Κίνημα βουλευτών της ΝΔ από τη Βόρεια Ελλάδα για να συμπεριληφθεί στον αντιρατσιστικό, αναφορά στη Γενοκτονία Μικρασιατών Ελλήνων και Ποντίων |
Εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά
Εν μέσω του αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ που ξύνει ιδεολογικές πληγές στη βάση της Νέας Δημοκρατίας και των πιέσεων από τους ένστολους, άλλοτε παραδοσιακά γαλάζιο εκλογικό ακροατήριο, για άμεση αποκατάσταση των αποδοχών τους, νέο ζήτημα ανοίγει η επικείμενη ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.
Της Βίκυς Σαμαρά
Οι πληροφορίες πως το σχέδιο νόμου, το οποίο έχει περάσει από 40 κύματα τον τελευταίο χρόνο, θα έλθει σε ψηφοφορία στις 26 και 27 Αυγούστου λίγο προτού το δεύτερο θερινό τμήμα παραδώσει τη σκυτάλη στο τρίτο και πως σε αυτό θα περιλαμβάνεται ρητή αναφορά στο Ολοκαύτωμα όχι όμως και στις γενοκτονίες του μικρασιατικού ελληνισμού και των Ποντίων όπως είχαν ζητήσει βουλευτές της Ν.Δ, αναζωπύρωσαν τις αντιδράσεις στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα.
Βουλευτές που εκλέγονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, σε περιφέρειες δηλαδή όπου το προσφυγικό στοιχείο είναι ισχυρό και σε πολλές εκ των οποίων διαχρονικά η Ν.Δ είχε το προβάδισμα, σχεδιάζουν την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να πιέσουν για να συμπεριληφθεί στον αντιρατσιστικό η γενοκτονία Μικρασιατών Ελλήνων και Ποντίων- έστω και εάν στο σχέδιο νόμου η πρόβλεψη αυστηρότερης ποινικής μεταχείρισης για τους αρνητές του Ολοκαυτώματος συνδέεται με την υποκίνηση πράξεων βίας και μίσους.
Μεταξύ των κινήσεων που εξετάζουν είναι και η παρέμβαση μέσω επιστολής προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, από τον οποίο θα ζητούν για λόγους ιστορικής μνήμης να υπάρχει αναφορά στη γενοκτονία των Μικρασιατών Ελλήνων και των Ποντίων.
Χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί σε μερίδα της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας ήταν οι δηλώσεις που έκανε από την Αβδέλλα Γρεβενών ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος τόνισε πως ορθώς επιδιώκεται η καταπολέμηση των αντιδραστικών εκφράσεων της μισαλλοδοξίας με θεσμικά εργαλεία και καθίσταται αδίκημα η άρνηση του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, το ίδιο όμως θα έπρεπε να ισχύσει και για την άρνηση της γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής, την οποία έχει αναγνωρίσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Μάλιστα όχι μόνον ο κ. Χαρακόπουλος δεν είναι ο μοναδικός βουλευτής της Ν.Δ που εκφράζει δυσαρέσκεια, αλλά συνάδελφοι του απειλούν στο παρασκήνιο ακόμη και με καταψήφιση του αντιρατσιστικού εάν δεν γίνουν οι προσθήκες που ζητούν. Οι αντιδράσεις των νεοδημοκρατών μάλιστα δεν είναι άσχετες με το γεγονός ότι παρά την απροθυμία του Μαξίμου να φέρει τον αντιρατσιστικό, προωθείται εν τέλει προς ψήφιση μετά από πιέσεις του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της προσπάθειας του κυβερνητικού εταίρου να δείξει ένα πιο “προοδευτικό” και κεντροαριστερό πρόσωπο.