Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

"Δε Λησμονώ Πατρίδα μου" - Το νέο θεατρικό έργο του Παύλου Παραστατίδη

 "Δε Λησμονώ Πατρίδα μου" - Το νέο θεατρικό έργο του Παύλου Παραστατίδη
 "Δε Λησμονώ Πατρίδα μου" - Το νέο θεατρικό έργο του Παύλου Παραστατίδη

Στις 18 Ιουλίου κάνει πρεμιέρα το νέο θεατρικό έργο του Παύλου Παραστατίδη "Δε Λησμονώ Πατρίδα μου" το οποίο "ζωντανεύει" μαρτυρίες και ιστορίες προσφύγων πρώτης γενιάς του Πόντου.


Το έργο ανεβαίνει από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσοβούνου και την θεατρική του ομάδα την οποία αποτελούν περισσότεροι από 30 ερασιτέχνες ηθοποιοί, μουσικοί και χορευτές.

Πηγή: Kozani TV

Αφιέρωσε το παγκόσμιο ρεκόρ του στους Έλληνες του Πόντου ο Παραολυμπιονίκης Θ. Κωνσταντινίδης

Αφιέρωσε το παγκόσμιο ρεκόρ του στους Έλληνες του Πόντου ο Παραολυμπιονίκης Θ. Κωνσταντινίδης
Αφιέρωσε το παγκόσμιο ρεκόρ του στους Έλληνες του Πόντου ο Παραολυμπιονίκης Θ. Κωνσταντινίδης

Στη Γενοκτονία των Ποντίων, αφιέρωσε ο Θανάσης Κωνσταντινίδης το παγκόσμιο ρεκόρ που σημείωσε στη δισκοβολία κατηγορίας 32, κατά την πρεμιέρα του πανελληνίου πρωταθλήματος στίβου ΟΠΑΠ 2019. «Το νέο παγκόσμιο ρεκόρ στην δισκοβολία καθώς και όλες τις προσπάθειες μου στα υπόλοιπα αγωνίσματα, τα αφιερώνω εγώ και η οικογένειά μου, στα 100 χρόνια από την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, όπου ανάμεσα τους ήταν και οι παππούδες μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ, σε έναν μεγάλο άνθρωπο που είναι δίπλα μου, καθώς και στους συνεργάτες του για τον αγάπη και τη στήριξή τους. Υπόσχομαι να συνεχίσω πιο δυνατός», έγραψε στο fb ο δις Παραολυμπιονίκης του Ρίο, ο οποίος είχε καλύτερη βολή στα 20 μέτρα 86 εκατοστά.

Με υποδοχή εικόνας ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις "Αγίας Μαρίνας 2019" στο Θρυλόριο

Με υποδοχή εικόνας ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις "Αγίας Μαρίνας 2019" στο Θρυλόριο
Με υποδοχή εικόνας ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις "Αγίας Μαρίνας 2019" στο Θρυλόριο 

«Θέατρο, γαστρονομία, παιχνίδι, γλέντι, έχουμε τα πάντα, γιατί όλα χρειάζονται», λέει στον «Χ» η πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου, προσκαλώντας άπαντες, για μία ακόμη χρονιά, στις γιορτές της Αγίας Μαρίνας στον οικισμό. «Παρακάθ’ κι αροθυμίας» ονομάζονται οι εκδηλώσεις, που ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής 12 Ιουλίου και συνεχίζονται μέχρι και την επόμενη εβδομάδα με πλούσιο και πολυποίκιλο πρόγραμμα.

Θρησκευτικού χαρακτήρα ως είθισται ήταν η αρχή των εκδηλώσεων, τις τελευταίες απογευματινές ώρες της Παρασκευής με την υποδοχή της ιεράς εικόνας της Παναγίας της Αγιοταφιτίσσης από τον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σαπών, παρόντος πλήθους πιστών. Ακολούθησε εσπερινός χοροστατούντος του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κου Παντελεήμονα. Στην συνέχεια έλαβε χώρα ομιλία από τον πανοσιολογιότατο αρχιμανδρίτη πατήρ Χρύσανθο Θεοδωρίδη με θέμα «Η ιστορία των Πανάγιων Προσκυνημάτων» στην αίθουσα της πρώην κοινότητας Θρυλορίου.

Με υποδοχή εικόνας ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις "Αγίας Μαρίνας 2019" στο Θρυλόριο

Η συνέχεια δίνεται σήμερα Σάββατο με το γνωστό έτος ποντιακής γαστρονομίας, που πλέον έχει καθιερωθεί καθώς συμβαίνει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, χάρη στην συνεργασία του συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου, με τον Δήμο Κομοτηνής, με ποντιακούς συλλόγους της περιφέρειας κι όχι μόνο, με τη λέσχη αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος, ενώ φέτος – όπως μας ενημερώνει η κα Μαυρίδου – μεταξύ των 17 συμμετοχών θα υπάρχουν και άνθρωποι με αρμενική και ασσυριακή καταγωγή.

Το πρόγραμμα είναι πλούσιο και απλώνεται, με διάφορες δράσεις κι εκδηλώσεις μέχρι και την Τετάρτη 17 Ιουλίου, με κωμωδία στα ποντιακά – ώστε «να δώσουμε ένα φιλί ζωής στην ποντιακή διάλεκτο» όπως λέει η Χρύσα Μαυρίδου, με το 18ο συναπάντημα Θρυλοριωτών, με την παιδική ποντιακή γαστρονομία, με τον πανηγυρικό εσπερινό στο εξωκλήσι Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου, με φεστιβάλ παραδοσιακών χωρών στην πλατεία, με παραδοσιακή ποντιακή βραδιά γλεντιού, με την αναβίωση παιχνιδιών από το παρελθόν για μικρούς και μεγάλους. Ραντεβού, λοιπόν, στο Θρυλόριο!

Πηγή: Χρόνος

"Διογένεια 2019" από τον Σύλλογο Νέας Σινώπης "Διογένης"

"Διογένεια 2019" από τον Σύλλογο Νέας Σινώπης "Διογένης"
"Διογένεια 2019" από τον Σύλλογο Νέας Σινώπης "Διογένης"

Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σινώπης "Διογένης" συνεχίζοντας την προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ηπείρου-Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και τον Δήμο Πρέβεζας, προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου στην ετήσια εκδήλωση "Διογένεια 2019" που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιουλίου 2019 στις 9:30 μ.μ. στο Δημοτικό σχολείο Νέας Σινώπης.

Θα προηγηθεί παρουσίαση παραδοσιακών χορών από χορευτικά τμήματα συλλόγων και θα ακολουθήσει μεγάλο Ποντιακό γλέντι με τους καλλιτέχνες:

Λύρα - τραγούδι: Αλεξανδρίδης Στάθης 
Τραγούδι: Ζημπιλιάδης Στέργιος 
Αγγείο: Θεοδωρίδης Σωτήρης
Ντραμς - νταούλι: Ευθυμιάδης Παύλος
Πλήκτρα: Ευθυμιάδης Γιώτης

Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Το μήνυμα του Ιάπωνα «Πόντιου» σε όλους τους Έλληνες!

Το μήνυμα του Ιάπωνα «Πόντιου» σε όλους τους Έλληνες!
Το μήνυμα του Ιάπωνα «Πόντιου» σε όλους τους Έλληνες! 

του Χρήστου Κωνσταντινίδη

Το να βλέπεις Ασιάτες να τραγουδούν και να χορεύουν ποντιακά αν μη τι άλλο προκαλεί μεγάλη εντύπωση και σίγουρα πρωτόγνωρα συναισθήματα, όχι όμως και έκπληξη. Αναφερόμαστε στην πρωτοβουλία του Κουσούκε Φοκουντά, ο οποίος οργάνωσε εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκαν ποντιακοί χοροί, με της συνοδεία λύρας, νταουλιού και ακορντεόν.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν το άκουσμα τραγουδιών στην ποντιακή διάλεκτο, τα οποία εξήλθαν από χείλια... άπω ανατολίτη. «Τη τυφέκι μ' το καπάν άμον το Καρά Καπάν τη σεβτάς ιμ' τ'όνεμαν γραμμένον εν έκει απάν», τραγούδουσε ο Ιάπωνας κεμεντζετζής ανάμεσα σε πολλά γνωστά παραδοσιακά δίστιχα με προφορά που φαίνεται παράξενη στα αφτιά μας αλλά όχι ανοίκεια! Εξάλλου και οι σύγχρονοι Πόντιοι με την επίδραση της νεοελληνικής δεν μπορούν να αποδώσουν στο 100% το ηχόχρωμα της διαλέκτου, όπως τη μιλούσαν και την τραγουδούσαν οι παλιοί.


Ο Κοσούκε Φοκουντά μιλώντας στα ελληνικά έστειλε μήνυμα σε όλους τους Έλληνες.

«Καλημέρα σας από την Ιαπωνία. Πολλοί Έλληνες μου στέλνουν αιτήματα φιλίας στο Facebook. Είμαι ακόμη μικρός φοιτητής που σπουδάζω την νεοελληνική λογοτεχνία και το ποντιακό πολιτισμό στο πανεπιστήμιο του Κιότο και στο ΑΠΘ. Πάντα ευχαριστώ τους Έλληνες», αναφέρει το σύντομο μήνυμα του Φοκουντά.

Όπως αναφέρθηκε και στον πρόλογο το να βλέπεις ασιάτες να χορεύουν ποντιακά προκαλεί εντύπωση όχι όμως και έκπληξη. Γιατί υπάρχουν και άλλα παραδείγματα στο παρελθόν, όπως αυτό που σας είχε αποκαλύψει το e-Pontos.gr τον Νοέμβριο του 2018. Πρόκειται για την Αμερικανοκινέζα, Άντζελα Τερζίδη, η οποία είχε δηλώσει τη λατρεία της για τα ποντιακά!



Πιροσκί: Η καλύτερη γεύση των Ποντίων

Πιροσκί: Η καλύτερη γεύση των Ποντίων

Οικογενειακό μυστικό είναι η περίφημη ζύμη των πιροσκί στο Εύξεινον (Ναυάρχου Νοταρά 50, Πειραιάς, Τ/213-02.80.000), ασύλληπτης νοστιμιάς και υφής: εξωτερικά μια λεπτή ρόδινη, τραγανή κρούστα και εσωτερικά ψίχα στεγνή, νόστιμη, χωρίς λαδίλα, μετρημένη σε όγκο, ανάλαφρη, φίνα. Η εξαιρετική σπιτική εκδοχή που μας έδωσε ο κ. Σπύρος Μάνης μένει αφράτη και τραγανή ακόμη κι όταν κρυώσει!

Υλικά

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7-9 γρ.)
1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουτ. γλυκού αλάτι
40 ml ελαιόλαδο περίπου
200 ml νερό ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση με πατάτα

4-5 μέτριες πατάτες, βρασμένες και ξεφλουδισμένες
1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
2 ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη γέμιση παστουρμά-κασέρι

12 λεπτές φέτες παστουρμάς, ψιλοκομμένος (αφαιρούμε την επικάλυψη από τσιμένι) 6 φέτες πικάντικο κασέρι, σε λεπτές λωρίδες
2-3 λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες, ψιλοκομμένες.

Διαδικασία

Ζύμη: Σε μια λεκάνη ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά, υπομονετικά και επίμονα, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή, ελαστική που να κολλάει ελαφρώς στα χέρια και στα τοιχώματα της λεκάνης. Αν κολλάει υπερβολικά, ρίχνουμε ελάχιστο αλεύρι, ενώ, αν βγει πιο σφιχτή, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό. Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει καλά.

Γέμιση με πατάτες: Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια για περίπου 15 λεπτά, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν και να αρχίσουν να καραμελώνουν. Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ με όσο λάδι έμεινε στο τηγάνι και προσθέτουμε τις πατάτες, τις οποίες λιώνουμε με πιρούνι ή με το πρες πουρέ (όχι με πολυκόφτη). Προσθέτουμε τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Γέμιση με παστουρμά και κασέρι: Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα μπολ.

Πιροσκί: Κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης σε μέγεθος μανταρινιού και το ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη ή το πιέζουμε με τις παλάμες μας, μέχρι να αποκτήσει διάμετρο 18-20 εκ. Στο κέντρο του δίσκου βάζουμε 1-2 κουτ. γλυκού γέμιση (όποια και αν χρησιμοποιήσουμε) και κλείνουμε τον δίσκο σε μισοφέγγαρο. Βρέχουμε τις άκρες της ζύμης για να κολλήσουν. Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη, μέχρι να τελειώσει. Η ποσότητα αρκεί για 14 πιροσκί.

Γεμίζουμε μια μέτρια και βαθιά κατσαρόλα με ηλιέλαιο μέχρι τη μέση και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει. Τηγανίζουμε τα πιροσκί σε δόσεις ενός δύο κομματιών (για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού), για 5-6 λεπτά κάθε δόση, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

15ο Καρσλίδικο αντάμωμα, από τον Ποντιακό Σύλλογο Φιλύρου

15ο Καρσλίδικο αντάμωμα, από τον Ποντιακό Σύλλογο Φιλύρου
15ο Καρσλίδικο αντάμωμα, από τον Ποντιακό Σύλλογο Φιλύρου

Ο Ποντιακός Σύλλογος Φιλύρου διοργανώνει και προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου στον ετήσιο καλοκαιρινό χορό του, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Ιουλίου 2019 στις 9:00 μ.μ. στο γήπεδο Φιλύρου. 

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα πλαισιώσουν:
Τραγούδι: Μπάμπης Ιορδανίδης, Γιώργος Σιαμλίδης, Κώστας Κυριακίδης,
Λύρα: Χάρης Αθανασιάδης, Κώστας Ταμουτσίδης,
Κλαρίνο: Γιώργος Ιακωβίδης,
Τύμπανα: Γιώργος Παντελίδης,
Πλήκτρα: Άκης Γεωργιάδης.

Τα χορευτικά συνοδεύουν στην Λύρα: Παναγιώτης Πέκος, νταούλι: Κώστας Τσιτσεκίδης.

Τηλέφωνα κρατήσεων: 6986710148 - 6980579729.

Τιμή πρόσκλησης: 10€ (πλήρες μενού).

Η Ποντιακή Κουζίνα στα καλύτερά της

Η Ποντιακή Κουζίνα στα καλύτερά της
Η Ποντιακή Κουζίνα στα καλύτερά της

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας» του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου ''Κερασούντα και το Γαρς'', θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Ιουλίου 2019, το «5ο έτος Ποντιακής Γαστρονομίας» σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. 

Πρόκειται για μια προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της Ποντιακής κουζίνας, μέσα από ένα διαγωνισμό μαγειρικής, που θα λάβει χώρα στην πλατεία του Θρυλορίου Ν. Ροδόπης, στις 8.30 μ.μ., με κριτές καταξιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι θα κάνουν την τιμή να είναι αρωγοί και υποστηρικτές στην προσπάθεια του συλλόγου, αλλά και το κοινό που θα παρευρεθεί.

Πηγή: Χρόνος

Ποντιακή παράδοση και "Γιορτή Κερασιού" στο Ροδοχώρι Νάουσας

Ποντιακή παράδοση και "Γιορτή Κερασιού" στο Ροδοχώρι Νάουσας
Ποντιακή παράδοση και "Γιορτή Κερασιού" στο Ροδοχώρι Νάουσας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου "Οι Κομνηνοί", πιστός στην Ποντιακή παράδοση, και στην προσπάθεια προβολής ενός από τα δύο βασικά αγροτικά προϊόντα του χωριού, διοργανώνει δύο βραδιές ποντιακής πανδαισίας, και προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου να παρευρεθούν στο Ροδοχώρι Νάουσας, στα πλαίσια της εκδήλωσης "Γιορτής Κερασιού" που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Ιουλίου 2019 στον προαύλιο χώρο του Α.Σ. Ροδοχωρίου.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα είναι οι:

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019
Τραγούδι: Δημήτρης Καρασαββίδης, Δημήτρης Σκεντερίδης
Λύρα: Δημήτρης Ξενιτόπουλος, Χρήστος Σαπανίδης
Κλαρίνο: Νίκος Μαντζηρίδης
Νταούλι: Κωνσταντίνος Ιμβριώτης
Πλήκτρα: Γιώργος Φουντουκίδης

Σάββατο 13 Ιουλίου 2019
Τραγούδι: Γιώργος Σοφιανίδης, Στάθης Πορφυρίδης
Λύρα: Νίκος Κοκκινίδης
Αγγείο: Γιώργος Βέργος
Νταούλι: Παναγιώτης Καρυπίδης, Κωνσταντίνος Ιμβριώτης
Πλήκτρα: Γιώργος Φουντουκίδης

Επίσης θα συμμετάσχουν το μικρό και μεγάλο χορευτικό τμήμα του συλλόγου καθώς και οι Μωμόγεροι Ροδοχωρίου. Κατά την διάρκεια της βραδιάς θα διανέμονται δωρεάν κεράσια και παραδοσιακό χαβίτς.

Ποντιακόν Πανοΰρ 2019, από τους "Ακρίτες" Πολυκάστρου

Ποντιακόν Πανοΰρ 2019, από τους "Ακρίτες" Πολυκάστρου
Ποντιακόν Πανοΰρ 2019, από τους "Ακρίτες" Πολυκάστρου

Το καθιερωμένο καλοκαιρινό γλέντι του, πραγματοποιεί ο Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες» το Σάββατο 13 Ιουλίου 2019 στις 21:00 στον προαύλιο χώρο του συλλόγου.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα είναι οι:
- Θόδωρος Κοτίδης, λύρα & τραγούδι,
- Γιάννης Μιχαηλίδης, τραγούδι,
- Σωκράτης Μουρατίδης, λύρα & αγγείο,
- Παύλος Ματζερίδης, λύρα,
- Δημήτρης Μητρούλης, νταούλι,
- Γιώργος Καραπουλουτίδης, νταούλι,
- Νίκος Ματζηρίδης, κλαρίνο,
- Λεωνίδας Γεωργιάδης, πλήκτρα.

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Τα «Πεϊνιρλί» των Ποντίων στη Δροσιά Αττικής

Ο Μιχάλης Τεχλικίδης, τρίτη γενιά της οικογένειας, ψήστης έμπειρος και τεχνίτης, διαφεντεύει τη ζύμη και επιβλέπει το ψήσιμο καθημερινά, μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια.
Ο Μιχάλης Τεχλικίδης, τρίτη γενιά της οικογένειας, ψήστης έμπειρος και τεχνίτης, διαφεντεύει τη ζύμη και επιβλέπει το ψήσιμο καθημερινά, μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. 

της Βιβής Κωνσταντινίδου

«Πεϊνιρλί» στα τουρκικά σημαίνει «με τυρί». Οι Πόντιοι, όπως όλοι οι Μαυροθαλασσίτες, με τα βασικά τους αγαθά, δηλαδή σιτηρά και τυρί αγελαδινό και πρόβειο, είχαν μάθει να φτιάχνουν μια απλή συνταγή «γιαγλία», στα ποντιακά, για να μεταφέρουν στον χώρο της σκληρής αγροτικής τους δουλειάς ένα προσφάι δυναμωτικό. Ερχόμενοι στην Ελλάδα μετά τη Γενοκτονία του 1919, πολλοί από αυτούς έφτασαν και στην Αττική και εγκαταστάθηκαν στη Δροσιά, όπου και ρίζωσαν. Σε παράγκες αρχικά, και σύντομα στα τακτοποιημένα νοικοκυριά τους, έγιναν ιδιαίτερα αγαπητοί από το προσωπικό των γειτονικών εποχικών σανατορίων της Πεντέλης για τα θαυμάσια πεϊνιρλί που έφτιαχναν, ανεπίσημα, για το μεράκι τους. Το ολότελα άγνωστο στους Αθηναίους έδεσμα σκόρπισε ενθουσιασμό και δεν άργησε να προσφέρεται σε φούρνους, ταβέρνες, μπακάλικα, καφενεία της περιοχής. Μετά την Κατοχή, από ποντιακό προσφυγοχώρι η Δροσιά γίνεται εκδρομικός προορισμός κάθε κοινωνικής τάξης, ιδιαίτερα για κατοίκους του Πειραιά, της Δραπετσώνας και της Κοκκινιάς. Μετά τις πεζοπορίες και τις βόλτες στην εξοχή, η πείνα τούς οδηγούσε στα πρώτα ταβερνάκια της περιοχής, που ξεκίνησαν από μικρά καφενεδάκια, μπακάλικα ή φούρνους. Στέκια που εξελίχθηκαν σε μικρές, αλλά ανθηρές οικογενειακές επιχειρήσεις, απέκτησαν τεράστια φήμη, υποδέχτηκαν διασημότητες από τον χώρο της πολιτικής, της τέχνης, του αθλητισμού. Επιλέξαμε τα παλιότερα και, όχι άδικα, τα πιο φημισμένα: του Ελευθεριάδη και του Τεχλικίδη. Διατηρούν για γενιές τις πατροπαράδοτες συνταγές, τα μυστικά, τον εξοπλισμό, τις τεχνικές και, κυρίως, τη φιλοσοφία της διάσωσης της ποντιακής γαστρονομικής κουλτούρας. Έστω μέσα από ένα (καθόλου) απλό (στην παρασκευή του) πεϊνιρλί.

Ο Μιχάλης Τεχλικίδης, τρίτη γενιά της οικογένειας, ψήστης έμπειρος και τεχνίτης, διαφεντεύει τη ζύμη και επιβλέπει το ψήσιμο καθημερινά, μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια.
Ο Μιχάλης Τεχλικίδης, τρίτη γενιά της οικογένειας, ψήστης έμπειρος και τεχνίτης, διαφεντεύει τη ζύμη και επιβλέπει το ψήσιμο καθημερινά, μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια.

Τεχλικίδης

Η ιστορία: Η οικογένεια, με καταγωγή από την Τραπεζούντα, έφτασε στην Ελλάδα μέσω της Χάλκης μετά τον ξεριζωμό των Ποντίων, με τρόπο ολότελα μυθιστορηματικό, και ο πολυτεχνίτης παππούς Τεχλικίδης ανοίγει στη Δροσιά ένα καφενεδάκι για τους γείτονες Ποντίους, στο οποίο ψήνει και σπιτικά πεϊνιρλί με την οικογενειακή συνταγή. Γίνονται ανάρπαστα από τους πρώτους επισκέπτες της περιοχής και η επιτυχία οδηγεί στη μετατροπή του καφενείου σε κανονική ταβέρνα στις αρχές της δεκαετίας του ’50, με θαμώνες πλέον και Αθηναίους εκδρομείς, που ταχύτατα διέδωσαν το νέο έδεσμα. Η ταβέρνα άντεξε –αν και με σοβαρές απώλειες– το πέρασμα τυφώνα το 1957, που προξένησε σοβαρότατες ζημιές σε όλη την περιοχή, και μέχρι σήμερα διατηρεί αλώβητη τη φήμη της, παραμένοντας σημείο αναφοράς στη Δροσιά.

Άνοιγμα του ζυμαριού με το χέρι.
Άνοιγμα του ζυμαριού με το χέρι.

Η συνταγή: Παραμένει ίδια, παλιά και οικογενειακή. «Το ζυμάρι φτιάχνεται από τρία διαφορετικά αλεύρια σκληρού τύπου από τους Μύλους Κρήτης, για να γίνει ανθεκτικό στο ζύμωμα και στο διαδοχικό άνοιγμα, και ικανό να φουσκώσει όσο πρέπει», λέει ο Μιχάλης Τεχλικίδης, τρίτη γενιά της οικογένειας, ο οποίος ετοιμάζει καθημερινά τη ζύμη. Κάθε πεϊνιρλί ζυγίζεται στην παμπάλαια ζυγαριά με το ζύγι και πρέπει να έχει βάρος 200 γρ. Ανοίγεται με το χέρι και ψήνεται στον τεράστιο γερμανικό φούρνο, χτισμένο σε τρεις διαδοχικούς «ορόφους». Είναι φτιαγμένος από μαλτεζόπλακες και από πυρότουβλα, αλφαδιασμένα σε στρώμα από άμμο. Η ζύμη είναι νοστιμότατη ακόμη και σκέτη και με το ψήσιμο γίνεται τραγανή και εξαιρετικά κρατσανιστή, αφράτη και κρουστή, και διατηρείται έτσι ακόμη και όταν κρυώσει.

Φρεσκοψημένα πεϊνιρλί μόλις βγήκαν από τον γερμανικό φούρνο του Τεχλικίδη, ευωδιάζοντας, ιδιαίτερα όταν λιώνει επάνω τους ένα γενναίο κομμάτι πρόβειο βούτυρο.
Φρεσκοψημένα πεϊνιρλί μόλις βγήκαν από τον γερμανικό φούρνο του Τεχλικίδη, ευωδιάζοντας, ιδιαίτερα όταν λιώνει επάνω τους ένα γενναίο κομμάτι πρόβειο βούτυρο.

Οι γεύσεις: Η κλασική παραμένει μία, ήτοι με τυρί, ακριβώς ό,τι σημαίνει η λέξη «πεϊνιρλί». Το ποντιακό παρχαροτύρ(ι) έχει αντικατασταθεί με κασέρι Διβάνη, που θρυμματίζεται και αραιώνεται με νερό, ώστε να κοχλάσει και να παραμείνει ζουμερό στο ψήσιμο. Το τυρί μπαίνει παντού, εκτός από το πεϊνιρλί με μοσχαρίσιο κιμά, που ψήνεται σε κλειστή ζύμη σαν καλτσόνε και ο Μιχάλης Τεχλικίδης το λέει καβουρμά. Φτιάχνει επίσης πεϊνιρλί με παστουρμά ή με σουτζούκι, με μπέικον, με ζαμπόν και, κατά επιθυμία του πελάτη, με αυγό. Σε κάθε περίπτωση, μόλις το πεϊνιρλί βγει από τον φούρνο, του προσθέτουν ένα γερό κομμάτι φρέσκο πρόβειο βούτυρο, που λιώνει και το κάνει ακόμη πιο ζουμερό.


Ελευθεριάδης

Η ιστορία: Η ιστορία της παλαιότερης ταβέρνας για λαχταριστό πεϊνιρλί ξεκινά το 1928, από τον παππού, μπαρμπα-Γιάννη Ελευθεριάδη από την Τρίπολη της Τραπεζούντας, ο οποίος μαζί με τη γυναίκα του άφησαν τη Δραπετσώνα, όπου πρωτοεγκαταστάθηκαν μετά τον ξεριζωμό τους μέχρι το 1927, και ήρθαν στη Δροσιά ανοίγοντας και πάλι τον φούρνο που διατηρούσαν έως τότε, τροφοδοτώντας για χρόνια την περιοχή με φρέσκο χωριάτικο ψωμί. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες στους τοίχους δείχνουν τον χώρο όπως ήταν όταν άνοιξε πρώτη φορά. Τις Κυριακές ο παππούς μεράκλωνε με τους φίλους συμπατριώτες του, έψηνε πεϊνιρλί που τόσο αγαπούσαν και τα σέρβιρε πάνω σε λαδόκολλες, πρόχειρα, μπροστά από τον ζεστό φούρνο. Ήταν ένας μεζές που τον απολάμβαναν στο πόδι, αλλά σύντομα ήθελαν να τον ευχαριστιούνται με την παρέα τους, σε χώρο πιο άνετο. Έτσι ο φούρνος επεκτάθηκε, μπήκαν και λίγα τραπέζια πάνω στα χρωματιστά πλακάκια και λίγο λίγο ο φούρνος έγινε στέκι, με οργανωμένη πια κουζίνα. Κάτι τα κεράσματα, κάτι οι πρώτοι επισκέπτες στην περιοχή, κυρίως από τον Πειραιά, που έπαιρναν το λεωφορείο και έρχονταν στη Δροσιά για την κυριακάτικη εκδρομή τους, το πεϊνιρλί διαδόθηκε, άρεσε και καθιερώθηκε. «Ήταν σημαντική η προβολή που έγινε από τον Δημήτρη Ψαθά, που σε χρονογραφήματά του είχε γράψει για το πεϊνιρλί μας και ήταν τακτικός θαμώνας μας», λέει ο Γιάννης Ελευθεριάδης, εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς. Πόντιος, από την Τραπεζούντα, ο Δημήτρης Ψαθάς διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις με την οικογένεια Ελευθεριάδη και ανέφερε συχνά την αγάπη και τη νοσταλγία του για το έδεσμα της πατρίδας του στα γραπτά του. Με τα χρόνια, ο Ελευθεριάδης έγινε γαστρονομικός προορισμός με φημισμένους και τακτικούς θαμώνες, όπως τον Γιάννη Ρίτσο και τον Μίκη Θεοδωράκη. Μαζί τους, ηθοποιοί, πολιτικοί, αθλητές. Παρά την πολεμική που δέχτηκε η οικογένεια στη διάρκεια του Εμφυλίου και της δικτατορίας, το μαγαζί παρέμενε πάντοτε ανοιχτό, με πιστούς θαμώνες που το στήριξαν ακόμη και στις πιο δύσκολες ώρες του.


Η συνταγή: Ο τεράστιος γερμανικός ξυλόφουρνος, παλιός όσο το πρώτο μαγαζί, ψήνει τα χειροποίητα (ασφαλώς) πεϊνιρλί με την κρουστή και λεπτή ζύμη που τα έχει καθιερώσει. Στην κουζίνα, τα μέλη της οικογένειας Ελευθεριάδη ετοιμάζουν καθημερινά το μείγμα από κασέρι Διβάνη και νερό, υπολογίζοντας ποσότητες για σχεδόν 600 πεϊνιρλί κάθε Σάββατο και Κυριακή, που φουρνίζονται ασταμάτητα από τον έμπειρο ψήστη Χαρίτωνα Ερκιλετλιόγλου. Ο φούρνος δεν έχει αλλάξει από τη δεκαετία του ’20, μόνο που τώρα ο ένας όροφος όπου έψηναν άλλοτε το ψωμί έχει πλέον σβήσει. Το ζυμάρι πλάθεται από μείγμα αλεύρων με διαφορετική άλεση: σκληρό σταρένιο, αλεύρι για τσουρέκι και Τ. 55%.

O ψήστης της ταβέρνας του Ελευθεριάδη, Χαρίτων Ερκιλετλιόγλου, σχεδόν μέλος της οικογένειας. Το ψήσιμο γίνεται καθημερινά στον ίδιο χώρο όπου τη δεκαετία του 1920 στεγαζόταν ο φούρνος της οικογένειας.
O ψήστης της ταβέρνας του Ελευθεριάδη, Χαρίτων Ερκιλετλιόγλου, σχεδόν μέλος της οικογένειας. Το ψήσιμο γίνεται καθημερινά στον ίδιο χώρο όπου τη δεκαετία του 1920 στεγαζόταν ο φούρνος της οικογένειας.

Οι γεύσεις: Οι κλασικές: με τυρί, με σουτζούκι ή παστουρμά, με αλλαντικά, με κιμά, συμπληρωματικά και με αυγό (για όποιον θέλει), όλα σερβιρισμένα στο τέλος με καυτό βούτυρο, που χαρίζει έξτρα άρωμα, δυνατό, ρουστίκ, απόλυτα ταιριαστό με τα υπόλοιπα υλικά. Θαυμάσια και τα λαγανάκια, αντί ψωμιού, για ορεκτικό ή συνοδευτικό.

Ο τευτονικός ξυλόφουρνος

Το ψήσιμο του πεϊνιρλί γίνεται σε ξυλόφουρνο που διαφέρει εντελώς από τον τυπικό χτιστό, θολωτό χωριάτικο ή τον πέτρινο ιταλικό της πίτσας. Πρόκειται για μια πολύ στιβαρή κατασκευή (γερμανική γαρ), παμπάλαια και με μέγεθος μικρού δωματίου (το βάθος της είναι 6-8 μέτρα), χωρισμένη σε διαμερίσματα και ορόφους από μαλτεζόπλακες ή πυρότουβλα, αλφαδιασμένα σε στρώμα άμμου για διάχυση της θερμότητας. Η φωτιά καίει στον χαμηλότερο όροφο, από ξύλο ελιάς, βελανιδιάς ή πουρναριού, διαχέεται προς την πέτρινη επιφάνεια επάνω της, όπου είναι παραταγμένα τα πεϊνιρλί σε διαφορετικές θέσεις, ανάλογα με τη θερμότητα που χρειάζονται. Ο φούρνος κλείνει με βαριά πόρτα, συνήθως μαντεμένια. Η θερμότητα διαχέεται και από την οροφή του φούρνου, για το ψήσιμο της γέμισης από ψηλά. Τα πεϊνιρλί ψήνονται για 12-14 λεπτά το πολύ, με ενδιάμεσες αλλαγές στη θέση τους, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Ο ψήστης με τέχνη και πείρα αυξομειώνει την ένταση της φωτιάς, για να ψήσει όπως πρέπει, ανάλογα με το υλικό που ψήνει και την ποσότητα. Δουλειά δύσκολη, απαιτητική, που απαιτεί γνώση, αντοχές και τρομερή πείρα και διαίσθηση. Οι φούρνοι αυτοί είναι custom made, ανάλογα με τις ανάγκες του ψήστη, και η συντήρησή τους γίνεται με την τεχνογνωσία που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, καθώς δεν υπάρχουν πλέον ειδικευμένοι τεχνίτες-συντηρητές.


Πώς τρώγεται το πεϊνιρλί (ναι, υπάρχει ειδικός τρόπος)

Η περιγραφή έγινε από τους μάστορες των δύο εμβληματικών οικογενειών: Με κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε περιμετρικά το χοντρό δαχτυλίδι της ζύμης, μειώνοντας το πάχος του στο μισό. Το ροδοψημένο ζυμάρι που κόψαμε το κάνουμε μπουκίτσες, τις βουτάμε στη γέμιση, που σχεδόν σιγοκοχλάζει από το ζουμερό τυρί, και τις τρώμε. Έπειτα, συνεχίζουμε με το υπόλοιπο πεϊνιρλί, το οποίο, με λεπτότερο περίγραμμα πλέον, τρώγεται πιο εύκολα και απολαυστικά.

Οι βαθιά ριζωμένες μνήμες του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου δια χειρός “Maik Productions”

Οι βαθιά ριζωμένες μνήμες του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου δια χειρός “Maik Productions”
Οι βαθιά ριζωμένες μνήμες του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου δια χειρός “Maik Productions”

Όχι με ένα αλλά με δύο βιντεάκια δια χειρός των σταθερών του συνεργατών, ήτοι την ομάδα της  “Maik Productions” αποφάσισε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου να απευθύνει προσκλητήριο σε όσους επιθυμούν να δώσουν το παρών στις φετινές επετειακές εκδηλώσεις «Παρακάθ’ κι αροθυμίας»  που πραγματοποιούνται με την αφορμή της εορτής της Αγίας Μαρίνας αρχής γενομένης από την προσεχή Παρασκευή 12 Ιουλίου έως και τις 17 του μηνός.

Στο πρώτο βίντεο υπό τους ήχους της Μαρίας και της Ελένης Αποστολίδου οι φετινοί πρωταγωνιστές Μιμίκος Ανέστης, Αναστασία Σαββίδου, Εγνωσία Μαυρίδου, Κεβόρκ Μελκονιάν, Σάκης Νταντανίδης και Δημήτρης Αποστολίδης δίνουν το μήνυμα σε «γάργαρα» ποντιακά ότι «κάποια πράγματα έχουν βαθιές ρίζες στη μνήμη και δεν πρέπει να τα ξεχνάμε».


Με σαφείς αναφορές στο 5ο έτος Ποντιακής Γαστρονομίας και στην εν γένει ποντιακή παράδοση αλλά και στις μνήμες του παρελθόντος ένεκα και της επετείου των 100 ετών από την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. Αλλά και με εξαιρετικούς συμβολισμούς όπως το προσκλητήριο για κοινό «μαγείρεμα» προς τους Κεβόρκ Μελκονιάν και Σάκη Νταντανίδη που υποδύονται έναν Αρμένιο και έναν Ασσύριο αντίστοιχα καθώς είναι «καλλίτερα μαζί παρά χώρια».

Στο δεύτερο και πιο θεματικό βίντεο, ο Σάββας Σαλπιγγίδης δίνει μία πρώτη γεύση των όσων θα παρουσιαστούν την Κυριακή 14 Ιουλίου στην πλατεία του Θρυλορίου από το Θεατρικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου.


Δείγματα εξαιρετικής δουλειάς αλλά και εξαιρετικού πνεύματος. Μπράβο!

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Παράταση της έκθεσης με θέμα: "Προσφυγιά η πληγή των λαών"

Παράταση της έκθεσης με θέμα: "Προσφυγιά η πληγή των λαών"
Παράταση της έκθεσης με θέμα: "Προσφυγιά η πληγή των λαών"

Με την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου παράτασής της, η εικαστική έκθεση ζωγραφικής του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου "Παναγία Κρεμαστή" με θέμα "Προσφυγιά η πληγή των λαών", που κοσμεί το δημαρχείο του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου από τον Απρίλιο, ανανεώνει την παραμονή της στο φουαγιέ μέχρι τις τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις του Συλλόγου, τον Σεπτέμβριο.

Λόγω της μεγάλης επιτυχίας της έκθεσης, η διοίκηση του Συλλόγου αποφάσισε να ανταποκριθεί στη αυξημένο ενδιαφέρον του κόσμου με την εκ νέου παράτασή της. Τα πρωτότυπα έργα που φιλοτέχνησε η εικαστική ομάδα "Fire Art", μπόρεσαν να απολαύσουν σχολεία αλλά και λάτρεις της τέχνης και του πολιτισμού, μέσω τακτικών ξεναγήσεων.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκε μαθητικός διαγωνισμός ζωγραφικής αλλά και επιστημονική ημερίδα με θέμα "Η προσφυγιά με την ματιά ενός  παιδιού", την οποία εμπλούτισαν με τις  ομιλίες τους καλλιτέχνες και διδάκτορες του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση αποτελεί μια εντυπωσιακή εικαστική παρέμβαση για το κτίριο του δημαρχείου, καθώς προσδίδει λυρισμό στο αυστηρό κλίμα του. Είναι επισκέψιμη για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή τις ώρες λειτουργίας του δημαρχείου (7.00-15.00).

«Παρακάθ’ κι αροθυμίας» - Γιορτή Ποντιακού πολιτισμού στην καρδιά του θέρους στο Θρυλόριο

«Παρακάθ’ κι αροθυμίας» - Γιορτή Ποντιακού πολιτισμού στην καρδιά του θέρους στο Θρυλόριο
«Παρακάθ’ κι αροθυμίας» - Γιορτή Ποντιακού πολιτισμού στην καρδιά του θέρους στο Θρυλόριο

Η Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου διοργανώνουν και προσκαλούν τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου στις εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι αροθυμίας», που θα πραγματοποιηθούν από τις 12 έως τις 17 Ιουλίου 2019 στο Θρυλόριο.

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

7.00 μ.μ.: Ιερός Ναός Κωνσταντίνου και Ελένης Θρυλορίου
Υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Αγιοταφιτίσσης από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σαπών.
Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα.
8.30 μ.μ.: Αίθουσα πρώην Κοινότητας Θρυλορίου
Ομιλία από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη πατήρ Χρύσανθο Θεοδωρίδη, με θέμα “Η ιστορία των Πανάγιων Προσκυνημάτων”.

Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

8.30 μ.μ.: Πλατεία Θρυλορίου, 5ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας 
Μια προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της Ποντιακής κουζίνας, μέσα από ένα διαγωνισμό μαγειρικής, με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος και τη συμμετοχή ποντιακών Σωματείων από όλη την Ελλάδα.
Θεατρική μονόπρακτη ποντιακή κωμωδία της Γιούλης Γεωργιάδου “Σον Πόντιον Διαιτολόγον”.

Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

9.00 μ.μ.: Πλατεία Θρυλορίου
Θεατρική ποντιακή επιθεώρηση του Σάββα Σαλπιγγίδη, σε σκηνοθεσία του ίδιου, με τη Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου. 
18ο Συναπάντημα Θρυλοριωτών. 

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

8.00 μ.μ.: Πλατεία Θρυλορίου 
Παιδική Γαστρονομία. Παρασκευή ποντιακών εδεσμάτων με μαγείρους μικρά παιδιά.

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

7.00 μ.μ.: Εξωκλήσι Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου, Πανηγυρικός Εσπερινός.
Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από διάφορα μέρη της Ελλάδας. 
9.30 μ.μ.: Πλατεία Θρυλορίου
Παραδοσιακή ποντιακή βραδιά με καταξιωμένους πόντιους καλλιτέχνες.

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

7:00 μ.μ: Εξωκλήσι Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου.
Πανηγυρική Θεία Λειτουργία
8:00 μ.μ.: Πλατεία Θρυλορίου
Το Θρυλόριο θυμάται: Ξαναζωντανεύει τα παιχνίδια των παιδικών μας χρόνων.

Χορηγός επικοινωνίας: e-Pontos

Ο Σάββας Σαλπιγγίδης παρουσιάζει θεατρική ποντιακή επιθεώρηση στο Θρυλόριο

Ο Σάββας Σαλπιγγίδης παρουσιάζει θεατρική ποντιακή επιθεώρηση στο Θρυλόριο
Ο Σάββας Σαλπιγγίδης παρουσιάζει θεατρική ποντιακή επιθεώρηση στο Θρυλόριο

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου "Η Κερασούντα και το Γάρς" στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Αγίας Μαρίνας «Παρακάθ’ κι αροθυμίας» παρουσιάζει την Κυριακή 14 Ιουλίου 2019 στις 9.00 το βράδυ στην πλατεία Θρυλορίου θεατρική ποντιακή επιθεώρηση του Σάββα Σαλπιγγίδη, σε σκηνοθεσία του ίδιου, με τη θεατρική ομάδα του συλλόγου. Την ίδια μέρα στο χωριό θα πραγματοποιηθεί το 18ο Συναπάντημα Θρυλοριωτών.


Πηγή: Χρόνος

Νέα μέρα για το Ποντιακό πανηγύρι του Συλλόγου Ποντίων Μακροχωρίου

Νέα μέρα για το Ποντιακό πανηγύρι του Συλλόγου Ποντίων Μακροχωρίου
Νέα μέρα για το Ποντιακό πανηγύρι του Συλλόγου Ποντίων Μακροχωρίου

Αναβλήθηκε για την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019, λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών, το Ποντιακό πανηγύρι του Συλλόγου Ποντίων Μακροχωρίου, στο γήπεδο ΕΑΚ Μακροχωρίου.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετέχουν οι:
Τραγούδι: Γιάννης Κουρτίδης, Αλέξης Παρχαρίδης,
Λύρα: Γιάννης Τσανασίδης,
Αγγείο: Μιχάλης Τσανασίδης,
Νταούλι: Αναστάσιος Φετφατσίδης,
Κλαρίνο: Νίκος Ματζιρίδης,
Πλήκτρα: Δημήτρης Φουντουκίδης.

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Γιορτές Ποντιακού Πολιτισμού και Παράδοσης στη Σκήτη

Γιορτές Ποντιακού Πολιτισμού και Παράδοσης στη Σκήτη
Γιορτές Ποντιακού Πολιτισμού και Παράδοσης στη Σκήτη

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Σκήτης "Εύξεινος" διοργανώνει και προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου στις γιορτές Ποντιακού Πολιτισμού και Παράδοσης που θα πραγματοποιηθούν στη Σκήτη, από την Τετάρτη 10 έως το Σάββατο 13 Ιουλίου 2019.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019, στις 9:30 μ.μ.
Βραδιά Παράδοσης και πολιτισμού, όπου συμμετέχουν χορευτικά από συλλόγους της περιοχής. Είσοδος ελεύθερη.

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019, στις 10:00 μ.μ.
Θεατρική Παράσταση «Μάισσα». Είσοδος 3 Ευρώ.

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019 στις 7:30 μ.μ.
Παιδική Βραδιά με δραστηριότητες και παραδοσιακά παιχνίδια. Είσοδος Ελεύθερη.

Σάββατο 13 Ιουλίου 2019 στις 10:00 μ.μ.
Μεγάλο Ποντιακό Γλέντι με τους: Ανέστη Ιωακειμίδη, Στάθη Αλεξανδρίδη, Στέργιο Ζιμπιλιάδη, Κώστα Σιαμίδη, Πάρη Λεωνιδάκη, Κώστα Πανιτσίδη, Σωτήρη Θεοδωρίδη, Γιώτη Ευθυμιάδη, Παύλο Ευθυμιάδη και Αλέξανδρο Αντωνιάδη. Είσοδος 5 Ευρώ.

Ποντιακό πανοΰρ 2019, από το Σύλλογο Ποντίων Μακροχωρίου

Ποντιακό πανοΰρ 2019, από το Σύλλογο Ποντίων Μακροχωρίου
Ποντιακό πανοΰρ 2019, από το Σύλλογο Ποντίων Μακροχωρίου

Ο Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου διοργανώνει και προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου στο "Ποντιακό πανοΰρ 2019" την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019, στις 9:00 μ.μ. στο γήπεδο ΕΑΚ Μακροχωρίου.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετέχουν οι:
Τραγούδι: Γιάννης Κουρτίδης, Αλέξης Παρχαρίδης,
Λύρα: Γιάννης Τσανασίδης,
Αγγείο: Μιχάλης Τσανασίδης,
Νταούλι: Αναστάσιος Φετφατσίδης,
Κλαρίνο: Νίκος Ματζιρίδης,
Πλήκτρα: Δημήτρης Φουντουκίδης.

Πάρκο αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ποντίων στη Νίκαια

Πάρκο αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ποντίων στη Νίκαια
Πάρκο αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ποντίων στη Νίκαια

«Πάρκο 19ης Μαΐου 1919» ονομάστηκε ο χώρος πρασίνου που βρίσκεται μπροστά από το Κατράκειο θέατρο, ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ως φόρος τιμής στις δεκάδες χιλιάδες Ποντίους που ήρθαν, έζησαν και δημιούργησαν, καθώς και στους απογόνους τους που συνεχίζουν να ζουν στην πόλη.

Ο Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, ένας δήμος απόλυτα ταυτισμένος με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου, απετέλεσε το πρώτο σημείο εγκατάστασης των ξεριζωμένων Ελλήνων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Προς αυτή την θέση, ο Δήμος θέλοντας να αναδείξει και τιμήσει μία σημαντική πλευρά της ιστορίας του, επέλεξε την “Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου”, δηλαδή τη 19η Μαΐου, για παρουσιάσει στο ευρύ κοινό το «Πάρκο 19ης Μαΐου 1919», και παράλληλα το γλυπτό του Μιχάλη Κάσση με τίτλο “Ξεριζωμός” που το κοσμεί σε περίοπτη θέση.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης σε δηλώσεις του για την εκδήλωση και το επετειακό της ημέρας ανέφερε: «Την Κυριακή 19 Μάη αποδώσαμε τιμή στη μνήμη των θυμάτων των Ελλήνων του Πόντου, στον χώρο έξω από το Κατράκειο. Τόσο η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ονομασία σε «Πάρκο 19ης Μαΐου 1919», όσο και η σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε με κατάθεση στεφάνου στο γλυπτό «Ξεριζωμός» του Μιχάλη Κάσση, σηματοδοτούν τη σύνδεση της πόλης του «σήμερα» με μια σημαντική πλευρά της μαρτυρικής της ιστορίας και των ποντιακών της «ριζών». Σταδιακά ο γνωστός σε όλους μας χώρος πρασίνου έξω από το Θέατρο, με τα μεγάλα έργα ανάπλασης που κάνουμε αυτή την εποχή θα αλλάξει εντελώς μορφή και θα μετατραπεί σε ένα καταπληκτικό πάρκο πολιτισμού και αναψυχής για όλους. Πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένα το καινούριο πάρκο, με δραστηριότητες κι εκδηλώσεις που θα γίνουν εκεί» .

Επίσης, ανάλογη εκδήλωση για την “Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου” πραγματοποιήθηκε και στον Οικισμό Σταματάκη, στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, με την επιμνημόσυνη δέηση να τελείται από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Πηγή: Korydallos News

Αναζητούνται άνδρες για τα γυρίσματα του σίριαλ "Κόκκινο Ποτάμι" στην Ξάνθη

Αναζητούνται άνδρες για τα γυρίσματα του σίριαλ "Κόκκινο Ποτάμι" στην Ξάνθη
Αναζητούνται άνδρες για τα γυρίσματα του σίριαλ "Κόκκινο Ποτάμι" στην Ξάνθη

Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης ενημερώνει τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου ότι ενόψει των γυρισμάτων του νέου σίριαλ "Το Κόκκινο Ποτάμι", που σκηνοθετεί ο Μανούσος Μανουσάκης, και θα πραγματοποιηθούν από τις 09 μέχρι και τις 19 Ιουλίου στην πόλη Ξάνθης, αναζητούνται άντρες όλων των ηλικιών (18+) που θα ήθελαν να συμμετέχουν, ως βοηθητικοί ηθοποιοί, στα γυρίσματα.

Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει μπορεί να έρθει σε κάστινγκ που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Ιουλίου 2019 από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 4:00 το απόγευμα στον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ξάνθης, πάροδος Θερμοπυλών 8 (κοντά στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης).