Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Η «Κυρά του Πόντου» στην αρχόντισσα των Κυκλάδων

Η «Κυρά του Πόντου» στην αρχόντισσα των Κυκλάδων
Η «Κυρά του Πόντου» στην αρχόντισσα των Κυκλάδων

Την Παντάνασσα του Πόντου, Παναγία Σουμελά, υποδέχτηκαν στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου δεκάδες πιστοί της Σύρου, στο πλαίσιο των θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων για την 81η Επέτειο από την Εύρεση της Εικόνας του Αγίου Δημητρίου στην Ερμούπολη.

Η ιστορική και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά διεκομίσθη το πρωί της περασμένης Πέμπτης στην αρχόντισσα των Κυκλάδων με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμονα και τη συγκατάνευση του Προέδρου του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργου Τανιμανίδη.

Η επίσημη υποδοχή της εικόνος πραγματοποιήθηκε με τη δέουσα λαμπρότητα το απόγευμα του Σαββάτου, παρουσία σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, η οποία ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση  της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου και των δύο τοπικών Συλλόγων Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου και συνέρρευσε στον Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου για να προσκυνήσει την Κυρά του Πόντου και να πάρει την ευλογία της.

Την εικόνα έφεραν ανά χείρας στο προαύλιο του Ναού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ και ο αντιπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Βέροιας- Ναούσης – Καμπανίας, Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Χαλετζής, συνοδευόμενοι από τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο και Παροναξίας κ. Καλλινίκο.

Θερμή ήταν η υποδοχή που επεφύλαξαν στην ιερά Εικόνα ο ιερός κλήρος, ο Βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Στρατού, του Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου.

Την εκδήλωση λάμπρυναν επίσης με την παρουσία τους μέλη του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου " Ο Εύξεινος Πόντος", του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, μέλη Ποντιακών Συλλόγων Αιγάλεω, Ζωγράφου και Μεταμορφώσεως Αττικής, του Λυκείου Ελληνίδων και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, ενώ τιμές απέδωσε άγημα Στρατού και η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου -Ερμούπολης.

Χτύπησε η «καρδιά» του Ποντιακού Ελληνισμού

Ακολούθως αναπέμφθηκε Δοξολογική Δέηση, μετά το πέρας της οποίας ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Χαλετζής ανέγνωσε μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμονος, ο οποίος τόνισε ότι, η εικόνα της Παναγίας Σουμελά επισκέφτηκε το στολίδι των Κυκλάδων για να συμμετάσχει στη χαρά του νησιού για την ιστορική επέτειο από την εύρεση της εικόνας του Αγίου Δημητρίου, να ευλογήσει με τη χάρη της τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου που την ανέμεναν με μεγάλη λαχτάρα και πόθο και τέλος, να ενισχύσει το σύνδεσμό τους με το ιερό προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, εκεί όπου χτυπά η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού.

Χαιρετισμό απηύθυνε με τη σειρά του, ο πρόεδρος του «Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης, ο οποίος ευχαρίστησε την Παντάνασσα του Πόντου, Κυρία Θεοτόκο Σουμελιώτισσα που αξίωσε τα μέλη του να συνοδεύσουν την ιερά και θαυματουργή εικόνα τους στο στολίδι του Αιγαίου, την Ερμούπολη.


Παρουσία των τριών εμβληματικών Εικόνων της Παναγίας

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β', ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στη θαυματουργή δύναμη των εικόνων, υπογράμμισε το θαυμαστό και ευλογημένο γεγονός της παρουσίας στο κέντρο του Αιγαίου και των τριών εμβληματικών Θαυματουργών Εικόνων της Παναγίας, της Μεγαλόχαρης της Τήνου, της Εκατονταπυλιανής της Πάρου και της Παναγίας" Σουμελά" .

Αναφέρθηκε δε με συγκινητικούς λόγους στην Εικόνα της Παναγίας Σουμελά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η προσφυγούπολη Ερμούπολη υποδέχεται την πρόσφυγα " Κυρά του Πόντου, τα μάτια της Οποίας πληγώθηκαν βλέποντας τις σφαγές και τους διωγμούς των παιδιών Της, η καρδιά Της πληγώθηκε από το θρήνο των εκτοπισμένων, τα χέρια Της πληγώθηκαν μεταφέροντας στον Υιό Της τις ψυχές των εκτελεσθέντων και τις προσευχές των ξερριζωμένων".

Ξεχωριστή μνεία έκανε στα γεγονότα της θαυμαστής Ευρέσεως της Εικόνας του Αγίου Δημητρίου στις 25 Μαΐου 1936 και στη μορφή του αοιδίμου Μητροπολίτου Φιλαρέτου, ο οποίος συνέδεσε την Αρχιερατεία του με τον Ναό του Αγίου Δημητρίου και ενταφιάστηκε στον περίβολό του (1961). Καταλήγοντας, ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σερρών κ. Θεολόγο και Παροναξίας κ. Καλλίνικο για την παρουσία τους, και ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Αρχιερατικό Επίτροπο Σύρου, Πρωτοπρ. Φλαβιανό Αλμπέσκου και τον Εφημέριο του Ναού Αρχιμ. Βενέδικτο Φραγκογιάννη, για την προετοιμασία και επιτυχή διοργάνωση των Εκδηλώσεων, και όλους όσους συνέβαλαν σ' αυτό.

Στη συνέχεια, τελέστηκε Τρισαρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου, ο οποίος, προ του πέρατος της Ακολουθίας, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β', τόνισε την αξία και το προνόμιο του ανθρώπου να αποτελεί ο ίδιος εικόνα της δόξης του Θεού.

Παρουσίαση παραδοσιακών Ποντιακών χορών

Μετά το πέρας του Εσπερινού, ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος» και συγκροτήματα των Ποντιακών Συλλόγων από το Αιγάλεω, τη Μεταμόρφωση και την περιοχή του Ζωγράφου. Την εκδήλωση προλόγισαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου Νίκος Λειβαδάρας και η Πρόεδρος του «Εύξεινου Πόντου» κ. Ουρανία Πανταζίδου.

Μετά το τέλος των εκδηλώσεων, τελέστηκε Αγρυπνία, παρουσία του Δημάρχου Σύρου -Ερμούπολης Γιώργου Μαραγκού και πλήθους πιστών, οι οποίοι στη συνέχεια ακολούθησαν τη λιτανευτική μεταφορά των Αγίων Εικόνων της Παναγίας Σουμελά και του Αγίου Δημητρίου προς τον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, στον οποίο χθες το πρωί τελέστηκε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών κ. Θεολόγου.