Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Ουσιαστικές σε περιεχόμενο οι εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Πλούσιο, και κατά κοινή ομολογία υπεύθυνα οργανωμένο, το πρόγραμμα Μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από την Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακών Σωματείων.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν το Σάββατο, 17 Μαΐου, με καταθέσεις στεφάνων στο Ελληνοαυστραλιανό Μνημείο Πεσόντων από τον Γεν. Πρόξενο της Ελλάδας, κ. Χ. Σαλαμάνη, την Αναπληρώτρια Συντονίστρια του Γραφείου Εκπαίδευσης, κ. Μ. Παπουλίδου, εκπροσώπους της Πολιτειακής Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και τριάντα περίπου παροικιακούς συλλογικούς φορείς.

Την Κυριακή, 18 Μαΐου έγινε Επιμνημόσυνη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ευσταθίου, παρουσία του Γενικού Προξένου και εκπροσώπων παροικιακών φορέων. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δέρβης, κ. Ιεζεκιήλ αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας, αντλώντας και από βιωματικές εμπειρίες από αφηγήσεις γερόντων Ποντίων στο χωριό του.

Στην συνέχεια, με εκκίνηση από τον Ναό του Αγίου Ευσταθίου, έγινε η πορεία διαμαρτυρίας, με κατάληξη στο Γενικό Προξενείο της Τουρκίας, για την ανάγνωση, και επίδοση του Ψηφίσματος για την αναγνώριση από το τουρκικό κράτος της εξόντωσης 353.000 Ελλήνων του Πόντου ως πράξη Γενοκτονίας.

Όπως είθισται κάθε χρονιά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων μερίμνησε για την αποστολή από την Ελλάδα του προσώπου για τις κύριες ομιλίες που προβλέπονται από το πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Έτσι επί σειρά ετών είχαμε την καλή τύχη να γίνουμε κοινωνοί των πορισμάτων του ερευνητικού έργου επιφανών πανεπιστημιακών, ιστορικών, και άλλων μελετητών του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η παράδοση αυτή συνεχίστηκε και για το 2008, με την συμμετοχή της κ. Αναστασίας Ψωμιάδη, Διδάκτορος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Η Δρ Ψωμιάδη έδωσε δύο ομιλίες, την μία την Κυριακή, 18 Μαΐου στην Ποντιακή Κοινότητα, και την άλλη την Τετάρτη, 21 Μαΐου στο σωματείο Παναγία Σουμελά.

Το θέμα της πρώτης ομιλίας ήταν "19η Μαΐου: Αντίσταση στην Κοινωνική Λήθη", στην οποία η Δρ Ψωμιάδη αναφέρθηκε στην ατομική και αυτοβιογραφική μνήμη, στην συλλογική μνήμη, και στην ιστορική μνήμη, η συνισταμένη των οποίων διαμορφώνει και προσδιορίζει την ατομική και συλλογική υπόσταση των Ποντίων.

Στην ίδια εκδήλωση, η κ. Ερμιόνη Βασιλείου, Διδάκτωρ Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου La Trobe, και Visiting Fellow, School of Language Studies, Australian National University, Canberra, διάβασε ποιήματά της από την υπό έκδοση ποιητική της συλλογή "Γενοκτονία".

Το πρόγραμμα έκλεισε με μουσική από τον κ. Σ. Τσιόλα, την κ. Α. Σιδηροπούλου, και τραγούδι από την νεαρή Σ. Καραγιαννίδη.

Χαιρετισμούς έδωσαν ο κ. Σ. Κοροσίδης εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής, και ο κ. Α. Αλεξιάδης Πρόεδρος της Ποντιακής Κοινότητας. Την εκδήλωση συντόνισε ο γράφων.

Το θέμα της δεύτερης ομιλίας της Δόκτορος Ψωμιάδη ήταν "Σχέση Ποντιακού Χορού και Γενοκτονίας". Τα ακόλουθα σχόλια της κ. Ψωμιάδη συνοψίζουν την ουσία της ομιλίας της:

"Ο ποντιακός χορός δεν είναι κίνηση, δεν είναι διασκέδαση, δεν είναι εκτόνωση... Ο ποντιακός χορός είναι όλα όσα αισθανόμαστε όταν χορεύουμε και όταν βλέπουμε τους άλλους να χορεύουν, η υπερηφάνεια, η συγκίνηση, είναι ο Πόντος, η πατρίδα, είναι η ιστορία των προγόνων μας, η συλλογική μνήμη, ο ξεριζωμός, ο πατέρας, η μητέρα μας, είναι οι παππούδες μας, η ζωή στον Πόντο, είναι η δήλωση της ύπαρξής μας στους άλλους, επικοινωνία, χορός είναι Ταυτότητα".

Μετά την κ. Ψωμιάδη η λογοτέχνιδα Ντίνα Αμανατίδου διάβασε το ποίημά της "Ιερές Μνήμες", αφιερωμένο στην μνήμη των Ελλήνων του Πόντου που χάθηκαν κατά την περίοδο 1914-1922.

Ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων στην ποντιακή διάλεκτο από μέλη της ποντιακής νεολαίας της Παναγία Σουμελά, η οποία υπό την διεύθυνση του κ. Κώστα Ξανθόπουλου, και με την συνοδεία της λύρας του, τραγούδησαν παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια.

Χαιρετισμούς έδωσαν ο κ. Σπύρος Κοροσίδης εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής και ο κ. Β. Σιμόπουλος, Πρόεδρος του Σωματείου Παναγία Σουμελά. Η κ. Ρ. Σιάχου συντόνισε την εκδήλωση.

Την περασμένη Πέμπτη, 22 Μαΐου, στην Ποντιακή Κοινότητα έγινε η παρουσίαση του βιβλίου "Ο δρόμος για την Τριανδρία - Παιδικές αναμνήσεις από την προσφυγική συνοικία της Θεσσαλονίκης" της κ. Ευφροσύνης Γρηγοριάδου - Βακιρτζόγλου.

Η κ. Γρηγοριάδου - Βακιρτζόγλου είναι κάτοικος της Θεσσαλονίκης, και στο βιβλίο της περιγράφει την ζωή των προσφύγων στην συνοικία Τριανδρία της Θεσσαλονίκης, στην οποία είχαν εγκατασταθεί πρόσφυγες από περιοχές της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Κωνσταντινούπολης-Ανατολικής Θράκης.

Η βιβλιοπαρουσίαση έγινε από την Συντονιστική Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ένωση Θεσσαλονικέων "Ο Λευκός Πύργος". Χαιρετισμούς έδωσαν ο Πρόεδρος της Ένωσης, κ. Π. Μαυρουδής, ο Πρόεδρος της Ποντιακής Κοινότητας, κ. Α. Αλεξιάδης, και ο κ. Σ. Κοροσίδης, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής.

Χαιρετισμοί από παράγοντες από την Θεσσαλονίκη διαβάστηκαν από τον κ. Ι. Γαριβάλδη, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση.

Για το βιβλίο μίλησε ο γράφων. Δεν θα δώσω σχόλια για το βιβλίο, γιατί αυτό καλύπτεται από την τακτική μου στήλη "Επίκαιρα και Επίμαχα" στην σημερινή έκδοση του Ν. Κ.

Η συγγραφέας, κ. Γρηγοριάδου - Βακιρτζόγλου, διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο της και ποίημά της στην ποντιακή διάλεκτο αφιερωμένο στην Παναγία Σουμελά.

Η εκδήλωση έκλεισε με δύο μοιρολόγια για τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας, το ένα παιγμένο με κωνσταντινουπολίτικη λύρα και το άλλο με ποντιακή, και ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων για την Γενοκτονία θα κλείσει την ερχόμενη Κυριακή με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Μαθητικού Διαγωνισμού για τον Πόντο, και την απονομή των Βραβείων για τα βραβευμένα έργα, και των Διπλωμάτων Συμμετοχής σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που πήραν μέρος στον Διαγωνισμό.

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή, 1 Ιουνίου 2008, 4.00 μ.μ., στην Ποντιακή Κοινότητα, 345 Victoria St., Brunswick. Παρακαλούνται τα σχολεία να ενημερώσουν τους μαθητές τους σχετικά.