Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Αντίδραση Ποντιακού Ελληνισμού για μη χορήγηση άδειας από Άγκυρα για Παναγία Σουμελά

Αντίδραση Ποντιακού Ελληνισμού για μη χορήγηση άδειας από Άγκυρα για Παναγία Σουμελά
Αντίδραση Ποντιακού Ελληνισμού για μη χορήγηση άδειας από Άγκυρα για Παναγία Σουμελά

Των Δημήτρη Τσάκα και Θεοδώρου Καλμούκου

O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τελεί τη Θεία Λειτουργία στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά. Φωτογραφία αρχείου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αμεση υπήρξε η αντίδραση του Ποντιακού Ελληνισμού της Ομογένειας της Αμερικής, και όχι μόνο, για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μην χορηγήσει φέτος άδεια για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου στο ιστορικό μοναστήρι Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, όπως γινόταν τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ως πρόσχημα χρησιμοποιήθηκαν οι εργασίες αναστήλωσης που γίνονται στον χώρο του μοναστηριού, ωστόσο διάχυτη είναι η άποψη ότι πρόκειται για ελιγμό της τουρκικής κυβέρνησης να σταματήσει αυτό το ετήσιο προσκύνημα.

Κατ’ αρχήν η Συντονίστρια Εξωτερικών και Αμυνας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, σχετικά με την αναβολή των εορταστικών εκδηλώσεων στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς, φέτος η Ορθοδοξία δεν θα εορτάσει τη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, λόγω των εργασιών αναστήλωσης που πραγματοποιούν εκεί οι αρμόδιες τουρκικές αρχές. Λυπούμαστε πολύ για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων. Αναμένουμε από την τουρκική κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες για να μπορέσουμε να εορτάσουμε του χρόνου και πάλι στην Παναγία Σουμελά του Πόντου».

Αντίδραση Ποντιακού Ελληνισμού για μη χορήγηση άδειας από Άγκυρα για Παναγία Σουμελά
Από το περσινό εορτασμό στο Ίδρυμα Παναγία Σουμελά Αμερικής και Καναδά: Ευστάθιος Καραντώνης, Δημήτρης Ροζανίτης, ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, Κώστας Τσιλφίδης και Γιώργος Χωριάτης.

Ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά, Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης κληθείς από τον «Εθνικό Κήρυκα» να σχολιάσει την απόφαση του κ. Ερντογάν δήλωσε: «Πληροφορηθήκαμε και επίσημα πλέον ότι θα σιγήσουν και πάλι (όπως από τη Μεγάλη Καταστροφή και τον Ξεριζωμό του ’22 μέχρι το 2009) οι καμπάνες στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στον αλησμόνητο Πόντο. Αυτό που δεν γράφηκε ακόμη με μελάνι είναι ότι δεν θα σιγήσουν ποτέ οι καμπάνες της Σουμελά στις καρδιές μας. Αυτό είναι ανεξίτηλα γραμμένο».

Είπε ακόμα, ότι «οι Τούρκοι επέτρεψαν την επαναλειτουργία της Μονής το ’10 για να παρουσιάσουν προσχηματικά μια ‘καλή’ εικόνα στο εξωτερικό αλλά και για να εκμεταλλευτούν τον τουρισμό που θα επέφερε η επαναλειτουργία της Μονής. Τώρα οι ισορροπίες έχουν διαταραχθεί και οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει. Επικρατεί πλέον κύμα ρεβανσισμού αλλά και εθνικο-θρησκευτικού φανατισμού. Είναι προφανές. Τα προσωπεία λίγο ενδιαφέρουν πλέον.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχα επισημάνει ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να τελεστεί θεία λειτουργία και προσκύνημα τον Δεκαπενταύγουστο του ’16 στην ιστορική μας Μονή στον Πόντο. Το γνώριζα διότι από τότε απαγόρευαν -κρυφά και ανεπίσημα, αλά τουρκικά δηλαδή- την πρόσβαση στην Μονή. Μου το πληροφόρησαν ο πατέρας και τα αδέρφια μου κατά την εκεί επίσκεψη-προσκύνημά τους.

Προσπάθησα να επαγρυπνήσω όργανα και άτομα ώστε να μη συμβεί το αναμενόμενο. Προφανώς δεν έπεισα. Κάποιοι μάλιστα ‘δικαιολόγησαν’ (ή τουλάχιστον αιτιολόγησαν) την Τουρκία λέγοντας ότι όντως κομμάτια βράχων ξεκολλάνε από την οροφή του σπηλαίου. ‘Είναι θέμα ασφάλειας’, μου λέγανε. Δηλαδή στους 17 αιώνες που λειτουργούσε η Μονή κάτι παρόμοιο δεν είχε συμβεί; Η διάβρωση υλικών και η βαρύτητα ανακαλύφθηκαν και εφαρμόστηκαν εν έτη 2015 ή 2016;

Είναι γνωστό πλέον ότι όποιος θέλει να αποφύγει κάτι ή θέλει να επιβάλλει κάτι μη αρεστό προφασίζεται ‘λόγους ασφάλειας’. Τι θα πείραζε αν τοποθετούσαν ένα προσωρινό σκέπαστρο (εξάλλου υποτίθεται ότι κάνουν εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης) ώστε να πραγματοποιηθεί το προσκύνημα; Γιατί δεν προνοήσαμε; Γιατί δεν επιμέναμε; Γιατί δεν πιέσαμε; Εμείς, ως Αμερικανοί πολίτες έχουμε τρόπο, έχουμε μέσο, έχουμε πρόσβαση. Έτσι (τουλάχιστον θέλω να) πιστεύω.

Αντίδραση Ποντιακού Ελληνισμού για μη χορήγηση άδειας από Άγκυρα για Παναγία Σουμελά
Από την λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά πέρυσι, στο ομώνυμο προσκύνημα της, του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά, στην πόλη West Milford, της Νέας Ιερσέης. Προεξήρχε ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος.

Γιατί δεν κάναμε τίποτα; Μήπως είμαστε (και εγώ πρώτος μεταξύ αυτών) θύματα της μοίρας μας; Αυτό είναι κατάντια. Είμαι κρίμα, ντροπή και αδικία.

Οπως και να έχει, όποιο φιρμάνι και να υπογράψει ο εκάστοτε σουλτάνος, η ιστορική-αυθεντική εικόνα της Παναγίας Σουμελά που στεγάζεται στο Βέρμιο της ελληνικής μακεδονικής γης (κάποιες φορές πρέπει να τονίζουμε τα αυτονόητα) θα ανθοστολιστεί και εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί θα προσκυνήσουν την Χάρη Της.

Όπως και να έχει, και το δικό μας Ίδρυμα θα τιμήσει τη χάρη της Παντάνασσας Σουμελιώτισσας στην ‘Ποντιακή Γη του Νέου Κόσμου’, στο West Milford, NJ.
Όπως και να έχει, οι καμπάνες της Σουμελά δεν θα σιγήσουν ποτέ στις καρδιές μας. Είναι χρέος μας, είναι τάμα και ανάγκη συνάμα».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί», Δημήτρης Μολοχίδης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ο ιστορικός σύλλογος ‘Κομνηνοί’ της Νέας Υόρκης διαμαρτύρεται έντονα για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μην επιτρέψει να πραγματοποιηθεί φέτος η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία ανήμερα στις 15 Αυγούστου στην Ιερά Μονή της Παναγία Σουμελά στον ιστορικό Πόντο.

Αντίδραση Ποντιακού Ελληνισμού για μη χορήγηση άδειας από Άγκυρα για Παναγία Σουμελά

Από τον Δεκαπενταύγουστο του 2010, όπου είχε την ευλογία να παραβρεθεί και ο νυν πρόεδρος του συλλόγου, και για τα επόμενα πέντε συνεχή χρόνια, χοροστατεί προσωπικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η επίσημη αιτιολογία την οποία προβάλουν οι τουρκικές αρχές ότι στο μοναστήρι γίνονται εργασίες αναστήλωσης λόγω στατικών προβλημάτων, είναι μία πρόφαση, κατά την εκτίμηση των μελών του ΔΣ του συλλόγου, σε μία συνεχή προσπάθεια ισλαμοποίησης του τουρκικού κράτους από το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν».

Ο κ. Μολοχίδης είπε ακόμα, πως «δυστυχώς παρατηρούμε ότι παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης οι θρησκευτικές ελευθερίες καταπατιούνται κατάφωρα και μετά την μετατροπή της ιστορικής εκκλησίας της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας σε τζαμί πριν δύο χρόνια, υπάρχει μια συνεχή προσπάθεια μετατροπής επίσης σε τζαμί της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και φυσικά για την μη επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης για πάρα πολλά χρόνια. Γίνεται πλέον σαφές ότι η Τουρκία προσπαθεί να εξαλείψει κάθε τι που θυμίζει Ελληνισμό και Ορθοδοξία.

Αντίδραση Ποντιακού Ελληνισμού για μη χορήγηση άδειας από Άγκυρα για Παναγία Σουμελά

Ο Σύλλογος «Κομνηνοί» της Νέας Υόρκης καλεί την Ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε έντονες διαμαρτυρίες προς την ευρωπαϊκή ένωση, τις ΗΠΑ και την Ρωσία για αυτές τις ενέργειες και να ασκήσουν πιέσεις και να απαιτήσουν τα αυτονόητα από την γείτονα χώρα».

Ο κ. Μολοχίδης είπε ακόμα πως «οι ‘Κομνηνοί’ σχεδιάζουν να κάνουν ένα προσκυνηματικό ταξίδι στο Πόντο και στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά τον Αύγουστο του 2017, με τη συμμετοχή της νεολαίας και του μεγάλου χορευτικού του συλλόγου, αλλά δυστυχώς οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία είναι πάρα πολύ ανησυχητικές και οι υπεύθυνοι δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι για την πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού.

Ο Σύλλογος βέβαια όπως κάθε χρόνο θα παραβρεθεί σύσσωμος, στο προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Παναγίας Σουμελά στο Ουέστ Μίλφορτ του Νιου Τζέρσεϊ και καλεί όλα τα μέλη και φίλους να παραβρεθούν στο πανηγυρικό τριήμερο 19-21 Αυγούστου. Το χορευτικό του συλλόγου θα δώσει το παρών του το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ λεωφορεία θα αναχωρήσουν μπροστά από τον σύλλογο ‘Κομνηνοί’ την Κυριακή 21 Αυγούστου στις 8:30 π.μ.».

Αντίδραση Ποντιακού Ελληνισμού για μη χορήγηση άδειας από Άγκυρα για Παναγία Σουμελά

Ο κ. Βασίλης Καυκάς, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Αγγλίας, είπε πως «αντιλαμβάνομαι ότι αυτό μπορεί να είναι η αρχή για μεγάλες περιπέτειες τόσο για το Πατριαρχείο όσο και για τον Ελληνισμό. H προσπάθεια που γίνεται από το Πατριαρχείο της Μόσχας για ‘πρωτοκαθεδρία’ στην Ορθοδοξία και με την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Ρωσία ίσως ανοίξουν τον ‘ασκό του Αιόλου’. Εύχομαι να μην έρθουν δύσκολες ημέρες για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά και να συσπειρωθεί ο Ελληνισμός».