Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018

Μία ακόμα Ποντιακή διαμάχη - Ανοιχτή επιστολή νέων του Συλλόγου Ποντίων Ντίσελντορφ

Μία ακόμα Ποντιακή διαμάχη - Ανοιχτή επιστολή νέων του Συλλόγου Ποντίων Ντίσελντορφ
Μία ακόμα Ποντιακή διαμάχη - Ανοιχτή επιστολή νέων του Συλλόγου Ποντίων Ντίσελντορφ

Είμαστε νέοι.

Γεννηθήκαμε ή μεγαλώσαμε και ζούμε στη Γερμανία.

Είμαστε κομμάτι της Ποντιακής Νεολαίας του Düsseldorf.

Από πολύ μικροί είμαστε στο σύλλογο. Καμάρι μας είναι η λύρα, ο χορός, η ταυτότητα και η ιστορία μας. Κοιμόμαστε και ξυπνάμε με τα Ποντιακά οράματα. Αυτό είναι το πάθος μας. Δεν είμαστε οι μόνοι. Χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την ομογένεια, κάνουν το ίδιο.

Δε ζητάμε τίποτε. Δεν μας ενδιαφέρει καμιά «καρέκλα» και κανένας τίτλος. Δε θεωρούμε, ότι μας χρωστά κάτι η ζωή, ότι μας χρωστά κάποιος τρίτος κάτι. Εμείς θέλουμε να είμαστε ενεργοί στις παραδόσεις μας. Δεν έχουμε να μοιράσουμε κάτι μεταξύ μας, πέρα από την αγάπη μας προς το στοιχείο! Διότι το αισθανόμαστε υποχρέωση -πείτε την και ιερή- αν και είναι βαριά λέξη, αλλά έτσι το νιώθουμε.

Σκεπτόμενοι όλα αυτά δε θέλουμε να μείνουμε άπραγοι και να μην ανακατευτούμε σε όσα έγιναν στις τελευταίες εκλογές του συλλόγου μας. Αυτό λέει η συνείδηση μας.

Δεν είναι μόνο η παράδοση και οι ρίζες που μας ενώνουν εμάς τους νέους, αλλά όλες αυτές οι εμπειρίες που αποκτήσαμε μέσα στο σύλλογο. Όχι χθες, ούτε προχθές... αλλά όλα τα τελευταία χρόνια και μάλιστα για πολλούς από εμάς από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Η προσωπικότητά μας και τα στοιχεία του χαρακτήρα μας, οι αρχές και οι αξίες μας διαμορφώθηκαν μέσα στο σύλλογο που έγινε δεύτερη οικογένειά μας. Μάθαμε την ιστορία των προγόνων μας, η οποία μας δίδαξε να μην ανεχόμαστε την αδικία και να πολεμάμε για τα «πιστεύω» μας.

Είναι απαράδεκτο λοιπόν το γεγονός ότι καταπατήθηκε κάθε θεσμική αξιοπρέπεια. Ο σύλλογος δεν είναι κανενός, δεν κάνουμε επίδειξη του εαυτού μας, ούτε προσφέρουμε για να δείξουμε ότι είμαστε καλύτεροι από τους άλλους! Ο καθένας στο σύλλογο θα πρέπει να προσφέρει, επειδή αγαπάει αυτό το στοιχείο, την ποντιακή ταυτότητα και επειδή νιώθει το χρέος απέναντι στους προγόνους του!

Δε θέλαμε ποτέ να γίνουμε μέρος μιας ενδοποντιακής διαμάχης και δεν πιστεύαμε ποτέ, ότι εδώ στη ξενιτιά σε έναν Ιστορικό Ποντιακό Σύλλογο κάποια φιλόδοξη παρέα, με στόχο τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων, θα χρησιμοποιούσε μεθόδους με επιστρατευμένους και μεταφερόμενους ψηφοφόρους ακόμα και από άλλο σύλλογο άλλης πόλης, για να πάρει περισσότερους ψήφους, θυμίζοντας έτσι τις πιο κακές μέρες του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα.

Τέτοια φαινόμενα δεν αποκλείουν απλά για άλλη μια φορά κάποιους από εμάς να μπουν στο Δ.Σ. του συλλόγου μας. Μας απωθούν. Μας οδηγούν στην έξοδο από το σπίτι μας, το κοινό μας σπίτι.

Εδώ μεγαλώσαμε. Εδώ μάθαμε πολλά, κλάψαμε, χαρήκαμε, συγκινηθήκαμε, δημιουργήσαμε δυνατές φιλίες και σημαντικούς ανθρώπινους δεσμούς.

Και αυτοί; Αύριο θα ξαναβγούν στα μπαλκόνια διαμηνύοντας με απαράδεκτη υποκρισία, ότι αγωνίζονται και είναι υπερήφανοι για την ποντιακή νεολαία! Και κάποιοι αφελείς θα χειροκροτάνε τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν, ότι δυστυχώς μας χρησιμοποιούν για την αυτοπροβολή τους.

Κάνουμε έκκληση σε όλους τους νέους αλλά και σε όλους τους αδελφούς συλλόγους, να προφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπρέπεια του χώρου μας και να κρατάνε απόσταση από ανθρώπους που ακολουθούν τέτοιες πρακτικές για προσωπικά συμφέροντα και μόνο.

Εμείς, οι νέοι του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Ντύσσελντορφ, νιώθοντας απογοητευμένοι από όσα ζούμε αυτό το καιρό, ελπίζουμε έστω και τώρα, πως με αυτή την ανοιχτή επιστολή θα ακουστούμε και θα μπει τέλος στην παράνοια.

Οι υπογράφοντες

Γεωργία Ακριτίδου, 17 ετών, στο σύλλογο από το 2012
Δήμητρα Απατζίδου, 24 ετών, στο σύλλογο από το 2000
Ελισάβετ Γκιμπή, 27 ετών, στο σύλλογο από το 2012
Βασίλειος Δανίδης, 34 ετών, στο σύλλογο από το 2010
Άννα Δημητριάδου, 17 ετων, στο σύλλογο από το 2008
Παγώνα Δημητριάδου, 32 ετών, στο σύλλογο από το 1992
Αθανασία Ζαφειριάδου, 29 ετών, στο σύλλογο από το 2003
Σταυρούλα Ζάχου, 25 ετών, στο σύλλογο από το 2003
Νικόλαος Καμάρδας, 35 ετών, στο σύλλογο από το 2015
Βάγια Κοτσαμπουκίδου, 17 ετών, στο σύλλογο από το 2012
Ζωή Κυριακίδου, 23 ετών, στο σύλλογο από το 2003
Ευάγγελος Λεπίδας, 18 ετών, στο σύλλογο από το 2014
Ελένη Λεπίδα, 22 ετών, στο σύλλογο από το 2014
Χαράλαμπος Μακρίδης, 25 ετών, στο σύλλογο από το 1996
Αλεξάνδρα Μακρίδου, 28 ετών, στο σύλλογο από το 1996
Ιωάννα Μακρίδου, 29 ετών, στο σύλλογο από το 1996
Ευγένης Νικολαϊδης, 26 ετών, στο σύλλογο από το 1995
Νικόλαος Νικολαϊδης, 30 ετών, στο σύλλογο από το 1993
Ευθύμης Ορφανίδης, 21 ετών, στο σύλλογο από το 2016
Ιωάννα Παρασίδου, 22 ετών, στο σύλλογο από το 2014
Χριστίνα Παρασίδου, 18 ετών, στο σύλλογο από το 2012
Μαρία Πέσσιου, 35 ετών, στο σύλλογο από το 1988
Νικόλαος Ραφαηλίδης, 23 ετών, στο σύλλογο από το 2015
Γεώργιος Σαρνάζης, 22 ετών, στο σύλλογο από το 2002
Δέσποινα Σαρνάζη, 24 ετών, στο σύλλογο από το 2000
Γεώργιος Σιδηρόπουλος, 21 ετών, στο σύλλογο από το 2013
Χριστόδουλος Σιδηρόπουλος, 32 ετών, στο σύλλογο από το 2013