Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Ένα χρόνο ζωής κλείνει η Έδρα Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ! - Φωτογραφικό αφιέρωμα

Ένα χρόνο ζωής κλείνει η Έδρα Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ! - Φωτογραφικό αφιέρωμα
Ένα χρόνο ζωής κλείνει η Έδρα Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ! - Φωτογραφικό αφιέρωμα

Το εναρκτήριο λάκτισμα λειτουργίας της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, δόθηκε πριν ακριβώς από ένα χρόνο, την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017. Όταν στην κατάμεστη, εκείνη την σπουδαία μέρα για τον Ποντιακό Ελληνιμσό, αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια αυτής με πρώτο εκλεγμένο, σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, από τη σύγκλητο του ΑΠΘ, Επίκουρο Καθηγητή τον κ. Κυριάκο Χατζηκυριακίδη.

Τα πάντα όμως ξεκίνησαν όταν στις 20 Μαΐου 2016 υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη» με τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Μήτκα και τον κ. Ιβάν Σαββίδη, Πρόεδρο και ιδρυτή του «Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη» να βάζουν τις οριστικές υπογραφές.

Για την ίδρυση Έδρας Ποντιακών Σπουδών ο κ. Σαββίδης δήλωσε: «Στόχος είναι να μετατραπεί, σταδιακά, σε Επιστημονικό Κέντρο Ποντιακών Μελετών. Ο Ποντιακός Ελληνισμός έχει πανανθρώπινο και πανορθόδοξο χαρακτήρα και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την επιστημονική του μελέτη. Θα ήθελα οι νέοι επιστήμονες να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο θέμα. Έχουμε ανάγκη την επιστημονική μελέτη και την αξιολόγηση των γεγονότων που έχει βιώσει ο Ποντιακός λαός. Είναι σημαντικό να αναδειχθεί το τι έχει προσφέρει ο ποντιακός λαός στην ανθρωπότητα».

«Η έδρα έχει σκοπό να ερευνήσει σε βάθος, να καταγράψει συστηματικά, να αναδείξει σε όλο τον κόσμο και να διαφυλάξει για τις επόμενες γενιές την ιστορία και τον πολιτισμό του γεωγραφικού Πόντου από το 1461 μέχρι το 1923|, ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, ευχαριστώντας το Ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδης», το οποίο «εμπιστεύθηκε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα ένα από τα πιο προβεβλημένα διεθνώς τμήματά του, το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας».

Με δύο προπτυχιακά μαθήματα, ξεκίνησε το χειμερινό εξάμηνο της ακαδημαϊκής χρονιά 2017-2018, τη λειτουργία της η Επώνυμη Έδρα Ποντιακών Σπουδών, του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας και όλης της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ενώ στο εαρινό εξάμηνο οι φοιτητές διδάχθηκαν άλλα δύο (2) μαθήματα, προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, σχετικά με τον Πόντο στους 19ο και 20ό αιώνες.

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017, στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη των μαθημάτων της Έδρας Ποντιακών Σπουδών. Στην πρώτη διάλεξη του μαθήματος «Κοινωνική και Πολιτική Οργάνωση του Μικρασιατικού Ελληνισμού», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, παρευρέθη ο κ. Ιβάν Σαββίδης, Ιδρυτής του ομώνυμου Φιλανθρωπικού Ιδρύματος με την υποστήριξη του οποίου ιδρύθηκε η Έδρα.

Επίσης, στο πλαίσιο της λειτουργίας της Έδρας εντάσσεται και το εκπονούμενο Ερευνητικό Πρόγραμμα «Ψηφιακή αποτύπωση της διαχρονικής παρουσίας του Ελληνισμού στον χώρο του γεωγραφικού Πόντου», με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας Π. Νίγδελη.

Στο εν λόγω ερευνητικό πρόγραμμα απασχολείται το επιστημονικό προσωπικό τής Έδρας: Δρ. Θεοδόσιος Κυριακίδης, Δρ. Νικόλαος Μιχαηλίδης, υποψ. διδ. Παύλος Αναγνωστούδης, μεταπτ. φοιτητής Χαράλαμπος Γάππας.

Στο πρώτο χρόνο λειτουργίας της, η Έδρα παράλληλα με το διδακτικό της έργο πραγματοποίησε με τη στήριξη της Μέριμνας Ποντίων Κυριών μία παράσταση αφήγησης στη νεοελληνική γλώσσα λαϊκών παραμυθιών προερχόμενων από την ποντιακή γη, για ενήλικο κοινό.



Την επώνυμη έδρα Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκαν την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 οι συμμετέχοντες στο συμβούλιο του ΣΑΕ Περιφέρειας χωρών της πρώην ΕΣΣΔ. Το παρών έδωσαν και εκπρόσωποι της νεολαίας των ελληνικών συλλόγων χωρών της πρώην ΕΣΣΔ όπου παρακολούθησαν τη διάλεξη του υπεύθυνου της Έδρας κ. Κυριάκου Χατζηκυριακίδη για τον «Ελληνισμό της Μαύρης Θάλασσας και της Κεντρικής Ασίας στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία».

Επίσης το μουσείο "Κεντώντας τη Μνήμη", του ιστορικού σωματείου Μέριμνας Ποντίων Κυριών (έτος ίδρυσης 1904 στην Τραπεζούντα) επισκέφτηκαν φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας και άλλων Τμημάτων του Α.Π.Θ., που παρακολουθούν μαθήματα της επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών Α.Π.Θ.

Η Έδρα διοργάνωσε την επιστημονική ημερίδα με θέμα: "Η Ποντιακή Μουσική στον 21ο αιώνα: Σκέψεις και Προοπτικές" το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 ενώ λίγες μέρες πραγματοποίησε σεμινάριο-εισαγωγή στην προφορική ιστορία, σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού (ΙΑΠΕ) και το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης.

Λίγες μέρες πριν συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, οι καθηγήτριες Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων Natalie Bormann και Panagoula (Youly) Diamanti-Karanou, του Northeastern University (Βοστώνη), βρέθηκαν με τους φοιτητές τους στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος του Πανεπιστημίου τους. Οι φοιτητές/τριες επισκέφθηκαν το Μουσείο Μέριμνας Ποντίων Κυριών (Θεσσαλονίκη) όπου παρακολούθησαν παρουσιάσεις της Έδρας Ποντιακών Σπουδών για το ιστορικό πλαίσιο της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής, εν προκειμένω του Πόντου, για τη Μνήμη και το Διαγενεακό Τραύμα.

Τέλος οι φοιτητές της Έδρας Ποντιακών Σπουδών είχαν καθοριστική συμβολή στην καθημερινή λειτουργία της πολυθεματικής έκθεσης "Πόντος - Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη" που διοργάνωσε ο ομότιμος καθηγητής, Κώστας Φωτιάδης.

Οι βασικοί στόχοι της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών περιλαμβάνουν την έρευνα, τη μελέτη και τη συστηματική καταγραφή της ιστορίας και του πολιτισμού του γεωγραφικού Πόντου κατά τους Νεότερους Χρόνους (από την άλωση της Κωνσταντινούπολης και έπειτα) και τη διδασκαλία της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού κατά την ίδια περίοδο. Η Έδρα θα συνδεθεί με τις δομές, τα προγράμματα σπουδών και τα ερευνητικά προγράμματα που υφίστανται ήδη στα ελληνικά πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, καθώς επίσης θα συντονίσει, θα συστηματοποιήσει και θα καθοδηγήσει την έρευνα, ιδιαίτερα στο πεδίο του Ελληνισμού του Πόντου.

Σχετικά θέματα




- Συζητήσεις για Έδρα Ποντιακών Μελετών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

- Υπογράφει την Έδρα Ποντιακών Μελετών ο Ιβάν Σαββίδης με το ΑΠΘ

- Κ. Χατζηκυριακίδης: Η επώνυμη έδρα Ποντιακών Σπουδών έχει διττό στόχο και πολλαπλά οφέλη.

- Πρύτανης ΑΠΘ: Η έδρα έχει σκοπό να ερευνήσει την ιστορία του Πόντου από το 1461 μέχρι το 1923

- Η πρώτη έδρα Ποντιακών Σπουδών είναι πλέον γεγονός! (Φωτο - Video)

- Στόχος η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ.

- Ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, εκλέχτηκε ο πρώτος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών

- Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ - Καναδά: Συγχαρητήρια στον Ιβάν Σαββίδη για την ίδρυση έδρας Ποντιακών Σπουδών

- Ξεκίνησε τα μαθήματά της, η έδρα Ποντιακών Σπουδών

- Για την Έδρα Ποντιακών Σπουδών, μιλούν Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί και ερευνητές (Video)

- Την Έδρα Ποντιακών Σπουδών επισκέφθηκαν οι πρόεδροι των Ελληνικών κοινοτήτων της πρώην ΕΣΣΔ

- Το μουσείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, επισκέφθηκαν φοιτητές της έδρας Ποντιακών σπουδών

- Ξεκίνησαν με μεγάλη συμμετοχή τα μαθήματα στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών

- Η Έδρα Ποντιακών Σπουδών συνεχίζει το σπουδαίο έργο της και κάνει τον πρώτο απολογισμό της

- Παρουσίασε την Έδρα Ποντιακών Σπουδών στη Δράμα η Ένωση Χορευτών «Πυρρίχιος»