Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018

Η Έδρα Ποντιακών Σπουδών συνεχίζει το σπουδαίο έργο της και κάνει τον δεύτερο απολογισμό της

Η Έδρα Ποντιακών Σπουδών συνεχίζει το σπουδαίο έργο της και κάνει τον δεύτερο απολογισμό της
Η Έδρα Ποντιακών Σπουδών συνεχίζει το σπουδαίο έργο της και κάνει τον δεύτερο απολογισμό της

Με την έκδοση του 2ου ενημερωτικού της δελτίου, η Έδρα Ποντιακών Σπουδών κάνει τον δεύτερο απολογισμό της μέχρι σήμερα, τόσο από την έναρξη του δευτέρου εξαμήνου μαθημάτων που διδάσκονται όσο και τις εκδηλώσεις - δραστηριότητες της.

Στο 2ο ενημερωτικό δελτίο μπορείτε να διαβάσετε τις συνεργασίες και τις δράσεις της έδρας μέχρι σήμερα, τα μαθήματα που διδάσκονται, το αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και βιβλία που έχουν αποκτηθεί μέχρι σήμερα καθώς και τις δράσεις του ερευνητικού της προγράμματος.

Λίγα λόγια την Έδρα Ποντιακών Σπουδών

Η Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ ιδρύθηκε τον Μάιο του 2017, μετά από το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη (Μάιος 2016).

Επιστημονικό αντικείμενο της Έδρας είναι η διδασκαλία της ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντου, ενταγμένης στη μεγάλη ενότητα του Ελληνισμού της Ανατολής, κατά τους Νεότερους Χρόνους. Προπτυχιακά μαθήματα συμβάλλουν στη γνωριμία και τη σταδιακή εκπαίδευση και «ωρίμανση» των φοιτητών σε θέματα κοινωνίας, οικονομίας, ιδεολογίας, συνύπαρξης με άλλους λαούς κ.λπ. που αφορούν στον Ελληνισμό του Πόντου και όλης της Ανατολής, καθώς και της Παρευξείνιας Ζώνης, από την Άλωση της Πόλης και την κατάλυση της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών μέχρι και την Ανταλλαγή των πληθυσμών.

Είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι μαθήματα Ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής (ΙΕΑ) προσφέρθηκαν και στο παρελθόν (δεκαετίες 1990 και 2000) στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, με διδάσκοντες τότε, τους ομότιμους σήμερα, καθηγητές Άρτ. Ξανθοπούλου-Κυριακού και Κ. Φωτιάδη.

Επιπλέον, η Έδρα παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης μεταπτυχιακών μαθημάτων στον Τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας, προσπάθεια που ήδη ξεκίνησε στο εαρινό εξάμηνο 2016-2017 από την ομότιμη καθηγήτρια Άρτ. Ξανθοπούλου-Κυριακού -πανεπιστημιακή δασκάλα πολλών εκ των νεότερων καθηγητών του Τμήματος- και από τον αναπληρωτή καθηγητή Ιάκ. Μιχαηλίδη. Σκοπός αυτών των μαθημάτων δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενός «φυτωρίου» νέων ιστορικών που θα ασχοληθούν στις μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές τους με ανερεύνητες πτυχές της πλούσιας ιστορίας και του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου.

Τόσο το διδακτικό όσο και το ερευνητικό έργο (εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων) της Έδρας Ποντιακών Σπουδών βασίζονται στην οικονομική στήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης».

Η επιστημονική ομάδα εργασίας της Έδρας Ποντιακών Σπουδών δεν περιορίζεται μόνο στο διδακτικό και ερευνητικό έργο της. Ψηλά στις προτεραιότητές της είναι η ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασιών με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και Αρχεία της Ελλάδας. Κυρίως όμως αυτό που προέχει είναι οι συνεργασίες με Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και ιστορικούς και άλλους επιστήμονες του εξωτερικού γενικότερα, που ασχολούνται με συναφή επιστημονικά ζητήματα (διεπιστημονική προσέγγιση). Προβλέπονται επίσης η διοργάνωση και συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η πρόσκληση Ελλήνων και ξένων ερευνητών για διαλέξεις, εκδηλώσεις και μαθήματα, η διοργάνωση θερινών σχολείων και η ανταλλαγή φοιτητών, η συνεργασία με την αρμενική και την εβραϊκή κοινότητα της πόλης μας και φυσικά η επικοινωνία με την ελληνική Διασπορά.

Στους στόχους της Έδρας είναι ασφαλώς τόσο η μελέτη και η επιστημονική προσέγγιση όσο και η ανάδειξη της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής.

Αναμφισβήτητα, σημαντικά βήματα έχουν ήδη γίνει στην έρευνα και την τεκμηρίωση αυτού του σημαντικού θέματος, όμως πρέπει πολλά ακόμη να γίνουν, όπως λ.χ. να συμπεριληφθεί το ζήτημα σε ξενόγλωσσες εκδόσεις (βιβλία και περιοδικά), καθώς και να αυξηθούν οι περιορισμένες σχετικές αναφορές στην ξένη βιβλιογραφία.Σχετικά θέματα
- Συζητήσεις για Έδρα Ποντιακών Μελετών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Υπογράφει την Έδρα Ποντιακών Μελετών ο Ιβάν Σαββίδης με το ΑΠΘ

Κ. Χατζηκυριακίδης: Η επώνυμη έδρα Ποντιακών Σπουδών έχει διττό στόχο και πολλαπλά οφέλη.

Πρύτανης ΑΠΘ: Η έδρα έχει σκοπό να ερευνήσει την ιστορία του Πόντου από το 1461 μέχρι το 1923

Η πρώτη έδρα Ποντιακών Σπουδών είναι πλέον γεγονός! (Φωτο - Video)

Στόχος η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ.

Ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, εκλέχτηκε ο πρώτος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών

Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ - Καναδά: Συγχαρητήρια στον Ιβάν Σαββίδη για την ίδρυση έδρας Ποντιακών Σπουδών

Ξεκίνησε τα μαθήματά της, η έδρα Ποντιακών Σπουδών

Για την Έδρα Ποντιακών Σπουδών, μιλούν Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί και ερευνητές (Video)

Την Έδρα Ποντιακών Σπουδών επισκέφθηκαν οι πρόεδροι των Ελληνικών κοινοτήτων της πρώην ΕΣΣΔ

Το μουσείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, επισκέφθηκαν φοιτητές της έδρας Ποντιακών σπουδών

Ξεκίνησαν με μεγάλη συμμετοχή τα μαθήματα στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών

Η Έδρα Ποντιακών Σπουδών συνεχίζει το σπουδαίο έργο της και κάνει τον πρώτο απολογισμό της

Παρουσίασε την Έδρα Ποντιακών Σπουδών στη Δράμα η Ένωση Χορευτών «Πυρρίχιος»