Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος
Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων
Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας
Λάκκωμα Χαλκιδικής - Ν. Καλλικράτεια
Τ.Κ. 63080
Τηλ. & Fax: 2399051560


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟΥ ΣΠΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Π.Ο.Ε.) ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ


Συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. της Ημαθίας με θέμα τις εξελίξεις στο ζήτημα του Διοικητικού Καθεστώτος του Πανελληνίου Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση την Τρίτη 21 Ιουλίου 2009, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, από τα Ποντιακά Σωματεία του Ν. Ημαθίας που ανήκουν στο Σ.ΠΟ.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας της Π.Ο.Ε.

Ο Πρόεδρος του Σ.ΠΟ.Σ. Λ. Σαρβανίδης ανέγνωσε το ψήφισμα των Ποντιακών Σωματείων, αντίγραφο του οποίου διανεμήθηκε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Τη συζήτηση συντόνισε η Γραμματέας του Σ.ΠΟ.Σ. Δώρα Μπαλτατζίδου, ενώ από το πάνελ τοποθετήθηκαν ο Συντονιστής της Περιφερειακής Επιτροπής Νεολαίας του Συνδέσμου Γιώργος Αντωνιάδης και ο υπεύθυνος τύπου της Π.Ο.Ε. και δημοσιογράφος της ΕΤ3 Γιώργος Γεωργιάδης.

Ανάλυση του κειμένου του ψηφίσματος καθώς και απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων έδωσε ο Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Λάζαρος Κουμπουλίδης.

Πέραν των όσων αναφέρονται στο ψήφισμα, τονίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα ρήξης με την εκκλησία, ούτε καν με τις μητροπόλεις Βέροιας & Δράμας (καθώς στο παρελθόν η θέση του μητροπολίτη Βέροιας μακαριστού Καλλίνικου ήταν εντελώς διαφορετική από του σημερινού Μητροπολίτη), αλλά τα Ποντιακά Σωματεία δεν μπορούν - παρόλο το σεβασμό τους στο ιερατικό σχήμα - να ανεχτούν τη διαστρέβλωση της αλήθειας και τις προκλητικές δηλώσεις τους.

Υπήρξε μάλιστα και παρέμβαση του προέδρου του Τ.Ο. Καστανιάς Βέροιας, ο οποίος δήλωσε ότι ήδη συλλέγονται στην Καστανιά υπογραφές σε ψήφισμα που αποδοκιμάζει την αγωγή του Σωματείου Παναγία Σουμελά κατά του Δήμου Βέροιας, όπου το Σωματείο αξιώνει την καταβολή 9.500€ ως δικαιώματα ξύλευσης του δάσους που του δώρισε η Καστανιά, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν και η ίδια η κοινότητα Καστανιάς αναγκάστηκε να καταβάλλει χρήματα για το ίδιο σκοπό στο Σωματείο.

Κοινή επίσης ήταν η απορία «που πάνε τόσα χρήματα» κι έχουν παραμείνει «άδεια ντουβάρια», χωρίς αγιογραφίες στο εσωτερικό του ναού.

Μεταξύ άλλων τέθηκαν ερωτήσεις για τα περιουσιακά στοιχεία του Ιδρύματος και του Σωματείου Παναγία Σουμελά Θεσσαλονίκης καθώς και για την ανάγκη ελέγχου των οικονομικών του Ιδρύματος από ορκωτούς λογιστές. Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης των δημοσιογράφων χαρακτηρίστηκε το ζήτημα από τους τελευταίους ως σκάνδαλο διαχείρισης ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, όπως είναι το Ίδρυμα – το οποίο λόγω αυτής του της μορφής επιχορηγείται με τεράστια κρατικά κεφάλαια - από ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το Σωματείο Παναγία Σουμελά, το οποίο έχει τον πλήρη έλεγχο και την πλειοψηφία στη διοίκηση του Ιδρύματος.

Τέλος, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η ταύτιση του Σωματείου Παναγία Σουμελά με το Ίδρυμα και την ΠΟΠΣ έχει απομακρύνει όλα τα Ποντιακά Σωματεία του Ν. Ημαθίας (πλην ενός) και συνολικά τα 367 Ποντιακά Σωματεία της Π.Ο.Ε.

Περαιτέρω, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, αντί απάντησης από το Ίδρυμα ή το Σωματείο Παναγία Σουμελά δημοσιεύτηκε απάντηση από την ΠΟΠΣ, σε μία προσπάθεια υπεράσπισης, όχι μόνο του Σωματείου και του Ιδρύματος, όπως άλλωστε έκανε και στο παρελθόν παραδεχόμενη την ταύτιση μεταξύ τους, αλλά ακόμα και του Μητροπολίτη Βέροιας, χαρακτηρίζοντας ως «αήθη και υστερόβουλη την επίθεση των τοπικών οργανώσεων για δημιουργία εντυπώσεων», παραβλέποντας ότι ακριβώς τα τοπικά Ποντιακά Σωματεία του Ν. Ημαθίας γνωρίζουμε καλύτερα από το καθένα «τι εστί» Σωματείο και Ίδρυμα Παναγία Σουμελά.

Μάλιστα, προς επίρρωση των ισχυρισμών μας για στήριξη του διοικητικού κατεστημένου του Ιδρύματος από το Μητροπολίτη Βέροιας, η ΠΟΠΣ αναφέρει απροκάλυπτα στην ανακοίνωσή της «Η επί δεκαπέντε έτη ποιμαντική παρουσία, συμπαράσταση και ευλογία του Μητροπολίτη Βεροίας προς το συντελούμενο έργο του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και γι’ αυτό δημόσια τον ευχαριστούμε», καθιστώντας απολύτως κατανοητό το λόγο που ο Μητροπολίτης Βέροιας σε δημόσια ανακοίνωσή του δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ούτε υπόνοια προβλήματος στην Παναγία Σουμελά».

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους δημοσιογράφους που προσήλθαν από το τηλεοπτικό κανάλι «ΠΕΛΛΑ TV», και τις εφημερίδες «Επίκαιρα» «Μακεδονική» «Ημερήσια» «ΕΠΤΑ», αλλά και να δηλώσουμε τη δυσφορία μας στο γεγονός ότι, η εφημερίδα «ΛΑΟΣ», αν και παραβρέθηκε στη συνέντευξη τύπου και έλαβε το ψήφισμα των Ποντιακών Σωματείων του Ν. Ημαθίας, όχι μόνο δεν προέβη στη δημοσίευσή του για την προβολή των θέσεων του – όπως άλλωστε έκαναν ο υπόλοιπες εφημερίδες - αλλά αφιέρωσε το άρθρο του στην προβολή αποκλειστικά του δημοσιεύματος της ΠΟΠΣ, δίχως να τηρήσει έστω και τα «προσχήματα» που επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία, λογοκρίνοντας ουσιαστικά τις θέσεις μας.

Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος και κατάλογος των Ποντιακών Σωματείων του Ν. Ημαθίας που το υπογράφουν.


Με τιμή
για το Δ/Σ

Η Γ. Γραμματέας
Μπαλτατζίδου Θ.

Ο Πρόεδρος
Σαρβανίδης Λ.




ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟΥ Σ.ΠΟ.Σ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Π.Ο.Ε.) ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ



Η Παναγία Σουμελά συνδέθηκε άρρηκτα στο πέρασμα των αιώνων με την Ιστορία του Οικουμενικού Ποντιακού Ελληνισμού, και αποτελεί το κατεξοχήν εθνικο-θρησκευτικό του σύμβολο.

Ο απόλυτος έλεγχος του «Πανελλήνιου Ιδρύματος Παναγία Σουμελά» από το «Σωματείο Παναγία Σουμελά» Θεσσαλονίκης, με διορισμό ισοβίως της πλειοψηφίας του Διοικητικού του Συμβουλίου
(των 6 από τα 11 μέλη του), αλλά και του Προέδρου του (γεγονός απολύτως παράνομο), σε συνδυασμό με την προβληματική λειτουργία του «Κοινού των Ποντίων», καθώς δεν συμμετέχουν σε αυτό η συντριπτική πλειοψηφία των Ποντιακών Σωματείων, έχουν υποβαθμίσει το ρόλο της Παναγίας Σουμελά από Φάρο θρησκευτικό και Πολιτιστικό σε χώρο «κεκτημένων και αντιπαραθέσεων».

Το Διοικητικό κατεστημένο του Σωματείου Παναγία Σουμελά πλαισιώνουν και συντηρούν τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.) - ο πρόεδρος της οποίας είναι ταυτόχρονα και Γεν. Γραμματέας του Ιδρύματος αλλά και Έφορος Δημ. Σχέσεων του Σωματείου Παναγία Σουμελά -, όσο και οι νυν Μητροπολίτες Βέροιας κ. Παντελεήμων και Δράμας κ. Παύλος (ο οποίος είναι ο πρώην ηγούμενος της Σουμελά), στηρίζοντας με τις ενέργειες τους τη διαιώνιση της υπάρχουσας νοσηρής κατάστασης και της οικογενειοκρατίας για περισσότερα από 46 χρόνια, αρνούμενοι τη δημοκρατική εκλογή του Δ.Σ. του Ιδρύματος, σε μια προσπάθεια διατήρησης «κεκτημένων» και χειραγώγησης των πρωτοβάθμιων Ποντιακών Σωματείων.

Με το παρόν ψήφισμα τα ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ του ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) ζητούμε τις απαραίτητες νομικές και διοικητικές αλλαγές, οι οποίες θα δώσουν νέα δυναμική στο Ίδρυμα Παναγία Σουμελά, καθιστώντας το πραγματικά Πανελλήνιο και όχι ελεγχόμενο όργανο του Σωματείου Παναγία Σουμελά.

ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ & ΖΗΤΟΥΜΕ:

• Σεβασμό της υπ’ αριθμόν 52/2009 Γνωμοδότησης της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με άμεση σύγκλιση του «Κοινού των Ποντίων» -με συμμετοχή όλων των Ποντιακών Σωματείων- και εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Προέδρου του Ιδρύματος.

• Άμεση παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και κατάθεση σχετικής εισήγησης - πρότασης για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, που να ορίζει τον τρόπο διοίκησης του Ιδρύματος, στο πλαίσιο δημοκρατικής εκπροσώπησης όλων των Ποντιακών Σωματείων της Ελλάδας.

• Εκλογή διευρυμένου 15μελούς Διοικητικού Συμβουλίου με δημοκρατική ανάδειξη –και όχι διορισμούς- από όλα τα Ποντιακά Σωματεία της Ελλάδας, με τριετή θητεία και απαγόρευση επανεκλογής του ίδιου προσώπου ως προέδρου.

• Δημιουργία σύγχρονου συνεδριακού κέντρου, ώστε να καταστεί η Παναγία Σουμελά το επίκεντρο του Παγκόσμιου Ελληνισμού, με δυνατότητα φιλοξενίας πλήθους Πολιτιστικών εκδηλώσεων & συνεδρίων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

• Δημιουργία Ιστορικού – Λαογραφικού Πανπροσφυγικού μουσείου.

• Δημιουργία Πανεπιστημιακού Τμήματος Ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής και Ποντιακών Μελετών, με παράλληλη λειτουργία σύγχρονης Βιβλιοθήκης & Ιστοσελίδας.

• Χρηματοδότηση έκδοσης και μετάφρασης Ποντιακών βιβλίων και μεταπτυχιακών σπουδών σε ποντίους αριστούχους φοιτητές στον Τομέα της Ιστορίας.

• Δημιουργία γηροκομείου και ορφανοτροφείου, προκειμένου να εκπληρωθεί και η επιθυμία των δωρητών-κατοίκων της Καστανιάς του Δήμου Βέροιας, και παραχώρησης από το Σωματείο Π. Σουμελά στο Ίδρυμα ολόκληρης της έκτασης των πεντακοσίων (500) στρεμμάτων, εντός του οποίου βρίσκεται το ιερό προσκύνημα της Παναγίας.

• Επανίδρυση του ιστορικού ανδρικού Μοναστηριού της Παναγίας, όπως και στο όρος Μελά στην Τραπεζούντα του Πόντου, (το οποίο αποτελεί το όρο παραχώρησης των 500 στρεμμάτων από την πρώην Κοινότητα Καστανιάς προς το Σωματείο Παναγία Σουμελά), με αποκλειστική αρμοδιότητα και ενασχόληση τη λειτουργία του Μοναστηριού και την αποπεράτωση –μετά από τόσα χρόνια - της αγιογράφησης του Ιερού προσκυνήματος της Παναγίας και των λοιπών παραρτημάτων του.

Βέροια 21 Ιουλίου 2009


ΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

1. Εύξεινος Λέσχη Βέροιας

2. Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας


3. Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας & Περιχώρων


4. Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρίδας «ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΧΩΡΑΦΑΣ»


5. Μ. Π. Σύλλογος Νέας Νικομήδειας


6. Σύλλογος Κιβωτιανών Βέροιας


7. Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκαδίων «ΤΑ ΑΝΘΕΜΙΑ»


8. Μ. Σύλλογος Ποντίων Ν. Προδρόμου «Ο ΑΚΡΙΤΑΣ»


9. Ε. Μ. Σύλλογος «ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΝΙΑΤΑ» Α. Ζερβοχωρίου


10. Πολιτιστικός Σύλλογος «Η ΜΙΕΖΑ»


11. Σύλλογος Ποντίων Αράχου


12. Σύλλογος Ποντίων Πλατέως «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ»


13. Εύξεινος Λέσχη Μακροχωρίου


14. Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου Νάουσας «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ»


15. Εύξεινος Λέσχη Μαρίνας «Η ΡΩΜΑΝΙΑ»


16. Τ.Ο. ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ ΒΕΡΟΙΑΣ




ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Λ.ΝΙΚΗΣ 1
Τ.Κ. 54624
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ:2310227822
FAX:2310227213
www.poe.org.gr
info@poe.org.gr