Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΠΑ & ΚΑΝΑΔΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στη 19η Μαΐου, Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 23-25 Μαΐου στην Μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης. 89 χρόνια μετά τη Γενοκτονία και τον ξεριζωμό τους οι Πόντιοι επιμένουνε και δεν ξεχνούνε, παραμένοντας πιστοί στο χρέος τους.

Οι εκδηλώσεις του τριημέρου ξεκίνησαν τη Παρασκευή το βράδυ στο Νόργουοκ όπου, μέσω διαδικτυακής τηλεδιάσκεψης, ο διακεκριμένος πολιτικός και κοινωνιολόγος, κ. Μιχάλης Χαραλαμπίδης ανέπτυξε ομιλία με θέμα «Η Γυναίκα στην Ποντιακή Γενοκτονία - Η Γυναικοκτονία στον Πόντο». Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παρουσιάσεις και αφηγήσεις. Επίσης, εκ μέρους της νεολαίας του τοπικού συλλόγου, ο κ. Γεώργιος Τοπαλίδης παρουσίασε οπτικό υλικό αφιερωμένο στην Γενοκτονία και εκ μέρους του συλλόγου, ο πρόεδρος κ. Παναγιώτης Ιωσηφίδης παρουσίασε βίντεο με αναφορά στον Πόντο. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Μ. Χαραλαμπίδης είχε προσκληθεί επίσημα από την Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά σαν ο κεντρικός ομιλητής των εκδηλώσεων της σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ και Καναδά. Ωστόσο, κατά την είσοδο του στις ΗΠΑ σο αεροδρόμιο του Σικάγο, του ανακοινώθηκε ότι η βίζα του ανακλήθηκε από την αμερικανική πρεσβεία των ΗΠΑ και του απαγόρευσαν την είσοδο του. Με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην Ελλάδα για να επανέλθει στον Καναδά, από όπου έγινε και η διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το Σάββατο 24 Μαίου στους χώρους της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά στα πλαίσια του ετήσιου ανταμώματος της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας ΗΠΑ και Καναδά με ομιλητή (και πάλι μέσω διαδικτυακής τηλεδιάσκεψης) τον κ. Μιχάλη Χαραλαμπίδη με θέμα «Πόντιοι - Δικαίωμα στην Παραγωγική Μνήμη». Ταυτόχρονα παρουσιάστηκε εξαιρετική έκθεση φωτογραφικού υλικού από τον κ. Ελευθέριο Κωνσταντινίδη (Κόνστανς).

Ας σημειωθεί ότι των εορταστικών εκδηλώσεων του τριημέρου, προηγήθηκε την Κυριακή 18 Μαίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Νόργουοκ Θεία Λειτουργία και Επιμνημόσυνη Δέηση και ακολούθησε το ίδιο απόγευμα στην αίθουσα του τοπικού συλλόγου εκδήλωση μνήμης και σεβασμού από την νεολαία του τοπικού συλλόγου με παρουσίαση μίνι παραγωγής με τίτλο «Χωρίς Λόγια». Επίσης προηγήθηκε την 19 Μαίου, ανήμερα της τραγωδίας, έπαρση της ελληνικής σημαίας και του ποντιακού λαβάρου της αυτοκρατορίας των Κομνηνών της Τραπεζούντας στο Bowling Green Park, NYC σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Η κεντρική εκδήλωση έγινε φέτος στις εγκαταστάσεις του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά. Την Κυριακή 25 Μαΐου τελέστηκε θεία λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ της αναπαύσεως των ψυχών των 353 χιλιάδων αδικοχαμένων Αδελφών μας Ελλήνων του Πόντου, που έπεσαν θύματα της αμείλικτης πολιτικής του Μουσταφά Κεμάλ και των άλλων δημίων συνεργατών του. Στην θεία λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελόης Φιλόθεος συνεπικουρούμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Ανδρεάδη και την παρακολούθησαν οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και Κύπρου στην Νέα Υόρκη, κ. Άγη Μπαλτά και κ. Ανδρέας Παναγιώτου, αντίστοιχα και πλήθος κόσμου.

Ακολούθησε λιτανεία της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Σουμελά και κατόπιν κατατέθηκαν στεφάνια στο υπό κατασκευή Μνημείο Ποντίων Ηρώων και Θυμάτων από την κ. Άγη Μπαλτά, Γενική Πρόξενο Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, τον κ. Ανδρέα Παναγιώτου, Γενικό Πρόξενο Κύπρου στη Νέα Υόρκη), τον κ. Γεώργιο Τσιλφίδη, Αναπληρωτή Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά, τον κ. Ντίνο Ράλλη, Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, την δ. Δόμνα Φωτιάδου, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας ΗΠΑ και Καναδά, και τον Δρ. Χαράλαμπο Βασιλειάδη, πρόεδρο του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά.

Πλήθος ελλήνων, ποντίων και μη, και φιλελλήνων ήταν παρόντες στην εκδήλωση. Παρόντες, εκτός των προαναφερθέντων, ήταν ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης κ. Στέφανος Αμανατίδης, ο πρόεδρος του συλλόγου «Πόντος» Νόργουοκ κ. Παναγιώτης Ιωσηφίδης, κ.ά. Την Παμποντιακή Ομοσπονδία αντιπροσώπευσαν επίσης οι κ.κ. Δημήτρης Μολοχίδης, γενικός γραμματέας και κ. Ιάκωβος Παπαδόπουλος, υπεύθυνος δημόσιων σχέσεων, καθώς επίσης και οι πρώην πρόεδροι κ.κ. Ηλίας Τσεκερίδης και Πάνος Σταυριανίδης.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από την γενική Πρόξενο Ελλάδας κ. Άγη Μπαλτά η οποία μεταξύ άλλων τόνισε «Όλοι οι Έλληνες, ολόκληρος ο Απανταχού Ελληνισμός τιμούμε, σήμερα, εκείνους που θυσιάστηκαν. Είναι μέρος της Ιστορίας μας, μέρος της ταυτότητάς μας. Ευχόμαστε κανένας λαός, πουθενά στον Κόσμο, να μη ζήσει ποτέ, όσα υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου»

Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου κ. Ανδρέας Παναγιώτου, μετά από μία σύντομη ιστορική αναφορά στον Ποντιακό Ελληνισμό, αναφέρθηκε ότι οι Κύπριοι είναι συνοδοιπόροι με τους Πόντιους για την δικαίωση και αναγνώριση της γενοκτονίας. Επίσης αναφέρθηκε στους Πόντιους πρόσφυγες της Κύπρου και συμπλήρωσε ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα, πέραν της Ελλάδας, που έχει αναγνωρίσει την Γενοκτονία.

Ο Γενικός Γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας κ. Δημήτριος Μολοχίδης τόνισε «Αν η σημερινή Τουρκία θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή χώρα και εφόσον την ενδιαφέρει η είσοδος της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να ακολουθήσει το γερμανικό παράδειγμα» και έκλεισε τον χαιρετισμό λέγοντας «Το Ποντιακό ζήτημα δεν είναι ένα θέμα της ιστορίας ή των μουσείων, είναι επίκαιρο ως θέμα δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθερίας και αξιοπρέπειας».

Η συντονίστρια στις ΗΠΑ της νεοσύστατης Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας ΗΠΑ και Καναδά κ. Αλεξάνδρα Ουζουνίδου-Απαζίδου αναφέρθηκε σύντομα στους στόχους της νεολαίας και ζήτησε την βοήθεια όλων για την θεμελίωση και στελέχωση μιας δυναμικής και αποτελεσματικής νεολαίας.

Επίσημος καλεσμένος ήταν και ο κ. Θεοδόσιος Κυριακίδης, θεολόγος-ιστορικός, που ολοκληρώνει το διδακτορικό του στο Χάρβαρντ με θέμα την έρευνα των αρχείων των προτεσταντικών ιεραποστολών του Πόντου. Στην ομιλία του δήλωσε βαθύτατα συγκινημένος που κράτησε την Ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά κατά την λιτανεία και αναφέρθηκε στα ενδιαφέροντα ντοκουμέντα που βρήκε κατά την έρευνα του.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Μιχάλης Χαραλαμπίδης ο οποίος ανέπτυξε μέσω διαδικτυακής τηλεδιάσκεψης «Το Ποντιακό ως Διεθνές και Ευρωπαϊκό Ζήτημα - 19η Μαίου Ευρωπαϊκή και Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Κεμαλισμού» και τόνισε «Εκδημοκρατισμός και εξευρωπαϊσμός της Μικράς Ασίας, ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. σημαίνει ανάδειξη των ευρωπαϊκών ψηφίδων του πολύχρωμου μωσαϊκού της. Ευρωπαϊκές ψηφίδες που σκέπασαν πολιτικές ολοκληρωτισμού, βίας και θανάτου. Όταν ως άνθρωποι πρέπει να είμαστε υπερασπιστές της ιδεολογίας της ζωής. Μία τέτοια ψηφίδα είναι ο Πόντος του Στράβωνα, του Βησσαρίωνα, του Διογένη. Αυτές οι ψηφίδες είναι πολλές. Προσβάλει την Ευρώπη και την παγκόσμια ιστορία που είναι επί εκατονταετίες σκεπασμένες».

Ακολούθησε περίοδος ερωταποκρίσεων όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την πεποίθηση της για αίσια έκβαση του δίκαιου αγώνα των Ποντίων για αναγνώριση του εγκλήματος της Γενοκτονίας που υπέστησαν.

Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά
Μάιος 2008


Οι φωτογραφίες είναι προσφορά του ETA PRESS / κ. Φωτίου Παπαγερμανού



































































































ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΠΑ & ΚΑΝΑΔΑ
50-23 199TH STREET, FRESH MEADOWS, NY 11365
TEL: (917) 302-4086
FAX: (718) 482-7524
WWW.PANPONTIAN.ORG
DMOLOHIDES@PANPONTIAN.ORG