Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Κοζάνη: Η τελευταία Παρχαρομάνα μαγειρεύει Ποντιακά εδέσματα από την πατρίδα (Video)

Κοζάνη: Η τελευταία Παρχαρομάνα μαγειρεύει Ποντιακά εδέσματα από την πατρίδα
Κοζάνη: Η τελευταία Παρχαρομάνα μαγειρεύει Ποντιακά εδέσματα από την πατρίδα

Στον Πόντο «Παρχαρομάνες» ονομάζονταν οι γυναίκες μέσης ηλικίας, οι οποίες ανέβαιναν στα «Παρχάρια», δηλαδή τα θερινά βοσκοτόπια, για να βοσκήσουν τα ζώα τους. Εκεί διέμεναν σε περιφραγμένα καλύβια από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και επέστρεφαν στα χωριά τους. Εκτός από τις Παρχαρομάνες, στα παρχάρια ανέβαιναν και οι Ρωμάνες, γυναίκες νεότερης ηλικίας, για να βοηθήσουν και να μάθουν τις δουλειές, ώστε να γίνουν σωστές νοικοκυρές, όταν θα παντρεύονταν.

Η Παρχαρομάνα ασχολείτο με τη βοσκή και το άρμεγμα των ζώων, το βράσιμο και πήξιμο του γάλατος, το δουρβάνισμα του γάλατος για την παραγωγή βουτύρου, παραγωγή τυριού και πασκιτάν. Η παρασκευή των προϊόντων αυτών γινόταν για προσωπική χρήση, ωστόσο, μπορούσαν να πωληθούν και στα παρχάρια. Κάποια παρχάρια χρησιμοποιούνταν και ως παραθεριστικά κέντρα των αστών. Εκεί βρίσκονταν ξωκλήσια και γίνονταν πανηγύρια το καλοκαίρι.


Θέλοντας να διατηρήσουν την παράδοση της Παρχαρομάνας στη σύγχρονη αστική εποχή, μία γυναίκα από τον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, η ενενηντάχρονη Σοφία Σαχταρίδου, μαγειρεύει ποντιακά εδέσματα από την πατρίδα. Όπως μας αφηγείται η ίδια, τα φαγητά που φτιάχνει είναι περέκ, λάχανο με φασόλια, βαρένικα, σορβά, πισία και πολλά άλλα.

Η Ειρήνη Σαχταρίδου, μουσικός, μας μετέφερε τις αναμνήσεις της από τότε που ήταν μικρή, όταν η γιαγιά της μαγείρευε, τραγουδώντας και της εξηγούσε κάθε δίστιχο.

Ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης, τραγουδιστής, ανέφερε ότι στο πρόσωπο της γιαγιάς Σοφίας βλέπουν όλοι τη δική τους γιαγιά, ενώ για το έθιμο ” Λάλεμα της Παρχαρομάνας” είπε ότι λαμβάνει χώρα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, στα υψώματα του Βερμίου. Η εκδήλωση περιλαμβάνει υπαίθριο ποντιακό γλέντι με εξέχοντες Πόντιους καλλιτέχνες, αφηγήσεις ιστοριών από τη ζωή στο παρχάρ’ από παλιές παρχαρομάνες του Αγίου Δημητρίου και πλούσια ποντιακά εδέσματα.

Πηγή: ΕΡΤ

Νέο Δ.Σ. στην Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη

Νέο Δ.Σ. στην Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη
Νέο Δ.Σ. στην Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη

Νέο Δ.Σ. εξελέγη στην Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη. Η νέα σύνθεση έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Παρθένα Ιορδανίδου
Αντιπρόεδρος: Κωνσνταντίνος Μαρτίδης
Γεν. Γραμματέας: Γεωργία Κουσίδου
Αν. Γραμματέας: Ανδριάνα Μαρινίδου
Ταμίας: Βασίλης Μυστακίδης
Υπ. Νεολαίας: Αλεξάνδρα Ζαπουνίδου
Υπ. Δημοσίων Σχέσεων: Βασίλειος Αγαθαγγελίδης

Αν. μέλη: Γεώργιος Παπασυμεωνίδης, Ηρακλής Καρασαββίδης, Αναστασία Ντικ.

Εξελεγκτική επιτροπή: Κωνσταντίνος Αμανατίδης, Λάζαρος Κεϊσίδης, Δημήτριος Βασιλειάδης.

Το νέο βιβλίο του Βλάση Αγτζίδη παρουσιάζεται στη Λάρισα

Το νέο βιβλίο του Βλάση Αγτζίδη παρουσιάζεται στη Λάρισα
Το νέο βιβλίο του Βλάση Αγτζίδη παρουσιάζεται στη Λάρισα

Ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας και Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Λάρισας διοργανώνουν την Πέμπτη 18 Απριλίου στις 19:30 στην ομιλία του δρ. Σύγχρονης Ιστορίας Βλάση Αγτζίδη με θέμα "Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης - Πλευρές της Μικρασιατικής τραγωδίας" με αφορμή την έκδοση του ομώνυμου βιβλίου του από τις Εκδόσεις Πατάκη. 

Την εκδήλωση θα προλογίσουν ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας Χρήστος Τοπαλίδης και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Λάρισας Δέσποινα Θεοδώρου. 

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Τρύφων Τσάτσαρος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας (Δευκαλίωνος 18 και Πατρόκλου).

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας και την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου "Καλτσάς".

Την 9η βραδιά αλληλεγγύης διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Σερρών

Την 9η βραδιά αλληλεγγύης διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Σερρών
Την 9η βραδιά αλληλεγγύης διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Σερρών

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Σερρών διοργανώνει και προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου στην 9η βραδιά αλληλεγγύης το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, στις 9 μ.μ., στην αίθουσα δεξιώσεων «Πέτρος και Μένια».

Τα έσοδα, όπως και κάθε χρόνο, θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό. Φέτος θα ενισχυθεί το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Ηλιαχτίδα.

Τραγούδι: Μπάμπης Ιωακειμίδης, Λάζαρος Κεφαλίδης, Τασος Παρχαρίδης
Λύρα: Αναστάσιος Πετρόπουλος, Σωκράτης Μουρατίδης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Απόστολος Γρηγοριάδης, Μενέλαος Κίκης, Κωνσταντίνος Τσιπίδης.
Αγγείο: Βασίλης Φωλινας
Κλαρίνο: Ευρυσθένης Ασλιχανίδης
Νταούλι: Κλεάνθης Σιαμλίδης, Στάθης Κάτης και Βασίλης Μουρουζίδης
Πλήκτρα: Ηλίας Ρακόπουλος και Γρηγόρης Αλεξανδρίδης.

Τιμή εισόδου 20 ευρώ, που συμπεριλαμβάνει πλήρες μενού, απεριόριστο ποτό ή νηστήσιμο μενού. Παιδική είσοδος (έως 12 ετών) 12 ευρώ.

«Ποντιακή Κουζίνα: Η κουζίνα που ξεριζώθηκε αλλά έμεινε ζωντανή»

«Ποντιακή Κουζίνα: Η κουζίνα που ξεριζώθηκε αλλά έμεινε ζωντανή»
«Ποντιακή Κουζίνα: Η κουζίνα που ξεριζώθηκε αλλά έμεινε ζωντανή»

Ο Σύλλογος «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας», οι ιδρυτές του διάσημου οδηγού εστίασης «Thess_del_food» και το τμήμα Chef της Ανώτερης Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης Έδεσσας, πραγματοποίησαν ένα αφιέρωμα στην Ποντιακή Κουζίνα με τίτλο: «Ποντιακή Κουζίνα: Η κουζίνα που ξεριζώθηκε αλλά έμεινε ζωντανή», την Κυριακή 14 Απριλίου 2024, στον χώρο του παλιού Παρθεναγωγείου Έδεσσας.

Στην εκδήλωση αναλύθηκε η Ποντιακή γαστρονομία από την φημισμένη Ευγενία Ευθυμιάδου, συνδημιουργό του site «Thess_del_food».

«Ποντιακή Κουζίνα: Η κουζίνα που ξεριζώθηκε αλλά έμεινε ζωντανή»

Για την διατροφική αξία των Ποντιακών συνταγών μίλησε η Διατροφολόγος Μελίνα Μαχαιρίδου.

Επίσης, την ίδια ημέρα ενδιαφερόμενοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό μαγειρικής Ποντιακών συνταγών, προσφέροντας και εκθέτοντας τα εδέσματα τους στον προαύλιο χώρο του Παρθεναγωγείου.