Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Μειωμένη η συμμετοχή στην τελετή έπαρσης της σημαίας του Πόντου στο Μανχάταν (Video)

Μειωμένη η συμμετοχή στην τελετή έπαρσης της σημαίας του Πόντου στο Μανχάταν
Μειωμένη η συμμετοχή στην τελετή έπαρσης της σημαίας του Πόντου στο Μανχάταν

Μειωμένη ήταν η προσέλευση των ομογενών στην τελετή έπαρσης της Γαλανόλευκης και της Σημαίας του Πόντου που διοργανώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, 19 Μαΐου 2022 στο Μπόουλινγκ Γκριν της Νέας Υόρκης για την 103η επέτειο της Γενοκτονίας του Πόντου.

Ήταν μια από τις ελάχιστες φορές, αν όχι η πρώτη των τελευταίων ετών – που υπήρχαν μόνο οι επίσημοι προσκεκλημένοι και ως ακροατήριο ήταν μόνο οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι οι οποίοι εκτέλεσαν ανεμπόδιστα το καθήκον τους.

Μειωμένη η συμμετοχή στην τελετή έπαρσης της σημαίας του Πόντου στο Μανχάταν

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά σε συνεργασία με το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά και συμμετείχαν μόνο εκπρόσωποι των ποντιακών οργανώσεων και οι επίσημοι προσκεκλημένοι μεταξύ των οποίων ο Γενικός Πρόξενος της  Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Πρόξενος Δημήτριος Παπαδημητρίου, ο γλύπτης του μνημείου γενοκτονίας των Ποντίων στο Νόργουοκ του Κονέκτικατ, Γιώργος Κικότης, με τη σύζυγό του, Εύη Παυλίδου, ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ιωάννης Κωνσταντάτος, ο διευθυντής γραφείου Δημάρχου, Γιώργος Κωνσταντάτος, η αντιδήμαρχος Διοίκησης, Κυριακή Θεοδώρου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Φώτιος Ιασονίδης και ο εξωτερικός συνεργάτης-σύμβουλος δημάρχου, Χαρεράς Πολύβιος.

Μειωμένη η συμμετοχή στην τελετή έπαρσης της σημαίας του Πόντου στο Μανχάταν

Οι ομογενείς και οι φιλέλληνες πολιτικοί της Νέας Υόρκης και του Κονέκτικατ έλαμψαν δια της απουσίας τους. Την τιμή των όπλων έσωσε ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ρόουντ Άϊλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης, ο οποίος απένειμε στον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Κώστα Τσιλφίδη την διακήρυξη της πολιτειακής Γερουσίας του Ροντ Αϊλαντ μέσω της οποία αναγνωρίζουν την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ο ιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Βασίλειος Τσουρλής, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο, κάλεσε τους παρισταμένους να τηρήσουν ενός λεπτού στην μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας.


Καθολικό αίτημα όλων των ομιλητών ήταν η συνέχιση του αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από τον πρόεδρο Μπάιντεν, την διεθνή κοινότητα και την ίδια την Τουρκία.