Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Ποντιακή θεατρική παράσταση: “Ο Βαρύτιμον Γαμπρός”

Ποντιακή θεατρική παράσταση: “Ο Βαρύτιμον Γαμπρός”
Ποντιακή θεατρική παράσταση: “Ο Βαρύτιμον Γαμπρός”

Τη Θεατρική παράσταση με τίτλο “Ο Βαρύτιμον Γαμπρός” παρουσιάζει ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας την Κυριακή 29 Νοεμβρίου και ώρα 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο του ξενοδοχείου “Παντελίδης”.

«Το έργο αφηγείται μια αληθινή ιστορία η οποία διαδραματίστηκε σε ένα χωριό της Βέροιας γύρω στο 1946-1948», ανέφερε μιλώντας στον «Π» ο συγγραφέας και σκηνοθέτης της παράστασης, Ανδρέας Ιωακειμίδης από τη Βέροια, ο οποίος είναι και ο πρωταγωνιστής της παράστασης καθώς υποδύεται τον Βαρύτιμο.

Ποντιακή θεατρική παράσταση: “Ο Βαρύτιμον Γαμπρός”

«Το έργο είναι μια κωμωδία που κάνει το θεατή να γελάει σε όλη σχεδόν την παράσταση, έχει όμως ένα τραγικό τέλος», ανέφερε ο κ. Ιωακειμίδης και έδωσε μια περίληψη του έργου: Ο Βαρύτιμος πήγαινε συνέχεια από το χωριό του, την Ακρινή Κοζάνης, στη Βέροια στη θεία και τον θείο του και ζητούσε να του βρουν μια κοπέλα για να παντρευτεί. Αλλά επειδή ήταν λίγο χαζούλης και δεν έβρισκαν κοπέλα που να δέχεται να τον παντρευτεί, η θεία του σκέφτηκε να του δώσουν λίγη χαρά κάνοντας έστω έναν ψεύτικο γάμο. Για να χαρεί λοιπόν ο Βαρύτιμος βρήκαν ένα νεαρό παιδί από το χωριό που δέχθηκε να υποδυθεί τη νύφη. Έντυσαν έναν χωριανό ψεύτικο παπά, βρήκαν έναν λυράρη και ένα κλαρίνο και μετά από μια ψεύτικη στέψη έστησαν ολόκληρο γαμήλιο γλέντι στην πλατεία του χωριού. Μόνο που όταν τελείωσε το πανηγύρι ο Βαρύτιμος ανακάλυψε ότι η γυναίκα του δεν ήταν γυναίκα…».

Ποντιακή θεατρική παράσταση: “Ο Βαρύτιμον Γαμπρός”

Ο κ. Ιωακειμίδης εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του προς τη διοίκηση του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας που του εμπιστεύτηκε τη σκηνοθεσία του έργου, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα φανεί αντάξιος αυτής της εμπιστοσύνης.

Σημειωτέον ότι το έργο έχει παιχτεί και στο παρελθόν, το 1986 στη Βέροια και σε όλη την Μακεδονία και έχει δώσει  260 παραστάσεις. Ξαναπαίχτηκε το 1996 και έδωσε 320 παραστάσεις. «Ακόμα και τώρα, μετά 20 χρόνια, όσοι είχαν δει την παράσταση και έμαθαν ότι ξανανεβάζουμε το έργο ζητάνε να κλείσουν την παράσταση για να πάμε να παίξουμε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας», συμπλήρωσε ο  σεναριογράφος και σκηνοθέτης της παράστασης.

Πηγή: e-Ptolemeos