Η γιορτή της Πεντηκοστής, τελέστηκε, στην Ιερά Μονή «Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα» |
Την Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024, τελέστηκε η γιορτή της Πεντηκοστής, στην Ιερά Μονή «Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα» στο Ροδοχώρι Νάουσας. Πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία και το καθιερωμένο ετήσιο πάνδημο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των αυτοκρατόρων, πατριαρχών, αρχιερέων, ιερέων και μοναχών του Γένους και ιδιαίτερα του Ποντιακού Ελληνισμού καθώς και των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Αν. Θράκης.
Ιδιαίτερα όμως αποτελεί ένα κτητορικό μνημόσυνο με αναφορά στους κτήτορες και πρωτεργάτες της ανιστορήσεως της Ιεράς Μονής, καθώς και στους μοναχούς αυτής. Έτσι μετά το τέλος της θείας λειτουργίας τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους του Χαράλαμπου Κιαγχίδη και της συζύγου του Αικατερίνης, ενώ μνημονεύθηκε και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Κυριακίδης, διάδοχος Κιαγχίδη στην προεδρία του Σωματείου.
Την Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο στην ανιστορημένη Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας τέλεσε ο αιδεσιμολογιώτατος π. Κυριάκος Ηλιόπουλος, συγγενής του μοναχού της Μονής Περιστερεώτα Ιγνάτιου Ηλιόπουλου, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία και στο περιεχόμενο της εορτής της Πεντηκοστής.
Η ενέργεια του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου να τοποθετήσει τις φωτογραφίες των μοναχών και τις λάρνακες με τα οστά τους μέσα στην εκκλησία κατά τη διάρκεια του μνημοσύνου ήταν ιδιαίτερα συγκινητική, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι ήταν παρόντες όχι μόνο πνευματικά αλλά και «σωματικά».
Σημαντικό μέρος των προσκυνητών ήρθε από τα Γιαννιτσά, όπως άλλωστε και ο π. Κυριάκος, οι οποίοι συνεχίζουν μια παράδοση που είχε ξεκινήσει ο αείμνηστος π. Χαρίτων Χαραλαμπίδης, όπου την συγκεκριμένη ημέρα κάθε έτους έπαιρνε τους ενορίτες του και ανηφόριζαν στο Ροδοχώρι στη Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν πιστοί, ευλαβείς προσκυνητές και εκδρομείς από το Ροδοχώρι, την Νάουσα και τη Θεσσαλονίκη. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας το Σωματείο πρόσφερε σε όλους τους προσκυνητές καφέ, διάφορα κεράσματα καθώς και «λημονέματα» που έφεραν οι προσκυνητές, όπως συνηθιζόταν και στον Πόντο.