Φιλοξενία στο κτήμα του Νίκου Δολδούρη κι επικοινωνία με τους λιγοστούς κατοίκους του νησιού.
Τις εντυπώσεις της όπως τις κατέγραψε σε μια κόλλα χαρτιού η Χρυσούλα Δημητριάδου Γιαλαμούδη του συλλόγου ποντίων Αλεξανδρούπολης Αλέξιος Κομνηνός δημοσιεύουμε στην συνέχεια όπου αποτυπώνονται συναισθήματα και όσα βίωσαν στην προσκυνηματική εκδρομή του συλλόγου στην Ίμβρο.
Ο μορφωτικός σύλλογος Ποντίων Ν. Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός» βρέθηκε στην Ίμβρο στις 26-27 και 28 Ιουλίου προσκεκλημένος από το Νίκο Δορδούρη, κάτοικο της Ίμβρου – η ψυχή και η δύναμη της – ο οποίος στο ωραιότατο κτήμα του με το παραδοσιακό σπίτι φιλοξένησε το χορευτικό μας συγκρότημα. Η πρόσκληση αυτή οφείλεται στην ταμία μας Θάλεια Ζηκουρίδου, η οποία είχε επισκεφθεί το καλοκαίρι του 2008 την Ίμβρο και γνώρισε τον κ. Νίκο και φρόντισε – όπως και έγινε – για την πολιτιστική αυτή εκδήλωσή μας, η οποία θα μας μείνει αξέχαστη. Φύγαμε και η ψυχή μας, η σκέψη μας έμεινε πίσω στα χαλασμένα και ακατοίκητα σπίτια των Ελλήνων, στα δάκρυα του παπά από τα Αγρίδια της Ίμβρου, στα σχολεία τα γκρεμισμένα, στους λίγους αλλά δυναμικούς κατοίκους που έμειναν. Με δάκρυα και συγκίνηση ξεκίνησε η εκδήλωσή μας στην απέραντη αυλή του σπιτιού του Νίκου Δορδούρη.
Σαν αρχαία τραγωδία βγήκαν οι χορευτές μας από τρεις πλευρές θλιμμένοι με το ένα χέρι στην μέση, ενώ ακουγόταν το τραγούδι του Νταλάρα «αδειάσαν ή ρημάξαν τα χωριά μας». Στην συνέχεια άρχισαν η λύρα και το νταούλι να παίζουν τους χορούς του Πόντου που χόρευαν οι χορευτές του συγκροτήματά μας. Όλος κόσμος της Ίμβρου συγκεντρώθηκε στο κτήμα, από όπου δεν μας άφηναν να φύγουμε.
Χορέψαμε και μαζί τους διάφορους χορούς και το γλέντι άναψε ενώ περνούσε ένας ρίγος συγκίνησης πάντα από πάνω μας. Οι γυναίκες έφτιαξαν δικά τους παραδοσιακά εδέσματα και μας προσέφεραν καθώς και φρούτα από τα δέντρα τους. Ο κ. Νίκος, ο κ. Σωτήρης και ο Παναγιώτης ήταν πάντα κοντά μας έως και την τελευταία στιγμή που αποχαιρετούσαμε το νησί από το πλοίο. Να μην παραλείψω ότι στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι είδαμε και το σπίτι του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, καθώς και του μακαριωτάτου Ιακώβου της Αμερικής που είναι σχετικά κοντά το ένα με το άλλο.
Αυτή η εκδρομή η πολιτιστική που έδωσε ζωντάνια και δύναμη στους κατοίκους της Ίμβρου θα μας μείνει αξέχαστη, γιατί είναι από τις ωραιότερες που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια.
Χρυσούλα Δημητριάδου - Γιαλαμούδη
Πηγή: "Ο Χρόνος" 06.08.2009