Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Τοποθετούνται εκ νέου, οι Ποντιακοί Σύλλογοι της Γερμανίας για το θέμα της "Μακεδονίας"

Τοποθετούνται εκ νέου, οι Ποντιακοί Σύλλογοι της Γερμανίας για το θέμα της "Μακεδονίας"
Τοποθετούνται εκ νέου, οι Ποντιακοί Σύλλογοι της Γερμανίας για το θέμα της "Μακεδονίας"

Σε μία επεξηγηματική τοποθέτηση, προέβησαν, Ποντιακοί σύλλογοι του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας που έδωσαν το παρών στην συνδιάσκεψη Προέδρων της ΟΣΕΠΕ, όσον αφορά την επίσημη ανακοίνωση της ΟΣΕΠΕ για την συμφωνία των Πρεσπών.

Να θυμίσουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (Ο.Σ.Ε.Π.Ε.), εξέδωσε ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα την οποία και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Στην ανακοίνωση τους οι 13 συνυπογράφοντες και υποστηρίζοντες το κείμενο αυτό, αναφέρουν:

Αγαπητά λοιπά ποντιακά σωματεία - μέλη της ΟΣΕΠΕ, αγαπητοί ενδιαφερόμενοι,

μετά την ανάρτηση από την ΟΣΕΠΕ της τοποθέτησής της για την συμφωνία των Πρεσπών στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και στον τύπο θεωρήσαμε οι παρακάτω αναφερόμενοι ποντιακοί σύλλογοι να τοποθετηθούμε χάριν της ολοκληρωμένης ενημέρωσης που θα πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις υψίστου εθνικού ενδιαφέροντος να λαμβάνει η κοινή γνώμη αλλά και ειδικά τα σωματεία της Ομοσπονδίας μας που δεν είχαν παρευρεθεί στην συνδιάσκεψη των Προέδρων των Συλλόγων στις 23 Ιουνίου 2018 στην Φραγκφούρτη.

Η διατύπωση "Οι σύνεδροι ενέκριναν το κείμενο του ψηφίσματος (ως κατωτέρω) και εξουσιοδότησαν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Σ.Ε.Π.Ε." αφήνει να εννοηθεί ότι όλοι οι σύνεδροι ενέκριναν το κείμενο ψηφίσματος που ετέθη σε ψήφιση πράγμα που δεν ευσταθεί. Οι παρόντες σύλλογοι δεν ξεπερνούσαν τους 21 σε ένα σύνολο μελών της ΟΣΕΠΕ πάνω από 50.

Εκτός αυτού, όπως είναι γνωστό σε όλους μας, η σύσκεψη Προέδρων έχει μόνο γνωμοδοτική ιδιότητα και δεν μπορεί με ψηφίσματα να παίρνει αποφάσεις και μάλιστα μόνο με την παρουσία Προέδρων και δη και σε θέματα που δεν γνωστοποιούνται στην ημερησία διάταξη. Οι Πρόεδροι μεταφέρουν και εκπροσωπούν τουλάχιστον τις αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων και όχι προσωπικές τους απόψεις.

Μετά την γνωστοποίηση του κειμένου, που ήταν και εκτός ημερησίας διατάξεως, διαμαρτυρηθήκαμε για το ότι δεν συμπεριλαμβανόταν στην ημερεσία διάταξη και για το ότι δεν υπήρχε προηγούμενη ενημέρωση.

Αφού ξεπεράστηκε αυτή η δυσκολία, μπήκαμε στην διαδικασία των τοποθετήσεων και εκεί τονίσαμε όλοι οι παρόντες ποντιακοί σύλλογοι της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, εκτός ενός νέου συλλόγου, ο καθένας με τον τρόπο του, ότι αν δεν αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά το κείμενο, ότι απαιτούμε να μην παραχωρηθεί κατ΄ οποιονδήποτε τρόπο το όνομα Μακεδονία στην γείτονα χώρα (ονομασία Κράτους, γλώσσα, ιθαγένεια κτλ.) εμείς θα διαμαρτυρηθούμε δημόσια αμέσως μετά την δημοσίευση αυτού του κειμένου.

Μάλιστα τονίσαμε ότι χωρίς αυτήν την προσθήκη είναι άχρηστο και πάει στον κάλαθο των αχρήστων, διότι αφήνει πολλά περιθώρια να το εξηγεί ο καθένας όπως θέλει και ότι έμμεσα αποδέχεται την πολιτική απόφαση των κομμάτων που δεν είναι καθόλου σύμφωνη με την πλατιά βούληση του λαού μας.

Δεν μπορεί μία Ομοσπονδία Ποντίων, που χάσαμε την Πατρίδα μας με μία υπογραφή να ανεχόμαστε με μία άλλη υπογραφή να χάνουμε εκ νέου ιερά και όσια που συνδέονται με την Μακεδονία μας και γενικά με την ιστορία μας.

Καταψηφίσαμε αυτό το κείμενο και προβαίνουμε στην δημοσία κατάκριση αυτού και δηλώνουμε την μη αποδοχή της τοποθέτησης της Ομοσπονδίας μας χωρίς την προσθήκη του παραπάνω αναφερομένου αιτήματος.

Οι συνυπογράφοντες - συγκυβερνόντες αυτό το κατάπτυστο προσύμφωνο των Πρεσπών το παρουσιάζουν ως επίτευξη διασφάλισης εθνικών συμφερόντων. Θα το δεχτούμε λοιπόν;

Η διπλωματική γλώσσα ίσως αρμόζει στους πολιτικούς κύκλους, αλλά και εκεί έχει τα όριά του, όχι όμως σε σωματεία και συλλόγους, οι οποίοι πρέπει με ξεκάθαρο τρόπο να τοποθετούνται και να υπερασπίζονται την παράδοσή μας, την ιστορία μας και γενικά την ιστορική αλήθεια που η επιστήμη επίσης ξεκάθαρα επιβεβαιώνει.

Περιμένουμε από την ΟΣΕΠΕ να τονίζει με ένα ξεκάθαρο τρόπο τι εννοεί όταν αναφέρει "εθνικό συμφέρον", "εδραζόμενη στην ιστορική αλήθεια", "κατοχυρώνει τα εθνικά μας δίκαια", "πατριωτικό μας καθήκον". Διότι με παρόμοιες διατυπώσεις εκφράζει η κυβερνώσα πολιτική και όχι μόνο, τις αντιπατριωτικές παραχωρήσεις που έγιναν ή και θα γίνουν.

Ελπίζοντας ότι η περήφανη, κατά τα άλλα, Ομοσπονδία μας να επανακτήσει το καθαρό αγωνιστικό της πνεύμα και τον ξεκάθαρο τρόπο έκφρασης και χωρίς φόβους και πάθη να είναι υπερασπιστής των δικαίων συμφερόντων της πατρίδας μας και της ειλικρινούς ειρηνικής συμβίωσης των λαών σε βάση ιστορικής αληθείας και αλληλοσεβασμού των δημοκρατικών αξιών μας, όπου και όποτε είναι αυτό αναγκαίο.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς οι συνυπογράφοντες παρόντες ποντιακοί σύλλογοι της ΒΡΒ
στην σύσκεψη Προέδρων της ΟΣΕΠΕ.
1. Aachen "Παναγία Σουμελά"
2. Köln "Οι Αργοναύτες"
3. Düsseldorf "Ξενιτέας"
4. Wuppertal "Ακρίτας"
5. Krefeld "Ποντιακή Εστία"
6. Dortmund "Ξενιτέας"
7. Tübingen "Κομνηνοί"

Οι υποστηρίζοντες σύλλογοι αυτήν την επεξηγηματική επιστολή:
8. Hagen "Αργοναύτης"
9. Bonn/RheinSieg "Παναγία Σουμελά"
10. Bielefeld "19.Μαΐου"
11. Neuss "Ευξεινος Πόντος"
12. Frechen "Υψηλάντης"
13. Herten "Δημήτρης Ψαθάς"

Σχετικά θέματα

- Ομοσπονδία Ποντίων Ευρώπης: Οφείλουμε όλοι να επιτελέσουμε στο ακέραιο το πατριωτικό μας καθήκον