Όλα έτοιμα για το Διεθνές Συνέδριο Ποντιακής Λαογραφίας |
της Σοφίας Προκοπίδου
“Η κοινωνία των Ελλήνων του Πόντου ήταν μια κοινωνία αλληλέγγυα. Τα στοιχεία που μελετάμε, μας έρχονται από βάθος των 200-300 χρόνων. Από αυτά γνωρίζουμε για την αλληλέγγυα κοινωνία, διότι οι Πόντιοι βρισκόταν στην Οθωμανική Τουρκία, ήταν αλλόθρησκοι. Οι έννοιες της ισότητας και της κοινής δύναμης ήταν κυριαρχικές στον Πόντο”, λέει η Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Δρ. Λαογραφίας, πρόεδρος του Σωματίου "Φάρος Ποντίων" στο Ράδιο Πρακτορείο 104,9 του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ενόψει του Διεθνές Συνεδρίου Ποντιακής Λαογραφίας, με τίτλο: "Λαϊκή Παράδοση του Πόντου: από το παρελθόν στο παρόν", που θα πραγματοποιηθεί από 29 τις Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2019 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, παρουσία πολλών έγκριτων επιστημόνων της Λαογραφίας, από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Γεωργία και τη Τουρκία.
Η ίδια δηλώνει ότι στις αναζητήσεις της ύλης για τις έρευνές της, επισκέπτεται επί 30 χρόνια την Τουρκία, τον Πόντο, πραγματοποιώντας εκατοντάδες καταγραφές: μουσικές, συνέντευξης, τοπωνύμια και ξεναγήσεις. “Από 12 χρονών πηγαίνω στον Πόντο, με τον πατέρα μου, Στάθη Ευσταθιάδη, που ήταν ο πρώτος, που τόλμησε στις δύσκολες εποχές να καταγράψει τα έθιμα των Ποντίων που έμειναν στην Τουρκία, αλλά και τη Γεωργία (πρ. ΕΣΣΔ), αναδεικνύοντας πως η ποντιακή παράδοση, τα έθιμα, η γλώσσα, τα τραγούδια, οι χοροί, παραμένουν αναλλοίωτα”, λέει και συμπληρώνει: “Ο πατέρας μου ήταν πρωτοπόρος στη μελέτη της λαογραφίας του Πόντου, συγγραφέας θεατρικών και άλλον έργων στην ποντιακή διάλεκτο, αλλά και επιμελητής και παρουσιαστής της εκπομπής “Ποντιακή αντίλαλοι”, ενώ υπήρξε και ο μεγάλος δάσκαλός μου στην λαογραφία. Γι' αυτό επιλέξαμε να γιορτάσουμε τα 50 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου μας, με τη δοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου.
"Προσωπικά, εύχομαι το συνέδριο αυτό να αποτελέσει την απαρχή οργάνωσης και μελλοντικών συνεδρίων (με άλλες θεματικές που δεν έχουν συμπεριληφθεί στο συγκεκριμένο) και να δώσεις το έναυσμα για να ασχοληθούν με την ποντιακή λαογραφία νέοι επιστήμονες (και να δοθούν επιτέλους υποτροφίες σε μελέτες για τον Ποντιακό Ελληνισμό), καθώς επίσης και η αφορμή να γνωριστούν πανεπιστημιακοί λαογράφοι με τον ποντιακό κόσμο και να προκύψουν γόνιμες συζητήσεις και συμπράξεις.”, προσθέτει.
Συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι το Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Στις παράλληλες εκδηλώσεις του τριημέρου συνεδρίου θα παρουσιαστούν έκθεση Φωτογραφίας και σκίτσων, σχετικές με την ποντιακή λαογραφία.
Η τελετή έναρξης θα γίνει την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Βυζαντινού Μουσείου «Στέφανος Δραγούμης", Λεωφόρος Στρατού 2. Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής υπογεγραμμένες από τους εκπροσώπους των δύο Πανεπιστημίων.
Πηγή: Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Πηγή: Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Σχετικά θέματα