Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Ένα «Καφεγλυκοπωλείο» α λα ποντιακά


Το νέο εγχείρημα του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης.

Ο εν λόγω συνεταιρισμός μετρά ήδη δέκα χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας, όντας ο πρώτος γυναικείος συνεταιρισμός του νομού Θεσσαλονίκης. Τα προϊόντα του τα συναντάμε αρκετά συχνά σε μπουφέδες εκδηλώσεων, σε καταστήματα με παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα αλλά και σε τραπέζια φίλων. Δεκαέξι είναι όλες κι όλες οι γυναίκες-μέλη του συνεταιρισμού, με... μπροστάρισσα τη Δέσποινα Ιωαννίδου. Η πρεσβυτέρα του χωριού, εδώ και 10 χρόνια, είναι πιστοποιημένη βιοκαλλιεργήτρια σιταριού και ρεβιθιού, όπως άλλωστε και αρκετές άλλες γυναίκες-μέλη του συνεταιρισμού. «Τα τελευταία χρόνια είχε αυξηθεί σημαντικά η επισκεψιμότητα στο εργαστήριό μας από φορείς, μαθητές και πελάτες. Χρειαζόμασταν έναν ευχάριστο χώρο, όπου ο καθένας θα μπορούσε να γεύεται με την ησυχία του ποντιακές γεύσεις, μαζί με παραδοσιακά γλυκά, συνδυάζοντάς τα με απόδραση στη φύση».

Έτσι, στην είσοδο του χωριού, ο Δήμος Βασιλικών παραχώρησε ένα κτήμα πέντε στρεμμάτων, όπου στήθηκε ένα φινλανδικού τύπου, κομψότατο, ξύλινο κτίσμα 60 τ.μ. «Παρέα» στο οίκημα αυτό κάνει μια στεγασμένη μεγάλη βεράντα, που κοντεύει να... βουλιάξει από τους πελάτες! Γιατί; Από τη μια είναι η πανοραμική θέα προς τον Ολυμπο, το όρος Κάλαυρος και το γειτονικό αλσύλλιο του χωριού και, από την άλλη, τα ελαφρά εδέσματα που πηγαινοέρχονται στα τραπέζια. Ανάμεσα στις λιχουδιές ξεχωρίσαμε τυρόπιτες, χορτόπιτες, σπανακοτυρόπιτες, τοστ και παραδοσιακά (όχι βιολογικά) γλυκά ταψιού (γαλακτομπούρεκο, ραβανί, γιαννιώτικο, πορτοκαλόπιτα, μπακλαβά, κανταΐφι) ή γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες (με φρέσκα φρούτα εποχής, χυμό λεμονιού και ζάχαρη, χωρίς συντηρητικά). Και ερχόμαστε στα ποντιακά προϊόντα βιολογικής γεωργίας, όπως το φύλλο πίτας «περέκ», που ψήνεται στο τζάκι με αλεύρι σκληρού βιολογικού σιταριού. Δοκιμάστε το παραδοσιακό περέκ με τυρί φέτα, το περέκ με ζαμπόν και κασέρι ή το περέκ του Σταύρου (με τυρί, ελιές και πιπεριά).

Μπορείτε να συνοδεύσετε τις όποιες επιλογές σας με ποικιλία ροφημάτων (καφέδες, σοκολάτες κ.ά), φυσικούς χυμούς ή ποτά. Μέσα στο ξύλινο σπιτάκι, τους επισκέπτες περιμένει μια ραφιέρα με όλη την γκάμα των προϊόντων του συνεταιρισμού: παραδοσιακά ζυμαρικά (τριών ειδών χυλοπίτες, τραχανάς γλυκός, ξινός, νηστήσιμος και σιταρένιος), ποντιακά ζυμαρικά (όπως το συρόν, το ιβριστό και η μακαρίνα), γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες - όλα χειροποίητα. Δίπλα στη βεράντα έχει στηθεί περιφραγμένη παιδική χαρά και παραδίπλα ένα ξύλινο ξωκλήσι. «Τα σχέδιά μας δεν σταματούν εδώ. Θέλουμε να φτιάξουμε βιωματικά παιδικά εργαστήρια, όπου τα παιδιά θα μπορούν να παρασκευάζουν κάποια από τα προϊόντα με τα χέρια τους, να τα ψήνουν και στη συνέχεια να τα τρώνε», μας λέει η κ. Ιωαννίδου αποχαιρετώντας μας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής σας στο χώρο, σας προτείνουμε να περιηγηθείτε στο λαογραφικό μουσείο του γειτονικού χωριού Μονοπήγαδο, στο μοναστήρι της Σουρωτής (Αγ. Αντωνίου του Θεολόγου), στο μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας και στο Σπήλαιο Πετραλώνων.

Info: Το Καφεγλυκοπωλείο βρίσκεται στην είσοδο του Αγίου Αντωνίου, ερχόμενοι από τη Σουρωτή.

Λειτουργεί καθημερινά από 08.00 - 00.00.
Τηλ. 2396024510, 2396041807

Πηγή: "Καθημερινή" 13-06-2009