Το «Τσικάρι μ’» των Αδερφών Τσαχουρίδη & Μιχάλη Κουμπιού |
Κατά τεκμήριο, δυο είναι τα έθνικ - φoλκ σχήματα που ξεχωρίζουν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχοντας κατακτήσει πολυπληθές κοινό.
Οι αδελφοί Τσαχουρίδη από τη Βέροια, που με βάση την παράδοση του Πόντου περιδιαβαίνουν ποικίλα ρεπερτόρια καταργώντας τα καθιερωμένα μουσικά «σύνορα» και οι αδελφοί Στρατάκη από την Κρήτη: σχήματα που ξεσηκώνουν το κοινό τους σε κάθε τους εμφάνιση.
Οι αδελφοί Τσαχουρίδη το τελευταίο διάστημα μεταξύ πολλών άλλων συνεργασιών σε Ελλάδα και εξωτερικό θέλησαν να μπουν και στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι συνεργαζόμενοι με τον συνθέτη Μιχάλη Κουμπιό. Αποτέλεσμα της συνεργασίας τους ο δίσκος «Τσικάρι μ’» που ήδη ξεχωρίζει και μακάρι τα τραγούδια του να μας απασχολούν για πολλά χρόνια.
Οι αδερφοί Τσαχουρίδη λοιπόν μαζί με το Μιχάλη Κουμπιό και μια μεγάλη ορχήστρα από σπουδαίους μουσικούς παρουσίασαν την Κυριακή 26 Νοεμβρίου το δίσκο τους στη μουσική σκηνή Σταυρός του Νότου Plus, η οποία εντέλει αποδείχτηκε πολύ μικρή για το εγχείρημα, καθώς ήταν πολλοί αυτοί που δεν μπόρεσαν να βρουν θέση.
Μια βραδιά που ήταν αριστοτεχνικά στημένη και μελετημένη, που έδεσε αρμονικά καθιερωμένα τραγούδια του Κουμπιού όπως τα: «Όταν πέφτει το βράδυ», «Πίνω πίνω», «Θα σε ξεπεράσω», «Φίλτρο», «Στους ουρανούς», «Άγρια ζωή», «Πες μου ποιος μπορεί», «Αλήθεια μου» κ.ά. με ποντιακά τραγούδια όπως τα «Έναν άστρον εξέβεν», «Σεράντα μήλα κόκκινα» κ.ά. αλλά και τα καινούργια τραγούδια από το «Τσικάρι μ’» (τα οποία παίχτηκαν με απόλυτη συνέπεια ως προς το ύφος τους).
Η βραδιά μας έδωσε την ευκαιρία να απολαύσουμε και κάποια νεοποντιακά σε μουσική του Ματθαίου Τσαχουρίδη από το ιδιαίτερα πετυχημένο άλμπουμ Meliris.
Από το ποιητικό «Ζάρια» του Γιώργου Κοροπούλη σε μουσική του Μιχάλη Κουμπιού που αποτέλεσε την καλύτερη έναρξη έως το φινάλε και τα δυο ανκόρ ήταν μια συναυλία ταξιδιάρικη και εθιστική που στόχευσε στο μυαλό μας αλλά και στα πόδια μας που παρά το απόλυτο στρίμωγμα, κατάφεραν να συντονιστούν με τους ρυθμούς των κομματιών!
Ξεχωριστές στιγμές:
1. Η πολύ καλή ερμηνεία του Κωνσταντίνου Τσαχουρίδη στο «Έλα πάρε με». Ένα κομμάτι που έχει σφραγιστεί από τον Γιάννη Χαρούλη.
2. Όταν τα αδέλφια Τσαχουρίδη τραγούδησαν μαζί τη «Φυγή».
3. Η ερμηνεία της Ρίτας Αντωνοπούλου στον «Γκιώνη».
4. Η λύρα του Ματθαίου Τσαχουρίδη και η ερμηνεία του Χάρη Μακρή στο «Πίνω, πίνω».
5. Ο χαμός που έγινε με το που άρχισε να τραγουδά η Πίτσα Παπαδοπούλου το σεβνταλίδικο μπολερό «Αλήθεια μου».
6. Μεγάλη στιγμή της παράστασης ο τρόπος με τον οποίο ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης πέρασε από το «Πάρθεν η Ρωμανία» στην Ήπειρο και από εκεί μαζί με τον Βασίλη Λέκκα στη «Ρωμιοσύνη» των Θεοδωράκη - Ρίτσου, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στο κοινό, που σηκώθηκε όρθιο για να τραγουδήσει μαζί τους.
7. Ο φρενήρης και πολύ συγκινητικός χορός του στιχουργού Τάσου Βουγιατζή όταν παίχτηκε για δεύτερη φορά στο ανκόρ το «Κάνε τον πόνο σου χαρά».
8. Η πολλά υποσχόμενη παρουσία και ερμηνεία της νεαρής Φιλιώς Αζαριάδη.
Προσκεκλημένοι κατά αλφαβητική σειρά ήταν οι: Φιλιώ Αζαριάδη, Ρίτα Αντωνοπούλου, Καλλιόπη Βέττα, Βασίλης Λέκκας, Χάρης Μακρής, Πίτσα Παπαδοπούλου
Έπαιξαν οι μουσικοί: Μανόλης Ανδρουλιδάκης (επιμέλεια και διεύθυνση ενόργανου συνόλου, κλασσική κιθάρα, λαουτοκιθάρα, μαντολίνο), Μιχάλης Κουμπιός (πλήκτρα, καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος), Ματθαίος Τσαχουρίδης (ποντιακή λύρα), Γιώργος Τσοκάνης (πιάνο), Αριστείδης Χατζησταύρου (κιθάρες), Νίκος Κατριτζιδάκης (πνευστά), Σταύρος Καβαλιεράτος (κοντραμπάσο), Στράτος Σαμιώτης (κρουστά)
Μια εποχιακή ίωση δεν επέτρεψε στην Καλλιόπη Βέττα να συμμετάσχει.
Πηγή: Ogdoo