Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Ο Μάης του Πόντου - Οι ελληνικές αποικίες στον Εύξεινο Πόντο (Video)

Ο Μάης του Πόντου - Οι ελληνικές αποικίες στον Εύξεινο Πόντο
Ο Μάης του Πόντου - Οι ελληνικές αποικίες στον Εύξεινο Πόντο

Μια σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο Μάης του Πόντου» παρουσίασε η Cosmote TV για τη Γενοκτονία των Ποντίων, σε κείμενα του συγγραφέα - δημοσιογράφου Γρηγόρη Χαλιακόπουλου.

Σκηνοθέτης είναι ο γνωστός για τα ιστορικά του ντοκιμαντέρ Πάνος Αγγελόπουλος και στην αφήγηση είναι οι ηθοποιοί Αννα - Μαρία Χαροκόπου και Δημήτρης Ζημιανίτης, ενώ διαβάζει η Καριοφυλλιά Καραμπέτη από το βιβλίο «Η Γη του Πόντου» του Δημήτρη Ψαθά. Σύμβουλος έρευνας είναι η Χριστίνα Χαφουσίδου, στη φωτογραφία ο Μιχάλης Ζαμπαράς και στο μοντάζ και μιξάζ ο Νίκος Μυλωνάς.

Ο ίδιος ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος δήλωσε τα εξής γι αυτή τη συνεργασία του: «Είναι μια ιδιαίτερα τιμητική συνεργασία για μένα να συμμετέχω στα 4 ντοκιμαντέρ «Ο Μάης του Πόντου» που σκηνοθετεί ο Πάνος Αγγελόπουλος. Είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία ετών, κατά την οποία συμμετείχα σε ντοκιμαντέρ, με κείμενα και σε ορισμένα και με έρευνα, όπως αυτά που έκανε για την ΕΡΤ 5 σειρές «Οι βιβλιοθήκες», 5 για την COSMOTE TV «Τα ένδοξα καράβια του Πολεμικού Ναυτικού» και μια σειρά με 3 ντοκιμαντέρ «Οι βιβλιοθήκες της Αθήνας», ενώ τώρα με αυτά τα 4 ντοκιμαντέρ για τον Πόντο. Η ιστορία του Πόντου, η γλώσσα των Ποντίων που έχει ομηρικές ρίζες, οι αρχαίες και σύγχρονες πόλεις τους, το εμπόριό τους από την εποχή του «Δρόμου του Μεταξιού», η ρωμαϊκή περίοδος, η βυζαντινή αυτοκρατορία, ο αγώνας των Ποντίων στους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, τα ιστορικά μοναστήρια και οι ναοί τους, τα σημαίνοντα πρόσωπα στην πολιτική, στα γράμματα και στις τέχνες και πάνω απ’ όλα οι σφαγές, τα βασανιστήρια, οι διώξεις και η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης η 19η Μαΐου, περνούν μέσα από την τετράδα των ντοκιμαντέρ. Παράλληλα υπάρχουν συνεντεύξεις σημαντικών Ποντίων και επιστημόνων ιστορικών που αναφέρονται στον Πόντο και την ιστορία του. Η δουλειά του Πάνου Αγγελόπουλου στοχεύει στο να μην λησμονήσουμε την Ποντιακή τραγωδία και ο δικός ρόλος είναι μέσα από τα κείμενα που έχω γράψει να τονίσω τα συμβάντα και να περιγράψω τα γεγονότα. Και γι' αυτή την εμπιστοσύνη τον ευχαριστώ».