Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Κομμάτι της ζωής του Θρυλορίου το Ταφικό Έθιμο

Κομμάτι της ζωής του Θρυλορίου το Ταφικό Έθιμο
Κομμάτι της ζωής του Θρυλορίου το Ταφικό Έθιμο

Αναβίωσε όπως γίνεται για πάνω από 30 χρόνια το Ταφικό Έθιμο των Ποντίων στο Θρυλόριο, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», έξω από τα νεκροταφεία του οικισμού, τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Το έθιμο, έφεραν από τον Πόντο στον οικισμό οι πρόσφυγες, με την πάροδο των χρόνων όμως άρχισε να χάνεται.

Από το 1991 όμως  Σύλλογος το έφερε πίσω στη ζωή του οικισμού, κάνοντας το αναπόσπαστο μέρος της ζωής του, και φέρνοντάς το στο κέντρο της εμπειρίας και των νεότερων γενιών, που πλέον καλούνται να το συνεχίσουν.

Κομμάτι της ζωής του Θρυλορίου το Ταφικό Έθιμο

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρύσα Μαυρίδου, είναι ένα αποχαιρετιστήριο τραπέζι για τους νεκρούς, μιας και οι Πόντιοι είχαν την πίστη πως με την ανάσταση του Κυρίου ανασταίνονται και οι τεθνεώτες, και μένουν κοντά τους μέχρι το μεσημέρι της ημέρας του Αγίου Πνεύματος, όταν και επιστρέφουν στον τόπο τους.

Έτσι τόσο στον Πόντο, όσο και σήμερα, φέρνουν τα καλύτερα φαγητά τους, κάθονται όλοι μαζί, και τρώνε «τρώμε μετ’ αποθαμέντς», μέχρι τις 12 το μεσημέρι, όταν και σύμφωνα με την παράδοση, επιστρέφουν.

Αυτό το έθιμο, τόνισε, κρατά κοντά τους κατοίκους του οικισμού με την παράδοση, αλλά και όσους έχουν αποδημήσει, μιας και αυτές τις μέρες τους φέρνουν ξανά στο μυαλό τους.