχικά, η Γεν. Γραμματέας της Ε.Π.Μ., Δρ. φιλολογίας Γεωργία Χαριτίδου, που είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης, κάλεσε στο βήμα τον νεοεκλεγμένο Δήμαρχο Νέας Σμύρνης Γιώργο Κουτελάκη, ο οποίος, τιμώντας με την παρουσία του την εκδήλωση της Ε.Π.Μ. και το έργο της, ευχήθηκε σε όλους μια δημιουργική νέα χρονιά, βασισμένη στην εποικοδομητική συνεργασία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα του Προέδρου Χρήστου Γαλανίδη και την ευχή «ύϊαν κι ευλοΰιαν», όπως εύχονταν οι πρόγονοί μας στον αλησμόνητο Πόντο. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των ομιλητών, ενώ παράλληλα παρουσιάζονταν σε οθόνη οι εκδόσεις της Ε.Π.Μ.

Κοπή Βασιλόπιτας και παρουσίαση νέων εκδόσεων στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, πρώτος ομιλητής ήταν ο Αλέξιος Γ.Κ. Σαββίδης, Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Αντιπρόεδρος της Ε.Π.Μ. Την ανακοίνωσή του με τίτλο «Η πολυδιάστατη και διαχρονική προσφορά τού "Αρχείου Πόντου"» διάβασε το μέλος του Δ.Σ. Λίνα Ποζίδου, διδάκτωρ ιστορίας, λόγω ασθενείας του εισηγητή. Παρουσιάστηκε στην ομιλία το περιοδικό επιστημονικό σύγγραμμα της Ε.Π.Μ. «Αρχείον Πόντου», που εκδίδεται συνεχώς από το 1928 (1ος τόμος) έως και σήμερα (63ος τόμος) και τονίστηκε η αναγνώριση, διεθνώς, της σημασίας του στον χώρο της έρευνας και προβολής θεμάτων που αφορούν στην ιστορία και τον πολιτισμό του ελληνισμού του Πόντου. Επίσης, επισημάνθηκε, η καθοριστική συμβολή, στον τομέα των εκδόσεων, των προέδρων της Ε.Π.Μ., του Μητροπολίτη Τραπεζούντας και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρύσανθου, του Αρχιμανδρίτη Άνθιμου Παπαδόπουλου, του Βυζαντινολόγου Οδυσσέα Λαμψίδη, του Καθηγητή Γλωσσολογίας Δημήτριου Τομπαΐδη και του Οικονομολόγου, Πολιτικού Μηχανικού, τωρινού Προέδρου Χρήστου Γαλανίδη.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η φιλόλογος, Δρ. Βυζαντινής Ιστορίας, μέλος του Δ.Σ. Γιασμίνα Μωυσείδου. Στην ανακοίνωσή της με τίτλο «Αρχείον Πόντου, "Παραρτήματα" (1955-2024) με σοβαρότητα στην υπηρεσία της επιστήμης» παρουσίασε τη συγκεκριμένη σειρά εκδόσεων της Ε.Π.Μ., που εγκαινιάστηκε το 1955 με 1ο Παράρτημα την «Ιστορική Γραμματική της Ποντικής Διαλέκτου» του Άνθιμου Παπαδόπουλου και τελευταίο το 45ο Παράρτημα με τίτλο «Πόντιοι λυράρηδες γεννημένοι από το 1920 έως το 1945», του Ιωάννη Τσανασίδη. Επεσήμανε η ομιλήτρια πως η σειρά περιλαμβάνει αυτοτελείς επιστημονικές πραγματείες, πολλές από τις οποίες αποτελούν διπλωματικές εργασίες, διδακτορικές διατριβές και γενικότερα πρωτότυπες μελέτες επιστημόνων, οι οποίες διευρύνουν τη γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού του ελληνισμού του Πόντου.

Κοπή Βασιλόπιτας και παρουσίαση νέων εκδόσεων στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών

Την παρουσίαση του εκδοτικού έργου της Ε.Π.Μ. ολοκλήρωσε ο Πρόεδρος Χρήστος Γαλανίδης με τίτλο ομιλίας «Ποντιακά Παράφυλλα και άλλες εκδόσεις της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών». Ο Πρόεδρος παρουσίασε τη νέα σειρά εκδόσεων με τίτλο «Ποντιακά Παράφυλλα», η οποία εγκαινιάστηκε με απόφαση του Δ.Σ. το 2018 και περιλαμβάνει έργα λογοτεχνικά στην ποντιακή διάλεκτο, με παράλληλη απόδοση στα νέα ελληνικά. Αναφέρθηκε συνοπτικά στα 4 τεύχη της συγκεκριμένης σειράς, τα τρία του Στάθη Χριστοφορίδη-Σάρπογλη, με απόδοση στα νέα ελληνικά του γιου του Χριστόφορου Χριστοφορίδη, και το τέταρτο τεύχος, έργο του Γεωργίου Ζερζελίδη (τρία διηγήματα), «Το Καλαντόνερον», «Η Σωνίτσα», με απόδοση στα νέα ελληνικά από τον Χριστόφορο Χριστοφορίδη και «Το Ψωμίν», με απόδοση στα νέα ελληνικά από την Έλσα Γαλανίδου - Μπαλφούσια.

Συνοπτική αναφορά έγινε και στις άλλες εκδόσεις της Ε.Π.Μ., λευκώματα, αφιερώματα, χάρτες, κάρτες Μουσείου κ.ά.

Κοπή Βασιλόπιτας και παρουσίαση νέων εκδόσεων στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών

Ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και αντηλλάγησαν ευχές μεταξύ των παρευρισκομένων. Η χορωδία της Ένωσης Ποντίων Νέας Σμύρνης- Αγίου Δημητρίου-Παλαιού Φαλήρου «Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» έψαλε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και απέδωσε παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια, υπό τη διεύθυνση της μουσικολόγου Δέσποινας Κανάκη-Χρυσοχοΐδου, τους ήχους της λύρας του Γιάννη Καζαντζίδη και με τον Φίλιππο Πουρπουτίδη στο νταούλι. Με τη μουσική, που μετέφερε τους παρευρισκομένους στον Πόντο, κι ένα ποτήρι κρασί, ολοκληρώθηκε η εκδήλωση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και ο Αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης Παναγιώτης Γιατζίδης και από το Δήμο Καλλιθέας, το μέλος της Ε.Π.Μ., Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Τσενκελίδης, ιστορικός. Μέλη της Ε.Π.Μ., εκπρόσωποι ποντιακών συλλόγων και άλλων φορέων, αγαπημένοι παλιοί και νέοι φίλοι αγκάλιασαν τη πρώτη αυτή γιορτινή ημέρα.